Ο αγροτουρισμός είναι μια μορφή ήπιου τουρισμού που γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό και κυρίως στη Γερμανία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Σε όλη την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί τουριστικές μονάδες στις οποίες μπορείτε να ζήσετε μια εντελώς διαφορετική καθημερινότητα από τη δική σας μαθαίνοντας πως λειτουργεί ένα αγρόκτημα. Μπορείτε για παράδειγμα να συμμετάσχετε στο μάζεμα της ελιάς και να γνωρίσετε από κοντά την διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου, να συλλέξετε τα αυγά από το κοτέτσι και να μαζέψετε τα λαχανικά που θα συνοδέψουν το γεύμα σας. Σε αυτούς τους ξενώνες δεν έρχεστε απλά σε επαφή με τη φύση αλλά γνωρίζετε από πού και πώς προέρχεται η τροφή μας και τι φροντίδα χρειάζονται για παράδειγμα τα λαχανικά πριν φτάσουν στο πιάτο μας.

14

Ο αγροτουρισμός περιλαμβάνει εκτός από αγροτικές δραστηριότητες, παρατήρηση οικοσυστήματος, αθλήματα περιπέτειας όπως πεζοπορία και ράφτινγκ, πολιτιστικές περιηγήσεις όπως επισκέψεις σε λαογραφικά μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και εκκλησίες, μαθήματα τοπικής κουζίνας, γευσιγνωσίες κ.ά. Εκτός από μια υπέροχη ευκαιρία για να ξεφύγουμε από τη ρουτίνα μας είναι επίσης και ένας πολύ καλός τρόπος για την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών ώστε να μην ερημώνουν τα ορεινά χωριά και οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Ξενώνας Αγρόκτημα, Λεωνίδιο

Μέσα σε ένα καταπράσινο κτήμα περιτριγυρισμένο από πορτοκαλεώνες και λεμονιές βρίσκονται δέκα πολύ φροντισμένα πέτρινα σπιτάκια ιδανικά για χαλαρές διακοπές στη φύση. Το πρωί μπορείτε να μαζέψετε τα αυγά από τις κότες αλλά και πορτοκάλια και λεμόνια από τα δέντρα που βρίσκονται μέσα στο αγρόκτημα ακόμα και ελιές όταν είναι η εποχή τους και το απόγευμα με ένα βιβλίο στο χέρι και έναν ζεστό καφέ να χαλαρώσετε δίπλα στο τζάκι. Αργότερα από τον Ιανουάριο και μετά, καλλιεργούν και λαχανόκηπο στα κοντινά θερμοκήπια όπου μπορείτε να συμμετέχετε στη συλλογή των λαχανικών και εάν το επιθυμείτε να μάθετε και τη διαδικασία καλλιέργειάς τους. (www.agroktima.com)

Vamos Village, Κρήτη

Ένα μικρό «χωριό» από αναπαλαιωμένα, και όχι μόνο, σπίτια στο Βάμο μέσα σε όμορφους κήπους μπορούν να σας χαρίσουν την επιθυμητή χαλάρωση, μακριά από τους θορύβους, την κίνηση και την καθημερινότητα. Εδώ θα μάθετε να μαγειρεύετε παραδοσιακά κρητικά πιάτα με την καθοδήγηση της έμπειρης ντόπιας μαγείρισσας τα οποία φυσικά και θα απολαύσετε στη συνέχεια όλοι μαζί, θα βοηθήσετε στο μάζεμα των πορτοκαλιών και θα μάθετε τα μυστικά τους ενώ εάν το επιθυμείτε μπορείτε επίσης να μαγειρέψετε με βάση το πορτοκάλι αλλά και να ξεχυθείτε στο κτήμα και στους αγρούς μαζεύοντας άγρια χόρτα και βότανα πάλι εννοείται με τη βοήθεια ειδικού όπου θα σας μάθει να ξεχωρίζετε τα βρώσιμα χόρτα. Ανάλογα με την εποχή φυσικά έχουν και άλλες δραστηριότητες όπως η συγκομιδή ελιάς και η παραγωγή ελαιολάδου με τον παραδοσιακό τρόπο. (www.vamosvillage.gr)

Montanema Handmade Village, Άγραφα

Στις πλαγιές των Αγράφων, στα 1100 μέτρα υψόμετρο, λίγο πιο πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται το Montanema Handmade Village. Τα δωμάτια είναι υπέροχα ατμοσφαιρικά με φολκόρ chic διακόσμηση και θέα στο δάσος. Χωρίς να στερηθείτε την πολυτέλεια εδώ μπορείτε να ζήσετε την αγροτική πλευρά της ζωής μαζεύοντας μανιτάρια από το δάσος -όταν είναι η εποχή τους-, ταΐζοντας τα ζωάκια και μαγειρεύοντας. Θα έχετε επίσης την ευκαιρία να απολαύσετε γεύματα φτιαγμένα με αγνά υλικά από το αγρόκτημα, να κάνετε μαθήματα μαγειρικής, να παρασκευάσετε σαπούνια με βότανα από το κτήμα και από την άνοιξη και μετά να μάθετε τα μυστικά της τυροκόμησης και όχι μόνο. Επίσης μπορείτε να πεζοπορήσετε στα μονοπάτια και να χαλαρώσετε στην καταπράσινη φύση των Αγράφων, να κάνετε τοξοβολία, πικ νικ στο δάσος εάν ο καιρός το επιτρέπει και ιππασία στη λίμνη Πλαστήρα. (www.montanema.gr)

Ninemia Stay & Play, Καρπενήσι

Μεταξύ της Χελιδώνας και του Βελουχίου, δίπλα στο ποτάμι απλώνεται το ξενοδοχείο Ninemia Stay & Play. Ένα ιδιαίτερο ξενοδοχείο όπου όλη η οικογένεια μπορεί να διασκεδάσει παίζοντας τσουβαλοδρομίες, κάνοντας ποδήλατο ή απλά να ψήσουν όλοι μαζί στις υπαίθριες ψησταριές όταν φυσικά ο καιρός είναι καλός. Εδώ πρωταρχικός σκοπός, εκτός από την καλή φιλοξενία, είναι και η περιβαλλοντική και βιώσιμη εκπαίδευση, οπότε αν έχετε όρεξη μπορείτε να βοηθήσετε στις δουλειές του μικρού κτήματος όπως το μάζεμα των λαχανικών και βοτάνων, την καλλιέργειά τους, την κομποστοποίηση αλλά και την συλλογή καρπών και φρούτων όπως μήλα, κυδώνια, αχλάδια και κράνα τα οποία στη συνέχεια θα μετατρέψετε σε γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες ακόμα και λικέρ.

Το ξενοδοχείο διαθέτει και μια μικρή φάρμα με ζώα όπως κότες, πάπιες, χήνες, γαλοπούλες, κουνέλια, πρόβατα, κατσίκια και άλογα τα οποία μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά και εάν θέλετε να τα ταΐσετε.
(www.ninemia.gr)

Οικοπεριηγητής, Κερκίνη

Ο Οικοπεριηγητής, δίπλα στη λίμνη Κερκίνη, είναι ένας πανέμορφος ξενώνας με πολύ προσοχή στη λεπτομέρεια και ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά δωμάτια. Εδώ δεν θα μάθετε να μαγειρεύετε αλλά μπορείτε να κάνετε υπέροχες εξορμήσεις στη φύση για παρατήρηση πουλιών καθώς στην περιοχή φωλιάζουν πάνω από 300 είδη, να περιηγηθείτε με βάρκα ή κανό στη λίμνη, να κάνετε πεζοπορία, ορειβασία, τοξοβολία και αναρρίχηση σε βράχια με ειδικούς εκπαιδευτές, ποδηλασία, διαδρομές 4Χ4 κ.ά. Το καλοκαίρι προγραμματίζουν και παιδική κατασκήνωση στη φύση μαθαίνοντας στα παιδιά από πρώτες βοήθειες μέχρι αναγνώριση χλωρίδας και πανίδας. (www.oikoperiigitis.gr)

Αγρόκτημα Φωκαέων, Αχαΐα

Μέσα σε ένα κτήμα 40 στρέμματα με λογής λογής δέντρα μπορείτε να διασκεδάσετε και συγχρόνως να μάθετε βασικά πράγματα για το πως λειτουργεί ένα αγρόκτημα. Μπορείτε να ταΐσετε τα ζωάκια όπως τις κότες, τα κουνελάκια, τα πόνι και τα γαϊδουράκια και να καλλιεργήσετε ή να συλλέξετε λαχανικά από τον κήπο, ανάλογα πάντα με την εποχή. Μέσα στο κτήμα βρίσκεται και μια πολύ όμορφη λιμνούλα ενώ υπάρχουν διάφορα μονοπάτια στα οποία μπορείτε να κάνετε χαλαρούς περιπάτους, αν θέλετε μια πιο μεγάλη βόλτα τότε θα πάρετε το μονοπάτι που βγάζει στο φαράγγι του Λαδοπόταμου. Στη διάρκεια του χρόνου διοργανώνουν και άλλες δράσεις όπως επίσκεψη σε αμπελώνα την εποχή του τρύγου αλλά και οινογευσίες. (www.cherryfarm.gr)

Διαβάστε ακόμα:

5 περίφημοι ξενώνες στη σκιά του Ολύμπου -Πέτρα και τζάκι με θέα το βουνό των θεών

Οι καλύτεροι ξενώνες στα Τζουμέρκα

Τα καλύτερα ξενοδοχεία και οι πιο ωραίοι ξενώνες στα Καλάβρυτα