Η Ζάκυνθος για τους Ενετούς ήταν το «Λουλούδι της Ανατολής», το γνωστό Fiore di Levante. Ένα ρομαντικό μέρος, με φυσικό πλούτο, καταπράσινα τοπία και καταγάλανες παραλίες. Αυτά όμως τον παλιό καλό καιρό. Η τουριστική ανάπτυξη του νησιού το έκανε να χάσει λίγο από την αρχοντιά του και την αίγλη του καθώς χτίστηκαν μεγάλες, απρόσωπες ξενοδοχειακές μονάδες στον βωμό του μαζικού τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Εκείνη που υπηρετεί την έννοια της «φιλοξενίας» και όχι του κέδρους.

6

Μια τέτοια εμπειρία ζακυνθινής φιλοξενίας γεύτηκα στην πρόσφατη επίσκεψη μου στο Contessina Suites & Spa που βρίσκεται στο χωρίο Τσιλιβί. Πρόκειται για ένα συγκρότημα πέντε αστέρων που διαθέτει 64 σουίτες μόνο για ενήλικες (ξεχάστε λοιπόν την χαρούμενη φασαριών και τις φωνές των παιδιών). Αναπτύσσεται κτίσματα του ενός ορόφου που έχουν κτιστεί περιμετρικά από την κεντρική πισίνα. Οι ιδιοκτήτες Γιώτα και Λευτέρης Μωραϊτης ήθελαν να αναδείξουν το αριστοκρατικό στυλ του νησιού μέσα όμως από μια πιο σύγχρονη ματιά. Έτσι, απευθύνθηκαν στο αρχιτεκτονικό γραφείο Block722 των Σωτήρη Τσέργκα και Κάτιας Μαργαρίτογλου οι οποίοι δημιούργησαν ένα κομψό, design, με μινιμαλιστικά χαρακτηριστικά κατάλυμα που παραπέμπει στα σπίτια-«οικόσημα» της παλιάς εποχής.

Όσα δωμάτια βρίσκονται στο ισόγειο διαθέτουν μια μικρή ιδιωτική πισινά, ενώ πολλά του πρώτου ορόφου τζακούζι. Το δικό μου, αν και στο πρώτο όροφο, τζακούζι δεν είχε, όμως ελάχιστη σημασία είχε μιας και ήταν τόσο άνετο και ευρύχωρο που αυτή την μικρή πολυτέλεια μπορούσα να την παραλείψω.

Κατά την διάρκεια της διαμονής μου είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το μενού του εστιατορίου του ξενοδοχείου. Ονομάζεται Lentika και το όνομα του το χρωστά στις άμαξες που κάποτε μετέφεραν τις κοντεσίνες, προστατεύοντας τες από τα αδιάκριτα βλέμματα. Το μενού επιμελείται ο chef Χριστόφορος Πέσκιας, ενώ στην κουζίνα βρίσκεται ο chef Ανδρέας Βγενόπουλος. Η φιλοσοφία των πιάτων πατάει πάνω στην παράδοση με επτανησιακές συνταγές οι οποίες όμως προσαρμόζονται στα σύγχρονα δεδομένα. Έτσι το μοσχάρι γίνεται καρπάτσιο και συνοδεύεται από τηγανιτή κάπαρη (φανταστική ιδέα), λάδι τρούφας και μια κρέμα από λαδοτύρι Ζακύνθου. Το καραμελωμένο χέλι έπαιζε με ένα πουρέ παντζαριών την γλυκύτητα του οποίου έσπαγαν τα αυγά ρέγγας και η σάλτα από γιαούρτι και αϊράνι (κρύο ρόφημα γιαουρτιού με αλάτι). Τέλος το φαγκρί αλά πουτανέσκα ήταν ωραία ψημένο με τραγανή πέτσα και είχε για παρέα εξίσου τραγανά λαχανικά. Εδώ να σας αναφέρω ότι οι άνθρωποι του Contessina δίνουν μεγάλη σημασία στις πρώτες ύλες έτσι το κρέας και τα πουλερικά έρχονται από τους ντόπιους αγρότες, τα ψάρια ημέρας από τους ψαράδες του νησιού, ενώ τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα από τα τριγύρω αγροκτήματα.

Το ξενοδοχείο διαθέτει επίσης και spa με τις θεραπείες του να φέρουν την υπογραφή της βραβευμένης εταιρείας Aegeo. Η όλη εμπειρία είναι εμπνευσμένη από τη μυστικιστική διαδικασία του καλλωπισμού που έφεραν οι Ενετοί μαζί τους τον καιρό που κατοικούν στο νησί. Το Kamara Spa, όπως το αποκαλούν, έχει μια υποβλητική και παράλληλα μυστικιστική ατμόσφαιρα που παραπέμπει απευθείας στο φυσικό στοιχείο και στα υπόγεια σπήλαια, όπου κάποτε πραγματοποιούνταν οι τελετουργίες της ομορφιάς. Όση ώρα και να περάσετε σε εκείνη την υπόσκαφη, εσωτερική πισίνα θα σας φανεί λίγη και θα θέλετε περισσότερο χρόνο για να απολαύσετε την μοναδική αίσθηση χαλάρωσης που προσφέρει.

Contessina Suites & Spa, Τσιλιβή, Ζάκυνθος, τηλ: 2695022700