Έχοντας ζήσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στο εξωτερικό, η στιλίστρια Άννα Ζιτσένκο και ο αρχιτέκτονας Λουκάς Μπομπότης αποφάσισαν μια μέρα πως θα ήθελαν στη ζωή τους -πέρα από το μόνιμο μέρος διαμονής τους, την Αθήνα- έναν τόπο-σημείο αναφοράς. Ένα χωριό, το οποίο θα γινόταν η βάση και το καταφύγιο της οικογένειας.

18

Η επιλογή ήταν μονόδρομος. Λάτρεις της Τήνου και οι δύο, οραματίστηκαν μια πιο χαλαρή και ποιοτική ζωή σε ένα από τα (περισσότερα από) 50 χωριά του νησιού. «Η Τήνος έχει κόσμο ακόμη και το χειμώνα κι αυτό είναι κάτι που μας αρέσει πολύ» μου λέει η Άννα. H ενέργεια του νησιού λειτουργεί σαν μαγνήτης. Όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν σφύζει από επισκέπτες και ζωή. Στην Τήνο και οι τέσσερις εποχές έχουν τη δική τους μαγεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν επιλέξει να επιστρέψουν και να χτίσουν μια νέα ζωή στο νησί. Αψηφώντας τους ανέμους και κατακτώντας τις αγριεμένες θάλασσες του χειμώνα.

Το σπίτι στο Φαλατάδο

Το επόμενο στοίχημα ήταν να βρεθεί ένα σπίτι που θα μπορούσε να διαμορφωθεί σε μια λειτουργική κατοικία, η οποία θα διατηρεί τα παραδοσιακά της στοιχεία, καλύπτοντας της ανάγκες του ζευγαριού και των δύο παιδιών τους. Το παραδοσιακό σπίτι που επέλεξαν χτίστηκε αρχικά το 1910, στο ορεινό χωριό Φαλατάδος και αναπροσαρμόστηκε με λειτουργίες και χώρους σύγχρονης κατοικίας από το γραφείο Bobotis+Bobotis Architects.

Κάθε χώρος του ανακαινισμένου σπιτιού επαναπροσδιορίζει τις αρχικές λειτουργίες του κτηρίου και αναβιώνει αυτούς τους χώρους με έναν σύγχρονο τρόπο.

Στο χαμηλότερο επίπεδο, το κατώι, αρχικά στεγάζονταν ζώα και ένα πατητήρι σταφυλιών. Στον πρώτο όροφο, το ανώι ήταν το κυρίως σπίτι. Αυτοί οι δύο χώροι ήταν ανέκαθεν ανεξάρτητοι, συνεχίζουν να είναι χωρισμένοι και συνδέονται με εξωτερική σκάλα που δίνει επίσης πρόσβαση στο κεντρικό καλντερίμι του χωριού.

Αυτές οι ιστορικές μνήμες και χρήσεις αποτέλεσαν δυναμικές παραμέτρους για την αναδιαμόρφωση. Στο ανώτερο επίπεδο, η προσθήκη ενός παταριού που στηρίζεται σε ένα μεταλλικό δοκάρι, δημιούργησαν ένα επιπλέον «ανοικτό» υπνοδωμάτιο. Στο ισόγειο, το σημείου όπου παλαιότερα υπήρχε το πατητήρι, έχει μετατραπεί σε κρεβάτι με αποθηκευτικό χώρο. Ωστόσο, διατηρήθηκαν οι αρχικές δομικές λεπτομέρειες, όπως τα δοκάρια και τα βόλτα-αψίδες.

Το ανακαινισμένο σπίτι διαθέτει μεγάλη «ανοιχτή» κουζίνα. Μια σύγχρονη σόμπα ξύλου διοχετεύει μέσω αεραγωγών ζεστό αέρα σε όλο το σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στο πίσω μέρος του σπιτιού, ένα μικρό μποστάνι με βότανα και λαχανικά– είναι σε άμεση επαφή με την κουζίνα και αποτελεί μέρος του κήπου του σπιτιού από όπου υπάρχει επίσης πρόσβαση στην οροφή, με θέα στο Ενετικό Κάστρο Εξωμβούργου.

Η ζωή στην Τήνο

Το πρώτο καλοκαίρι ήταν ένα crash test. Έριξαν στο πάτωμα 2 στρώματα, όπως μου λέει η Άννα από την άλλη άκρη της γραμμής, και έμειναν στο νέο τους σπίτι χωρίς πολλές ανέσεις.
Στο 1ο lockdown ωστόσο, πήγαν στο νησί για μία εβδομάδα και έμειναν για περισσότερους από πέντε μήνες. «Ήταν ένα γερό ταρακούνημα» μου αφηγείται «Αποκτήσαμε ξαφνικά πρόσβαση σε μια όμορφη πραγματικότητα, περάσαμε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας και κάπως έτσι γνωρίσαμε το νησί και είδαμε τις ανάγκες του» και όταν η Άννα αναφέρεται σε ανάγκες εννοεί ότι η Τήνος είχε αρκετό χώρο για ένα multi culti μαγαζί όπως αυτό που πάντα είχε στο μυαλό της.

«Στο 2ο lockdown, που πάγωσε η δουλειά μου» συνεχίζει «αποφασίσαμε με τον Λουκά να επιστρέψουμε στο νησί και να στήσουμε αυτό που είχα οραματιστεί. Βρήκαμε λοιπόν έναν υπέροχο χώρο και τον διαμορφώσαμε σε αυτό που είναι σήμερα. Την “Katsika”».

Η Katsika

Η Katsika, το μαγαζί του ζευγαριού, βρίσκεται εκτός της μεγάλης αγοράς και της πολυκοσμίας του νησιού. Η επιλογή ήταν συνειδητή μου λέει η Άννα καθώς «είναι ωραίο να ψάχνεις ένα σημείο που σε ενδιαφέρει. Έχει μια διαφορετική γοητεία».
Και αν σας κάνει εντύπωση το όνομα, υπάρχει μια πολύ καλή εξήγηση. «Το νησί είναι γεμάτο κατσίκες. Είναι ένα όνομα χαρακτηριστικό και αστείο, άλλωστε δεν πρέπει να παίρνουμε τον εαυτό μας πολύ σοβαρά» μου εξηγεί γελώντας.
Στην πολύχρωμη Katsika (η οποία έχει κατακλύσει -και δικαίως- το Instagram) μπορεί κάποιος να βρει μοναδικά κομμάτια από διάφορες χώρες. «Λόγω της ουκρανικής μου καταγωγής, έφερα από τη Χώρα καφτάνια και μπλούζες, που συνδυάζουν ένα κομμάτι της παράδοσης με σύγχρονες τεχνικές» μου εξηγεί και αντιλαμβάνομαι ότι μιλάει για τα εκπληκτικά κεντημένα καφτάνια τα οποία φορά στη φωτογράφιση με την Ρούλα Ρέβη..

Με πολυετή θητεία σε μεγάλους γυναικείους τίτλους και γνωρίζοντας τη μόδα σε βάθος, η Άννα Ζιτσένκο, επιστράτευσε τις γνώσεις και την αγάπη της για τα ρούχα και εφοδίασε την Katsika με φανταστικά καφτάνια και φορέματα που διαθέτουν εντυπωσιακά Print.

Αγαπημένο μου item από την Katsika, τα παπούτσια μενορκίνες που φορούσε και ο Πικάσσο.

Πέρα από την ένδυση μπορεί κάποιος να βρει γαλλικά κεριά, ψάθινες αφρικανικές τσάντες και καπέλα και κάποια ελληνικά μοναδικά κομμάτια. Σε μια μαροκινή γωνιά υπάρχουν χαρακτηριστικά μικροέπιπλα και πιάτα. «Το χειμώνα, πέρα από το e-shop που ετοιμάζω, θα κάνω και μια δική μου σειρά ρούχων, με μονόχρωμα basic κομμάτια» μου αποκαλύπτει η Άννα και τρίβω από χαρά σαν μύγα τα χέρια μου.

Αυτό ωστόσο που αγαπάει περισσότερο στην Τήνο είναι οι άνθρωποί της. Η ποιότητά τους σπανίζει, μου εξηγεί «Είναι συγκινητική η αγάπη που εισπράττουμε. Κάθε μέρα στην πόρτα μας υπάρχουν κηπευτικά και διάφορα καλούδια, που δεν ξέρουμε καν ποιος μας τα φέρνει».

Katsika: Δρόσου 3 Χώρα Τήνου / Τηλ2283023466

Ακολουθήστε την Katsika στο Instagram

Architecture: Bobotis+Bobotis Architects
www.bobotisarchitects.com