«Θαύμα». Αυτό σημαίνει Meraviglia στα ιταλικά. Κι αυτό ήταν το όραμα του ιδιοκτήτη και κατασκευαστή Αρη Τζήμα: «Ηθελα να να δημιουργήσω έναν ιδιαίτερο χώρο φιλοξενίας που όταν φτάνεις και τον αντικρίζεις νιώθεις τον αυθόρμητο και ειλικρινή θαυμασμό, την έκπληξη που ενσωματώνει η εύηχη ιταλική λέξη ‘meraviglia’», συμπληρώνει.

14

Και συνεχίζει: «Το Meraviglia Slow Living είναι η συλλογική προσπάθεια διαφορετικών ομάδων τοπικών κατασκευαστών, τεχνιτών, εργατών, αλλά και διεθνών σχεδιαστών. Οι κατασκευαστές και οι προμηθευτές μας αν και διαφορετικοί μεταξύ τους, εργάστηκαν όλοι κάτω από μία ενιαία δέσμευση για χρήση τοπικών, οργανικών και βιώσιμων υλικών, με κοινό σκοπό τη  δημιουργία ενός βιοκλιματικού και φιλόξενου χώρου».

Τα σχέδια πραγματοποιήθηκαν το 2018 και η κατασκευή ολοκληρώθηκε φέτος. Στο χώρο των 8 στρεμμάτων που περιβάλει το συγκρότημα καθώς και στον ταρατσόκηπο φυτεύτηκαν 15.000 φυτά. Την αρχιτεκτονική τοπίου επιμελήθηκε η Ζωή Καρακινάρη του γραφείου Z-TOPOS – LANDSCAPE με τον κηποτέχνη Γιώργο Ματσίρα.
Το ‘Slow Living’ αφορά στην απλότητα. Πρόκειται για μια πιο ήρεμη και πιο ισορροπημένη προσέγγιση της καθημερινότητας που δίνει στον εαυτό μας τον χρόνο να επανεκτιμήσουμε τι είναι πραγματικά σημαντικό στη ζωή μας. Αφορά απλά την επανασύνδεση με τον εαυτό μας, τους γύρω μας και τον κόσμο.

Προσφέροντας διακριτικά στους φιλοξενούμενούς μας την πολυτέλεια μίας ραφινάτης απλότητας, στην ουσία έναν λιτό, ταπεινό και πιο ουσιαστικό τρόπο ζωής, τους παροτρύνουμε να υιοθετήσουν μια ήρεμη νοοτροπία ζωής, και να ζήσουν εδώ μια ουσιαστική, αξέχαστη και αναζωογονητική εμπειρία».

«Κατασκευάζοντας» το slow living

Η εδέμ, στη μέση του πουθενά αλλά παράλληλα συνδεδεμένη με κάθε αξιόλογη τοποθεσία στη δυτική Ελλάδα, προκαλεί τον επισκέπτη σε έναν χαλαρό τρόπο σκέψης. Πόση ώρα μπορείς να βρίσκεσαι στην ιδιωτική σου πισίνα ατενίζοντας τη θάλασσα; Αμέτρητη. Ακόμα κι αν είσαι workaholic. Μεταξύ της πισίνας και της θάλασσας, μεσολαβεί μία έκταση φυτεμένη με στίπες και δεντρολίβανα. Τα ξανθά κλαράκια του σκληροτράχηλου φυτού από τη Λατινική Αμερική λικνίζονται στο μαϊστράλι, δημιουργώντας τη μετάβαση από τα κύματα της θάλασσας στην ήπια κίνηση της πισίνας υπερχείλισης. Για τον Άρη Τζήμα η ενορχήστρωση των ήχων αποτελούσε προτεραιότητα. Η μουσική της θάλασσας έπρεπε να ακούγεται απρόσκοπτα. Έτσι δημιούργησε μία πρωτότυπη κατασκευή στις πισίνες, στις οποίες η καμπυλότητα της υπερχείλισης εμποδίζει τον ήχο του νερού που ανακυκλώνεται.

Μασίφ ξύλο teak, suar και iroko κυριαρχεί στις πέργκολες αλλά και σε όλα τα έπιπλα των εξωτερικών χώρων ενώ παράλληλα επενδύουν την οροφή αλλά και το δάπεδο του παρακείμενου καθιστικού, για ανενδοίαστο barefoot living από την πισίνα στο δωμάτιο. Τα δάπεδα στην κρεβατοκάμαρα και τα μπάνια έχουν επενδυθεί με χειροποίητο μωσαϊκό, συγκεκριμένης κοκκομετρίας για απόλυτη συμμετρία, ενώ η αναλογία των χρωμάτων είναι τέτοια που ζεσταίνει το κυρίαρχο γκρι και το εναρμονίζει με το έφορο κοκκινόχωμα του γης. Όπως απαιτεί η φιλοσοφία του slow living, κάθε αρχιτεκτονική κατασκευή είναι ανάλαφρη και αιωρείται, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες επιφάνειες.

Αφετέρου, υπάρχουν οι «αόρατες» κατασκευαστικές δοκιμασίες, που ωστόσο συνεισφέρουν στην ποιότητα διαβίωσης στο Meraviglia Slow Living. Οι χώροι των δωματίων διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα, επιλογή που δεν είναι τυχαία. Κάθε κρεβατοκάμαρα βρίσκεται υπερυψωμένη, μπροστά σε ένα παράθυρο που λειτουργεί σαν θεατρική σκηνή, με mise en scene τη φύση ή και το ιδιωτικό τζακούζι σε μία κατάφυτη εσωτερική αυλή. Αυτά τα τελευταία παράθυρα περιβάλλονται από μια τεράστια κορνίζα επενδυμένη από χειροποίητο μωσαικό. «Κάθε λεπτομέρεια μετράει. Είναι αυτή που, χωρίς να φωνάζει, κάνει τη διαφορά στην εμπειρία», λέει καθώς περνάμε στην εσωτερική αυλή, όπου ανοίγει μία κρυφή είσοδο μέσα στην τοιχοποιία. Ανεβαίνουμε στο φυτεμένο δώμα του Meraviglia, σε ένα σημείο που, όπως μου εξηγεί, κανείς από τους επισκέπτες δεν βλέπει εύκολα, ωστόσο είναι εκεί, προκειμένου να επιτευχθεί μια παθητική τεχνική εξοικονόμηση ενέργειας. Στα δωμάτια κυριαρχεί μία μίξη σκανδιναβικού design, ελληνικών χειροποίητων επίπλων, καθώς και ιταλικών έργων τέχνης.

Το experiential design

Το concept του slow living αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Βασίλη Μπαρτζώκα και την Design Ambassador, κατόπιν πρόσκλησης από τον αρχιτέκτονα. «Το branding και το positioning του ξενοδοχείου στηρίχθηκε στις σχεδιαστικές αρχές που δεν είναι άλλες από την απόλυτη χαλάρωση, την αποσύνδεση και την ηρεμία, την απόλαυση της φύσης σε αργούς ρυθμούς. Ό,τι δηλαδή επιθυμεί ο δυνητικός επισκέπτης ενός τέτοιου ξενοδοχείου», σχολιάζει ο Βασίλης Μπαρτζώκας. Το λογότυπο, το website, το content και η στρατηγική επικοινωνίας του ξενοδοχείου αντανακλούν το concept, ενώ και οι νέες υπηρεσίες δομούνται σύμφωνα με αυτό. Μεταξύ αυτών, έπονται al fresco private dinners με υλικά από το βιολογικό μποστάνι του ξενοδοχείου και floating breakfasts πάνω στα νερά της κάθε ιδιωτικής πισίνας. «Η πρωτότυπη εικόνα του brand και το ανάλογο value proposition είναι καθοριστικά για την επιτυχία ενός εγχειρήματος. Η ταυτότητα του ξενοδοχείου είναι ξεκάθαρη, με βάση το όραμα του ιδιοκτήτη και τη δουλειά του αρχιτέκτονα. Είναι όμως η σωστή αφήγηση που μπορεί να δώσει το μήνυμα στο κατάλληλο κοινό», προσθέτει ο Βασίλης Μπαρτζώκας.

Με αφορμή το Meraviglia

Η μέρα στο Meraviglia κυλά γοργά. Το καλό, βιολογικό πρωινό φτάνει upon request στο δωμάτιό σου. Ακολουθεί ένα μασάζ από το μενού του ξενοδοχείου. Η υπόλοιπη μέρα μοιράζεται ανάμεσα στην ξεκούραση, τις βουτιές, το βιβλίο, την έμπνευση και τη θέα. Το ίδιο βράδυ, στο εστιατόριο «Αλάτι», δοκιμάζουμε κάθε εκδοχή των γαρίδων του Αμβρακικού, μαζί με φρέσκο ψάρι και εξαιρετικό κρασί.
Ο γαστρονομικός θησαυρός της πόλης, είναι συνυφασμένος με την πολιτιστική ιστορία και τον σπάνιο υγροβιότοπο του Αμβρακικού. Η γάμπαρη, το αυγοτάραχο, το λάδι, η τσιπούρα το τοπικό ούζο και τσίπουρο είναι μερικά μόνο από τα τοπικά προιόντα που μπορεί κανείς να απολαύσει στα παραδοσιακά ταβερνάκια.

«Με προορισμό το Meraviglia, οι φιλοξενούμενοί μας φιλοδοξώ να γνωρίσουν την Πρέβεζα, έναν τόπο μοναδικό που θα τους συναρπάσει στην κυριολεξία». Η άποψή του είναι συμβατή με τον κόσμο της Πρέβεζας, της low profile πόλης που βρίσκεται στο σταυροδρόμι των upscale προορισμών στη Δυτική Ελλάδα, όπως το Μεγανήσι και οι Παξοί.

«Η Πρέβεζα είναι η πόλη με το μεγαλύτερο πάρκινγκ ιστιοπλοϊκών στην Ελλάδα δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου. Η ολοκαίνουργια μαρίνα σκαφών στο λιμάνι είναι το νέο στολίδι της πόλης.
Δύο χιλιόμετρα από το Meraviglia στη περιοχή του Μύτικα ξεδιπλώνεται η μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης το Μονολίθι με 28 χλμ μήκος και 80 μ. πλάτος.

Η νύχτα κλείνει με ένα ποτό στο Σεϊτάν Παζάρ και μία βουτιά στην ιδιωτική πισίνα, κάτω από την πανσέληνο.

Meraviglia Slow Living

Φωτογραφίες: spyroshoundphotography.com curated by the Design Ambassador