Η ιστορία του Ποσειδωνίου δεν είναι ταπεινή. Άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 1914, έχει φιλοξενήσει στα δωμάτια του αμέτρητες επιδραστικές προσωπικότητες, έχει ‘αντέξει’ δύο πανδημίες (της Ισπανικής γρίπης το 1918 και την πρόσφατη του covid) και εν τέλει, για πολλούς, έχει καταφέρει να γίνει το σήμα κατατεθέν των Σπετσών.

8

Μία επίσκεψη εκεί είναι βέβαιο πως θα σας ενεργοποιήσει μία σειρά έντονων συναισθημάτων, κάτι που μάλλον αποτελεί και την ουσία των διακοπών. Σα να συμβαίνει μία μικρή παύση στον χρόνο, μία ωδή στην ανεμελιά. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να νιώσετε σε στιγμές ήρωας σε σειρά εποχής ή να παίζει σε λούπα στο κεφάλι σας ένα νοσταλγικό ρεφρέν (‘ένας ουρανός πάντα φωτεινός’, ‘όσο έχουμε τα νιάτα’ κ.α.) Βλέπετε, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα με την μαρμάρινη κεντρική σκάλα να δεσπόζει στην υποδοχή και την επιβλητική αύρα όλων των χώρων να κυριαρχεί, εντείνει τη δημιουργία τέτοιων συνειρμών.

Η φήμη του Ποσειδωνίου προηγείται του ονόματός του και πράγματι, στο τέλος επαληθεύεται. Για παράδειγμα, όλοι γνωρίζουν πως είναι τοποθετημένο σε ένα πανέμορφο σημείο του νησιού, με ονειρική θέα που κόβει την ανάσα. Ωστόσο, το εμβληματικό κτήριο–με στιβαρότητα και αρχιτεκτονική που εντυπωσιάζει – δεν είναι απλά ταυτόσημο της καλαισθησίας. Πρωτίστως, είναι ένας καθρέφτης των ανθρώπων που απασχολούνται εκεί. H αγάπη τους για το Ποσειδώνιο είναι έκδηλη και ως εκ τούτου, οι υπηρεσίες που μπορεί κανείς να απολαύσει, άρτιες.

Θα ξεκινήσω με τις γαστρονομικές εμπειρίες που προσφέρονται αφειδώς, κάτι που πάντα εκτιμώ ιδιατέρως σε έναν προορισμό καθώς εγώ δεν μπορώ να φτιάξω ούτε ένα τοστ (που λέει ο λόγος). Στο βραβευμένο εστιατόριο On The Verandah, ο Executive Chef Θεολογος Αμηράς και o Head Chef Παναγιώτης Μπούφης, με ταλέντο στον υπερθετικό, δημιούργησαν ένα εμπνευσμένο και ετερόκλητο μενού υψηλών προδιαγραφών. Πάντα, με βάση και σεβασμό στην ελληνική κουζίνα αλλά και στις αρχές του sustainability. Το μενού εναλλάσσεται τακτικά καθώς οι διαλεχτές πρώτες ύλες σε μεγάλο βαθμό, προέρχονται από το Bostani, τη φάρμα του Ποσειδωνίου. Αρχές Ιουλίου, ο κατάλογος ενδεικτικά ξεκινά με κακαβιά Αργοσαρωνικού και ντομάτα γεμιστή και φτάνει μέχρι ψάρι ημέρας φρικασέ και κοτόπουλο με πουρέ μανιταριών, τρούφα Γρεβενών και hunkar μελιτζάνας.

Το fine dining δεν είναι, όμως, το μοναδικό ατού εδώ. Προηγουμένως, θα έχετε σίγουρα απολαύσει ένα πλούσιο μενού, στο φινετσάτο Library Brasserie, το οποίο επιμελείται ξανά ο Θεολόγος Αμηράς, μαζί με τον Sous Chef Αλέξανδρο Σοροβίγκα. Γεύσεις που τιμούν την παράδοση με κάποιες διεθνείς προσθήκες που συνδυάζονται μεταξύ τους ιδανικά. Ειδική μνεία, στο ξακουστό και πληθωρικό πρωινό του Ποσειδωνίου που είναι βέβαιο πως θα ικανοποιήσει κάθε τύπο επισκέπτη. Συνολικά, αυτό που παρατήρησα και πρέπει να ειπωθεί, είναι πως αρκετές επιλογές στα μενού του ξενοδοχείου, είναι πιο οικονομικές από αντίστοιχες που θα συναντήσετε σε άλλα σημεία του νησιού, κάτι που αποτελεί ίσως τη συνηθέστερη παρεξήγηση γύρω από το Ποσειδώνιο (πως απευθύνεται δηλαδή σε συγκεκριμένα βαλάντια), αυτή η αντίληψη δεν έχει πραγματικό έρεισμα.

Από το σούρουπο και μετά, σας περιμένει στην αυλή του Ποσειδωνίου το μπαρ Palms Bar. Ένα ανέλπιστα ζωηρό μπαρ, με προσεγμένες μουσικές επιλογές και πειραματισμούς σε κλασικά και αγαπημένα cocktails αλλά και με signature πινελιές, όλα υπό την επιμέλεια του MrFox: The Bar. Ένας ιδανικός τρόπος να ολοκληρώσετε την ημέρα σας, είτε την έχετε περάσει στην ήσυχη πισίνα του ξενοδοχείου, είστε στο ατμοσφαιρικό και υψηλού επιπέδου Idolo Spa (με ολοκληρωμένες 5* θεραπείες περιποίησης σώματος και προσώπου, μεταξύ άλλων) είτε ακόμα και στην δημοφιλή παραλία Αγία Μαρίνα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Οργανωμένη, ιδανική για οικογένειες με πολύ καθαρά νερά και το εστιατόριο Paradise beach, έτοιμο να σας υποδεχτεί και να ικανοποιήσει τους ουρανίσκους σας. Fun fact: Το μενού έχει διαμορφωθεί από τον chef Τάσο Μπούφη, χρησιμοποιώντας λαχανικά από το μποστάνι του Ποσειδωνίου, επεκτείνοντας έτσι την επιρροή του και εκτός ξενοδοχείου.

Το Ποσειδώνιο, όπως ‘υπενθυμίζουν’ και τα τεράστια banner στους τοίχους του, έκλεισε το 2014, εκατό χρόνια λειτουργίας. Ένας αιώνας σημαντικής παρουσίας στο νησί με πολιτιστικές, οικονομικές, γαστρονομικές και άλλες προεκτάσεις. Ένας προορισμός ιδανικός για τριήμερο (αλλά και για πολύ περισσότερο μην το φοβηθείτε) καθώς απέχει μόλις δύο ώρες από τον Πειραιά, για κάθε ηλικία και κάθε φάση ζωής. Δεν ξέρω αν ευθύνεται η πρώτη μου επίσκεψη στο ξενοδοχείο, αν φταίει ο έρωτας για ό,τι μου συμβαίνει αλλά θεωρώ βέβαιο ότι ο χώρος πάντα σε συνδυασμό με τους ανθρώπους του, θα σας μαγέψει και θα σας κάνει να θέλετε να επιστρέφετε σε αυτόν. Εξάλλου, όπως όλα υποδηλώνουν και τα επόμενα εκατό χρόνια θα είναι για το Ποσειδώνιο εξίσου γεμάτα, ξεχωριστά και πρωτοπόρα.

Poseidonion Grand Hotel
Nτάπια, Σπέσες, 180 50
+30 22980 74553
www.poseidonion.com