Τα βόρεια προάστια της Αθήνας απολαμβάνουν σημαντικής φήμης για τα χαρίσματά τους, που τα κάνουν και ξεχωρίζουν στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Ταυτόχρονα, όμως, βάζουν και δύσκολα σε όσους αναζητούν κατοικία σε αυτά, καθώς η διάθεση ακινήτων είναι συνήθως μικρή.

13

Φτιαγμένο με ιδιαίτερη μέριμνα για τη ρυμοτομία, το συγκεκριμένο κομμάτι της Αθήνας ευτύχησε να έχει πολλούς ανοιχτούς χώρους και εύκολη πρόσβαση στο φυσικό πράσινο των γύρω βουνών της Αττικής. Παράγοντες που αποδείχθηκαν αποφασιστικής σημασίας ώστε να αναπτυχθεί αξιοζήλευτη ποιότητα ζωής, η οποία, με τη σειρά της, προσέλκυσε εκεί τα πιο εύπορα τμήματα του πληθυσμού της πρωτεύουσας.

Ανάμεσα στις περιοχές αυτές η Κηφισιά αποτελεί σταθερό πρωταγωνιστή –άλλωστε θεωρείται και ως άτυπη «έδρα» των βορείων προαστίων. Δημοφιλής ήδη από τη Φραγκοκρατία λόγω της ειδυλλιακής της θέσης μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας, είναι το επίκεντρο της κοσμικής ζωής στα βόρεια της Αθήνας, αλλά κι ένα από τα βασικά τους εμπορικά κέντρα, χάρη στην ανάπτυξη της δικής της αγοράς. Παράλληλα, όμως, υπάρχει κι ένα τμήμα που έχει χαρακτηριστεί ως «παραδοσιακός οικισμός», καθώς και εκτενές δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.