Στους σύγχρονους Αθηναίους προξενεί πάντα εντύπωση όταν βλέπουν καρτ-ποστάλ με απεικονίσεις των Πατησίων από τα τέλη του 19ου ή τις αρχές του 20ού αιώνα. Και δεν είναι παράλογη η αντίδραση, γιατί για αυτούς είναι μία από τις πυκνοκατοικημένες και πλήρως αναπτυγμένες συνοικίες του κέντρου της πρωτεύουσας, ενώ για τους ανθρώπους εκείνων των καιρών ήταν εξοχές, όπου πήγαιναν συχνά για μικρές εκδρομές και πικ-νικ.

13

Πράγματι, τα Πατήσια είναι πλέον πλήρως ενοποιημένα με το κέντρο της Αθήνας, αν και γεωγραφικά βρίσκονται 3,5-5 χιλιόμετρα βόρεια των ιστορικών ορίων αυτού. Τα διακρίνουμε δε σε Άνω και Κάτω Πατήσια, με τα πρώτα να αντιστοιχούν ακριβέστερα στις παλιές εξοχές και τα δεύτερα να βρίσκονται στα βορειοανατολικά τους, αντανακλώντας τη μεταγενέστερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Κύριος οδικός άξονας στα Κάτω Πατήσια είναι η οδός Αχαρνών (αντί για την Πατησίων), με τη δόμηση των πολυκατοικιών να χαρακτηρίζεται πυκνή. Αναλόγως πυκνή, βέβαια, είναι και η εμπορική κίνηση, όπως και το δίκτυο συγκοινωνιών που επιτρέπει την εύκολη επικοινωνία με αρκετές συνοικίες της πρωτεύουσας. Εδώ, άλλωστε, βρίσκεται και ο σταθμός μετρό και ΗΣΑΠ «Κάτω Πατήσια».

Αλληλένδετη με την ιστορία των Πατησίων είναι κι αυτή του Άγιου Παντελεήμονα: μπορεί να μην υπάρχουν άμεσα σύνορα μεταξύ των δύο περιοχών, όμως κι εδώ είναι η Αχαρνών που λειτουργεί ως κύριος κόμβος μιας πάλαι ποτέ εξοχικής τοποθεσίας, η οποία εξελίχθηκε σε πυκνοδομημένη γειτονιά στο πλάι της Κυψέλης και των πλατειών Βικτώριας και Αττικής.

Λαμβάνοντας το όνομά του από την ομώνυμη εκκλησία του 1910 επί της Αχαρνών, ο Άγιος Παντελεήμονας γέμισε μοντέρνες πολυκατοικίες στις δεκαετίες του 1950 και 1960, προσελκύοντας οικογένειες της αστικής τάξης. Το πληθυσμιακό προφίλ άλλαξε ραγδαία από τη δεκαετία του 1990 και μετά –όταν εγκαταστάθηκαν εδώ πολλοί οικονομικοί μετανάστες– πλέον, όμως, η περιοχή δείχνει να έχει μπει σε καινούρια τροχιά. Αποτελώντας ένα πολυεθνικό, δυναμικό τμήμα του ευρύτερου αθηναϊκού κέντρου, καλά δικτυωμένο με την υπόλοιπη πρωτεύουσα χάρη στις άφθονες γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ, καθώς και στην κοντινή απόσταση προς τους σταθμούς μετρό/ΗΣΑΠ «Βικτώρια» και «Αττική».

Μέσω της πλατφόρμας ακινήτων www.altamiraproperties.gr, η doValue διαθέτει δύο διαμερίσματα 73 τ.μ. και 148 τ.μ. (αντίστοιχα) στον Άγιο Παντελεήμονα και στα Κάτω Πατήσια, που αποτελούν ευκαιρία για όσους επιθυμούν να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας, σε δύο πλήρως αναπτυγμένες περιοχές αυτού.

Το διαμέρισμα των 148 τ.μ. στα Κάτω Πατήσια

Αυτό το διαμέρισμα των 148 τ.μ. βρίσκεται στον 5ο όροφο πολυκατοικίας κατασκευασμένης το 1970, η οποία απέχει γύρω στα 3,5 χιλιόμετρα από τον πλησιέστερο σταθμό μετρό. Αποτελείται από 3 υπνοδωμάτια, σαλόνι-τραπεζαρία σε ενιαίο χώρο, κουζίνα, μπάνιο και W.C., ενώ διαθέτει και γραφείο, όπως και αποθήκη. Το ακίνητο είναι διαμπερές, με το μπαλκόνι του να βλέπει στην οδό Πάτμου.

Στοιχεία ακινήτου

Διεύθυνση: Πάτμου 80-82, Κάτω Πατήσια
Τιμή: 148.000€

Το διαμέρισμα των 73 τ.μ. στον Άγιο Παντελεήμονα

Πρόκειται για διαμέρισμα 73,33 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στον 1ο όροφο πολυκατοικίας κατασκευασμένης το 1974, που διαθέτει ανελκυστήρα και έχει εύκολη πρόσβαση τόσο στο μετρό «Βικτώρια» (3 λεπτά), όσο και στο μετρό «Αττική» (7 λεπτά). Αποτελείται από 1 υπνοδωμάτιο, σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα και μπάνιο. Το ακίνητο είναι διαμπερές ενώ διαθέτει μπαλκόνι που βλέπει στην οδό Μύρων.

Στοιχεία ακινήτου

Διεύθυνση: Μύρων 17-19, Άγιος Παντελεήμονας
Τιμή: 74.200€

Αν βρήκατε το ακίνητο ενδιαφέροντος σας, μέσα από την Altamira Properties έχετε τη δυνατότητα χρηματοδότησης με γρήγορες διαδικασίες και ευνοϊκούς όρους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ, καλώντας στο τηλέφωνο 210 4847657 (9.00 π.μ. – 5.00 μ.μ.) ή μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στο mortgagepartner@dovaluegreece.gr.

Η doValue Greece, μέσω της doValue Greece Real Estate Services διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στη διαχείριση ακινήτων στην ελληνική αγορά, έχοντας στην διαχείρισή της σήμερα περισσότερα από 260.000 ακίνητα και παρέχοντας ένα πλήρες φάσμα υποστηρικτικών υπηρεσιών. Μέσω της πλατφόρμας altamiraproperties.gr παρέχεται ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον παρουσίασης κάθε κατηγορίας ακινήτων σε όλη την Ελλάδα που δίνει σε επενδυτές και ιδιώτες τη δυνατότητα να βρουν τις ευκαιρίες που ταιριάζουν στις ανάγκες τους. Στην πλατφόρμα μπορείτε να βρίσκετε ακίνητα για προσωπική χρήση ή επένδυση, βλέπετε τα χαρακτηριστικά τους, αξιοποιείτε έξυπνα εργαλεία και ενημερώνεστε για νέες ευκαιρίες.