Υπάρχουν κάποια μέρη που μοιάζουν σαν να υπήρχαν εκεί από πάντα, ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου τα αντικρίζουμε και σήμερα, λες και γεννήθηκαν από το ίδιο το μαγευτικό τοπίο που τα περιβάλλει. Σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της Κέρκυρας, το εστιατόριο Ora, με θέα στο εμβληματικό Φρούριο της Κέρκυρας, μοιάζει λες και είναι χτισμένο πάνω στο νερό, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε μία από τις πιο ειδυλλιακές τοποθεσίες ολόκληρου του νησιού και, την ίδια στιγμή, σε ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σημεία όλου του Ιονίου.
Και με έναν τρόπο μαγικό, ήδη από την πρώτη κιόλας φορά που το επισκέπτεται κανείς, είναι αδύνατο να φανταστεί αυτό το εστιατόριο τοποθετημένο σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Όχι μόνο χάρη στην απίθανη θέα στο Ιόνιο, που μοιάζει να ανοίγει την αγκαλιά του για να το τυλίξει, αλλά και στην απόλυτη αρμονία του με το φυσικό περιβάλλον. Το Ora είναι λες και συνομιλεί με την ομορφιά, την ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά αυτού του τόσο ξεχωριστού νησιού.
Γιατί η Κέρκυρα είναι ένας τόπος που ξέρει να φιλοξενεί. Από την εποχή των Φαιάκων μέχρι τους Βενετούς και από εκεί στα χρόνια της κυριαρχίας των Άγγλων και των Γάλλων, το νησί υπήρξε ένα σταυροδρόμι πολιτισμών, ιδεών και γεύσεων. Κι αυτό φαίνεται όχι μόνο στην αρχιτεκτονική και τη μουσική, που αποτελούν σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας, αλλά και στην τοπική γαστρονομία. Στις συνταγές που ταξιδεύουν από γενιά σε γενιά, στα υλικά που μυρίζουν θάλασσα. Στην καρδιά αυτής της παράδοσης, αλλά με βλέμμα στραμμένο στο σήμερα, βρίσκεται το Ora, το οποίο καταφέρνει να παντρέψει τις παραδόσεις του τόπου με τη σημερινή εποχή.


Κι όλα αυτά τα κάνει με φινέτσα και κομψότητα, χωρίς υπερβολές. Μέσα από την απλότητα, την πολυτέλεια, την ποιότητα και την επιμέλεια σε καθετί, καταφέρνει να δημιουργήσει κάτι πραγματικά διαφορετικό. Ο χώρος είναι ανοιχτόκαρδος και πάρα πολύ φωτεινός, αέρινος και μοντέρνος, σχεδιασμένος με τρόπο που δεν ανταγωνίζεται το τοπίο αλλά να το συμπληρώνει. Το φως του ήλιου διαχέεται από τα μεγάλα ανοίγματα και πέφτει απαλά πάνω στα τραπέζια, την ίδια στιγμή που ο θαλασσινός αέρας φέρνει την αλμύρα του Ιονίου στα πρόσωπά μας. Όταν ο ήλιος αρχίζει να χαμηλώνει και το Φρούριο φωτίζεται από τις τελευταίες ζεστές ακτίνες της ημέρας, το Ora μεταμορφώνεται και γίνεται το ιδανικό σκηνικό για ένα δείπνο που ξέρουμε προκαταβολικά ότι θα θυμόμαστε για πολύ καιρό.


Στην κουζίνα, ο executive chef Γιάννης Λιόκας και ο head chef Γιώργος Σπανός υπογράφουν ένα μενού που σέβεται την ελληνική γαστρονομική ταυτότητα και τη φέρνει σε ουσιαστικό διάλογο με το σήμερα. Εδώ, τα εποχικά ελληνικά υλικά έχουν τον πρώτο λόγο. Η μαγειρική προσέγγιση είναι φρέσκια, λιτή, εστιασμένη στην ουσία για να μας αγγίξει και να ξυπνήσει μέσα μας μνήμες, αρώματα, εικόνες.
Το γευστικό ταξίδι στο Ora ξεκινά με μια καπνιστή gazpacho, όπου η ντομάτα συναντά τη φράουλα, τα μυρωδικά και τα κρουτόν σε μια δροσερή σούπα που ξυπνά τις αισθήσεις. Εξίσου ελκυστικό ξεκίνημα αποτελεί το carpaccio μαγιάτικου «μπουρδέτο», αρωματισμένο με πάπρικα, τομάτα και πίκλα κρεμμυδιού, που αποκαλύπτει τη λιτή φινέτσα της Ιόνιας κουζίνας. Το λαβράκι «Μαρινέ», με τσίλι, κόλιανδρο, αγγούρι, ελιά, πράσινη ντομάτα και dressing εσπεριδοειδών, ισορροπεί τη φρεσκάδα της θάλασσας με μια ανεπαίσθητη οξύτητα που αναζωογονεί τον ουρανίσκο. Ανάμεσα στα ορεκτικά, ξεχωρίζει η φρέσκια burrata με ψητά κολοκυθάκια, αβοκάντο, edamame, σάλτσα μυρωδικών και φυστίκι Αιγίνης, μια σύνθεση που αποδεικνύει ότι η απλότητα μπορεί να είναι γευστικά συναρπαστική. Τα ψητά χτένια με chutney τομάτας-chorizo, σάλτσα βουτύρου και αυγά πέστροφας αναδεικνύουν τη «χημεία» πίσω από τον συνδυασμό της πρώτης ύλης. Το καλαμάρι με vinaigrette jalapeño και κους κους λαχανικών εποχής, όπως και το yakitori χταπόδι με κρέμα καπνιστής πιπεριάς και πιπεριές Padron, αποδεικνύουν ότι όταν η μαγειρική έχει επίγνωση, δεν χρειάζεται υπερβολές.
Από τα ζυμαρικά, οι ταλιατέλες με Pecorino, πιπέρι Sichuan, tartare γαρίδας-χτένι, lime και αυγοτάραχο προσφέρουν γευστική ένταση με ακρίβεια και φαντασία. Το κριθαρώτο αστακού, μαγειρεμένο με bisque και μυρωδικά, έχει τη στόφα της πολυτέλειας της απλότητας. Στα κυρίως, το φιλέτο λαβράκι με κρέμα μπρόκολου, ψημένο λεμόνι, φασολάκια και χόρτα εποχής στα κάρβουνα μεταφέρει στο πιάτο την ανοιχτωσιά του Ιονίου. Ξεχωριστή θέση στο μενού έχει η «Κακαβιά», μια εκδοχή ψαρόσουπας με θαλασσινά, λαχανικά και Κρόκο Κοζάνης, ριζωμένη στην παράδοση, αλλά εκτελεσμένη με σύγχρονη ακρίβεια. Για όσους αγαπούν τις πιο γήινες γεύσεις, το Ora Burger, με μοσχαρίσιο κιμά Black Angus, ψωμί brioche, παλαιωμένο cheddar, tartare mayo και σάλτσα κρέατος, αποτελεί μια πλούσια, ισορροπημένη επιλογή. Το σιγοψημένο μπούτι από αρνί γάλακτος, με πίτες, πικάντικο γιαούρτι με μοσχολέμονο τουρσί και σάλτσα από ψητά αγγούρια και ντομάτα, είναι ένα αληθινά γενναιόδωρο πιάτο.
Το φινάλε ανήκει δικαιωματικά στα επιδόρπια. Η πορτοκαλόπιτα με κρέμα λευκής σοκολάτας, πορτοκάλι και sorbet κουμκουάτ συνδυάζει το τραγανό με το δροσερό, τη νοσταλγία με τη φρεσκάδα. Η caramel panna cotta με σάλτσα βατόμουρο, γρανίτα σοκολάτας και miso αποκαλύπτει τη γλυκιά πλευρά της ισορροπίας. Το Ferrero με πραλίνα, chocolate crumble, παγωτό βανίλια και σοκολατένια σάλτσα είναι ένας «φόρος τιμής» στη σοκολάτα. Και για όσους θέλουν να μοιραστούν την εμπειρία, το Exotic Cheesecake με μπισκότο, ανανά, lime και δυόσμο ολοκληρώνει ιδανικά τη γευστική διαδρομή στο Ora.
Το Ora είναι ένας γαστρονομικός προορισμός όπου κάθε πιάτο συναντά το κατάλληλο κρασί, μέσα από μια προσεγμένη λίστα που αναδεικνύει ελληνικές ετικέτες και στηρίζει μικρούς παραγωγούς. Για τους λάτρεις των cocktails, το bar του Ora προτείνει ευρηματικούς συνδυασμούς, που δένουν με τη γευστική παλέτα της κουζίνας και τη χαλαρή, νησιώτικη ατμόσφαιρα ενός δείπνου στο φως του καλοκαιρινού ηλιοβασιλέματος.
Πίσω από τη γαστρονομική πρόταση του Ora βρίσκεται ο Στέλιος Ιωάννου και ο Όμιλος Abros των αδελφών Αλεξόπουλων, μια αναγνωρίσιμη παρουσία στον χώρο της premium εστίασης και της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.
Με σεβασμό στην ιδιοσυγκρασία του τόπου και διάθεση για εξέλιξη, ο Όμιλος Abros δίνει στο Ora όλα τα στοιχεία που χρειάζεται για να διαμορφώνει, σταθερά, μια αξιόλογη πρόταση εστίασης και διασκέδασης στην Κέρκυρα. Το Ora προσφέρει μια γαστρονομική εμπειρία που κουβαλά τον τόπο μέσα της. Κάθε πιάτο είναι μια αφήγηση: φέρνει στο τραπέζι μνήμες και τις μεταφράζει στο σήμερα με τρόπο αυθεντικό. Όχι για να αναπαράγει το παρελθόν, αλλά για να του δώσει νέα πνοή.