Όλα ξεκινούν με μια απόφαση. Πού πάμε αυτή τη φορά; Ποια διαδρομή θα επιλέξουμε; Και το σημαντικότερο, τι θα φάμε;

17

Έτσι γεννήθηκε το Taste & Drive: μια νέα σειρά ταξιδιών που ενώνει τη χαρά της οδήγησης με την απόλαυση των τοπικών γεύσεων. Όπου κάθε στροφή φέρνει και μια νέα εμπειρία, κάθε στάση και μια ιστορία με άρωμα. Και πίσω από όλα αυτά, ένα αυτοκίνητο που δεν είναι απλώς μέσο, αλλά κομμάτι του ταξιδιού. Στις διαδρομές αυτές, η Avis είναι κάτι παραπάνω μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτου. Είναι αυτή που μας δίνει την ελευθερία να πάρουμε μια στροφή που δεν είχαμε σχεδιάσει, να μπούμε με άνεση και ασφάλεια σε δρόμους που δεν έχει ο χάρτης.

Στο πρώτο μας οδοιπορικό γεύσης, αφήσαμε πίσω μας τη συνήθη διαφωνία «βουνό ή θάλασσα» και κινηθήκαμε προς το Πήλιο. Εκεί που τα δύο συναντιούνται, έτσι κι εμείς συνδυάσαμε την απόλαυση της διαδρομής με τη γαστρονομία του τόπου. Με ένα αυτοκίνητο που μας πήγε παντού και μια Avis που ξέρει ακριβώς τι χρειάζεται ένα σωστό Road trip.

Ανεβαίνουμε τις πρώτες στροφές μετά τον Βόλο και βρισκόμαστε ανάμεσα σε ελαιώνες, με τον ήλιο να διαπερνά τα φύλλα και τη θάλασσα να ξεπροβάλλει, σε κάθε ευκαιρία, στα αριστερά μας. Το SUV με το υβριδικό του σύστημα κάνει ακόμη και την ανάβαση ευχάριστη. Η πρώτη στάση είναι στη Μακρινίτσα. Εδώ, το Πήλιο μας υποδέχεται με χάρη: στενά σοκάκια, πέτρινα αρχοντικά, καφενεία με δέντρα που ακουμπούν τις στέγες. Στην πλατεία, ένα τραπέζι κάτω από τον πλάτανο και μια πρασόπιτα που εξαφανίζεται προτού καν προλάβεις να ζητήσεις νερό. Στο πλάι, γλυκό φιρίκι. Οι γεύσεις είναι απλές, μα γενναιόδωρες.

Μετά την περιήγηση ακολουθεί το γεύμα μας. Επιλέγουμε το «Κάρδαμο», ένα αναπαλαιωμένο πέτρινο κτίριο του 1830 με θέα στον Παγασητικό. Δύο αδέλφια από τα Τρίκαλα, ο Σπύρος και ο Αριστοτέλης, έστησαν ένα εστιατόριο που τιμά την παράδοση και την φέρνει κοντά στο σήμερα. Από το καλοκαίρι του 2016, το μπαλκόνι του έχει γίνει σταθερό στέκι για όσους αγαπούν την ελληνική κουζίνα με προσωπικότητα. Στην εσωτερική σάλα, το γωνιακό τζάκι, τα ξύλινα δοκάρια και τα διακοσμητικά από τερακότα αποπνέουν θαλπωρή. Στην κουζίνα, το σπετζοφάι έχει χαρακτήρα, οι χυλοπίτες με μανιτάρια και μπράντι εντυπωσιάζουν, οι πίτες μοσχοβολούν σπιτικό τυρί και το μοσχαράκι με μελιτζάνες λιώνει στο στόμα. Το ψωμί -από τον Παλιό Φούρνο του Βόλου- είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης. Διεύθυνση: Κάρδαμο, Μακρινίτσα, Τηλ: 2428 090131

Από τη Μακρινίτσα συνεχίζουμε προς τη Ζαγορά. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση του ονόματος. Σύμφωνα με την πρώτη, προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «Zagora», που σημαίνει «πίσω από το βουνό». Η δεύτερη τη συνδέει με τις λέξεις «ζώα» και «αγορά», υπονοώντας ότι η Ζαγορά ήταν κάποτε τόπος εμπορίου, ίσως λόγω κάποιας παλιάς ζωοπανήγυρης που γινόταν εδώ. Το τοπίο αλλάζει. Γίνεται πιο πράσινο, πιο ζωντανό. Καθώς περνάμε με το αυτοκίνητο, βλέπουμε διάσπαρτους πάγκους με φρούτα, κατακόκκινες ντομάτες και πιπεριές, μυρωδιές από δυόσμο. Μας έχει ανοίξει η όρεξη για σπετζοφάι: λουκάνικο, πιπεριές, ντομάτα, λίγο κύμινο. Κάτι που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι οι πιπεριές και το λουκάνικο ψήνονται χωριστά, δεν τηγανίζονται, και μετά μπαίνουν στη σάλτσα, για να σιγοβράσουν μαζί.

Λίγο αργότερα, η κυρία Νίκη μας υποδέχεται στην ταβέρνα της. Στο μικρό, ανθισμένο μπαλκόνι της ταβέρνας «Μεϊντάνι» (ή, όπως τη λένε όλοι εδώ, «της Νίκης») η θέα φτάνει ως το Αιγαίο, ενώ μέσα, η μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε πηλιορείτικο σπίτι. Το τραπέζι γεμίζει με ριγανοκεφτέδες και φτεροκεφτέδες από βλαστούς φτέρης, χόρτα με αυγά τηγανητά, ντολμαδάκια με κιμά, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με φέτα και, φυσικά, τις πίτες της. Στα κυρίως, η κυρία Νίκη μαγειρεύει όπως παλιά: γίδα κοκκινιστή, κατσικάκι καπαμά, κλέφτικο με τρία είδη κρέατος, τράγο στη λαδόκολλα και τραχανά με σπιτικό λουκάνικο. Διεύθυνση: Μεϊντάνι (Η ταβέρνα της Νίκης), Τηλ: 2426 022626

Βγαίνοντας από τις στροφές της Ζαγοράς και αφήνοντας πίσω μας τη θέα που απλώνεται ως το Αιγαίο, κατηφορίζουμε προς την Τσαγκαράδα, ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα χωριά του Πηλίου, που όμως κρατά γερά τον πηλιορείτικο χαρακτήρα του. Το χωριό ξεδιπλώνεται σε τέσσερις γειτονιές, γεμάτες καστανιές, πλατάνια και καρυδιές. Καθώς το SUV της Avis διανύει αθόρυβα τον στενό δρόμο, προβάλλουν μπροστά μας πετρόχτιστα αρχοντικά με χρωματιστά πορτοπαράθυρα, βρύσες με παγωμένο νερό και καλντερίμια που μυρίζουν γη και φύλλα. Η ελευθερία που σου δίνει ένα αξιόπιστο αυτοκίνητο όπως αυτά της Avis κάνει κάθε διαδρομή ακόμη πιο μαγευτική.

Η Τσαγκαράδα είναι ένας τόπος που ενώνει το βουνό με τη θάλασσα με «ευφυΐα»: από τη μία, οι σκιερές πλατείες, όπως αυτή της Αγίας Παρασκευής με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο και λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, οι παραλίες του Μυλοποτάμου και της Φακίστρας, ιδανικές για βουτιές μετά από έναν πρωινό περίπατο.

Κάνουμε στάση στο εστιατόριο «Ίταμος», με θέα που κοιτάζει το απέραντο γαλάζιο. Εδώ οι γεύσεις έχουν χαρακτήρα: βασίζονται στην παράδοση, χωρίς να φοβούνται τις δημιουργικές πινελιές. Ο κατάλογος αλλάζει με τις εποχές και στηρίζεται σε τοπικά προϊόντα, με επιρροές από την Ισπανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Στην αυλή, δοκιμάσαμε πρόβειο σουβλάκι, τη ντόπια σπεσιαλιτέ μπουμπάρι (ψιλοκομμένο συκωτάκι τυλιγμένο με έντερο), λιγκουίνι με άγρια μανιτάρια και χαμόν, φέτα τυλιγμένη σε φύλλο με μαρμελάδα ντομάτα. Το σέρβις είναι φιλικό και η μουσική ταιριάζει απόλυτα με την ατμόσφαιρα. Διεύθυνση: Ίταμος, Συνοικία Αγίων Ταξιαρχών, Τηλ: 24260 48969

Οι Μηλιές είναι ο τελευταίος μας σταθμός. Ένας ιστορικός οικισμός, όπου το παλιό τρενάκι του Πηλίου εξακολουθεί να κάνει το δρομολόγιο Άνω Λεχώνια-Μηλιές, θυμίζοντάς μας ότι ο ρομαντισμός χωρά ακόμη στην καθημερινότητα. Εδώ, το φαγητό έχει ψυχή: χορτόπιτες με αγριόχορτα, τραχανάς με βούτυρο και μυρωδικά, στιφάδο μανιταριών που μυρίζει χώμα και φθινοπωρινή βροχή -κι ας είναι Ιούνιος. Ένα μικρό μαγαζάκι με κάθε λογής καλούδια στηρίζει τους ντόπιους παραγωγούς. Μπαίνουμε και παίρνουμε μέλι, βότανα και χειροποίητα καλλυντικά.

Στάση στο εστιατόριο «Σαλκίμι», που πήρε το όνομά του από τη γλυσίνα, το αναρριχητικό φυτό με τα μωβ άνθη που το τυλίγει απ’ την άνοιξη ως το φθινόπωρο. Όπως εκείνη, έτσι κι αυτό σκορπίζει διακριτικά την αίσθηση της φιλοξενίας. Η κουζίνα κρατά ζωντανή τη μικρασιατική παράδοση και παντρεύει τα αρώματα της Ανατολής με τις γήινες γεύσεις του Πηλίου. Σε έναν χώρο ζεστό και προσεγμένο, με ρουστίκ πινελιές και προστατευμένο μπαλκόνι, το τραπέζι γεμίζει με μεζέδες και φαγητά της κατσαρόλας. Κολοκυθοανθοί με ρύζι και μυρωδικά, πολίτικοι και λαχανοντολμάδες, μελιτζάνες σε κάθε εκδοχή: στο ιμάμ, στο «σουρέ» με λαχανικά ή γεμιστές με κιμά και τυριά. Ξεχωρίζει το χιουνκιάρ μπεγιεντί, το πιάτο-σήμα κατατεθέν του μαγαζιού: μοσχαράκι με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας, που μένει αξέχαστο. Διεύθυνση: Το Σαλκίμι, Μηλιές, Τηλ: 2423 086010

Η επιστροφή στον Βόλο είναι ήρεμη. Οι στροφές του δρόμου δεν μας κουράζουν. Η Avis μάς έδωσε την αυτονομία να σχεδιάσουμε τη διαδρομή μας χωρίς περιορισμούς. Μόνο με διάθεση για ανακάλυψη. Το Πήλιο είναι ένας τόπος στον οποίο επιστρέφεις κάθε φορά για διαφορετικό λόγο. Μα η σωστή διαδρομή και το σωστό όχημα σε βοηθούν να τον γνωρίσεις πιο ουσιαστικά. Διαμορφώστε και εσείς το δικό σας road trip με την Avis, επιλέγοντας το αυτοκίνητο που θα σας συνοδεύσει στις πιο όμορφες διαδρομές.

Διαβάστε ακόμα:

Παπά Νερό, Νταμούχαρη, Φακίστρα: Οι ωραιότερες παραλίες του Κεντρικού Πηλίου

Η ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα του Πηλίου: Οι γεύσεις, τα πιάτα και τα προϊόντα που την ορίζουν

Long weekend στον Κισσό Πηλίου: Ένα καταφύγιο μέσα στο βουνό των Κενταύρων