Το road trip από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να ανακαλύψετε την παράδοση και την ομορφιά της βόρειας Ελλάδας. Οδηγήστε δίπλα σε ένα μαγευτικό ψηφιδωτό από τοπία που εναλλάσσονται συνεχώς και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό οπτικό θέαμα.

61

Κάθε στάση σε αυτό το ταξίδι είναι και μια ευκαιρία να βυθιστείτε στην πλούσια ιστορία, τον πολιτισμό και την αυθεντική διασκέδαση που προσφέρει η περιοχή. Καθώς προχωράτε, θα συναντήσετε μια πληθώρα μνημείων και εμπειριών που αξίζουν την προσοχή σας.

Από γραφικά χωριά με πέτρινα σπίτια και στενά σοκάκια, μέχρι αρχαία μνημεία που μαρτυρούν τον πλούτο του παρελθόντος. Μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσετε την πανέμορφη φύση της βόρειας Ελλάδας διασχίζοντας καταπράσινες κοιλάδες, παραθαλάσσιες περιοχές και ψηλά βουνά.

Φυσικές ομορφιές

Λίμνες Κορώνειας & Βόλβης (30 χλμ Β.Α της Θεσσαλονίκης): Μαζί με τα γειτονικά «Μακεδονικά Τέμπη» αποτελούν ένα από τα Εθνικά Πάρκα Υγροτόπων της χώρας. Το Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί στο χωριό Απολλωνία (Τηλ. 2394024553).

Νυμφόπετρες / Θεσσαλονίκη (41 χλμ Β.Α. της Θεσσαλονίκης): Γεωλογικός σχηματισμός από βράχους, που σμίλεψαν στο διάβα των αιώνων ο άνεμος και η βροχή, και περιβάλλεται από θρύλους και δοξασίες.

Παγγαίο (πρόσβαση από Ελευθερούπολη, 17 χλμ. δυτικά της Καβάλας): Με υψόμετρο 1.956 μ. αποτελεί δημοφιλή προορισμό όσων αγαπούν την πεζοπορία και την ορειβασία. Από τις κορυφές του η θέα κόβει την ανάσα.

Λασπόλουτρα Κρηνίδων: (19 χλμ Β.Δ. της Καβάλας) Γνωστά και ως λασπόλουτρα, αποτελούν εδώ και αιώνες ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις παρέχουν ολοκληρωμένα προγράμματα θεραπείας και ευεξίας στους επισκέπτες.

Λιμνοθάλασσες Βάσσοβας & Ερατεινού (Καβάλα). Οι λιμνοθάλασσες βρίσκονται δυτικά του Δέλτα του Νέστου και της Χρυσούπολης. Μαζί με το Δέλτα, του Νέστου αποτελούν ένα ενιαίο οικοσύστημα για την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Αισθητικό Δάσος Νέστου (Καβάλα): Καλύπτει έκταση 23.800 στρεμμάτων και είναι μια προστατευόμενη περιοχή ιδιαίτερου αισθητικού κάλλους και οικολογικού ενδιαφέροντος, με εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στενά Νέστου (Ξάνθη) τόπος μοναδικής ομορφιάς: Περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000 και είναι μια στενή κοιλάδα που βρίσκεται μεταξύ Σταυρούπολης και Τοξοτών που διασχίζεται από τον ποταμό Νέστο.

Βιστωνιδα – Πόρτο Λάγος (Ξάνθη) : Βρίσκεται στο σημείο όπου η Βιστωνίδα ενώνεται με το Θρακικό Πέλαγος. Είναι από τις σημαντικότερες λίμνες στην Ελλάδα, με πλούσια αλιεύματα και σπάνια πτηνά.

Σπήλαιο Κύκλωπα Μάκρη (Έβρος). Σύμφωνα με την τοπική λαϊκή παράδοση, στο σπήλαιο αυτό ζούσε ο κύκλωπας Πολύφημος της Οδύσσειας. Βρίσκεται στην παραλία της Μάκρης με ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική Περίοδο.

Δέλτα ποταμού Έβρου (Έβρος): Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης; Το Δέλτα σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου, πολύπλοκο και εντυπωσιακό, φιλόξενο σε πουλιά ζώα, ερπετά, ψάρια, φυτά.

Ιστορικές τοποθεσίες – Αρχαιολογικοί Χώροι

Νέα Κερδύλλια (93 χλμ Β.Α. της Θεσσαλονίκης): Μικρό χωριό δίπλα στη θάλασσα με τραγική ιστορία. Το 1941 οι ναζί εκτέλεσαν τον ανδρικό πληθυσμό, των παλιών χωριών Άνω και Κάτω Κερδύλλια.

Αρχαία Αμφίπολη (98 χλμ Β.Α. της Θεσσαλονίκης): Μια πόλη που στο διάβα των αιώνων υπήρξε «μήλον της Έριδος» και ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας, με ενδιαφέρον μουσείο.

Αρχαίοι Φίλιπποι (19 χλμ Β.Δ. της Καβάλας): Με πλούσια ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Αρχαία Άβδηρα (Ξάνθη): Η αρχαία πόλη υπήρξε πατρίδα του φιλόσοφου Δημόκριτου και του σοφιστή Πρωταγόρα. Διέθετε τείχη, λιμάνι, ιερά κ.α. που έφεραν στο φως οι αρχαιολογικές ανασκαφές.

Αρχαία Μαρώνεια (Ροδόπη): Υπήρξε η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη απ’ όλες τις αρχαίες ελληνικές αποικίες των παραλίων της Θράκης, με συνεχή ακμή σε όλη τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας.

Αρχαία Μεσημβρία – Ζώνη (Έβρος): Έως σήμερα έχουν έρθει στο φως το τείχος, ενισχυμένο με πύργους κατά διαστήματα, κατοικίες, δημόσια κτίρια, ένα ιερό της Δήμητρας και ο ναός του Απόλλωνα.

Αρχαία Τραϊανούπολη (Έβρος): Υπήρξε σημαντική Ρωμαϊκή πόλη η οποία ιδρύθηκε από τον αυτοκράτορα Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) πάνω στην αρχαία Εγνατία οδό. Στην πόλη λειτουργούσαν λουτρά από θερμές ιαματικές-πηγές.

Μουσεία

Αρχαιολογικό Μουσείο Αμφίπολης (98 χλμ Β.Α. της Θεσσαλονίκης): Μεταξύ των ευρημάτων που εκτίθενται είναι η κεφαλή της ανατολικής Σφίγγας που βρέθηκε στον Τύμβο Καστά, καθώς και η ασημένια οστεοθήκη του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων Κοκκινίδη (27 χλμ δυτικά της Καβάλας): Κέρινα ομοιώματα Ελλήνων και ξένων πολιτικών και καλλιτεχνών, που σφράγισαν ολόκληρες εποχές μέσα από τη ζωή και το έργο τους, δια χειρός Θεόδωρου Κοκκινίδη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων (19 χλμ Β.Δ. της Καβάλας): Εκτίθενται ευρήματα από τις ανασκαφές της αρχαίας πόλης και παρουσιάζεται η ιστορία των Φιλίππων από την προϊστορική εποχή έως την ερήμωσή τους (14ος αιώνας).

Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας (Καβάλα): Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ελλάδας στο είδος του. Φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Μουσείο Καπνού (Καβάλα): Οι πολλές παλιές πέτρινες καπναποθήκες και το μοναδικό Μουσείο Καπνού, μεταφέρουν τους επισκέπτες στην εποχή που η Καβάλα θεωρούνταν βαλκανική «Μέκκα» του καπνού.

Ναυτικό Μουσείο (Καβάλα): Αναδεικνύει τη ναυτική ιστορία και παράδοση της Καβάλας. Παρουσιάζονται ναυτικά, ναυτιλιακά όργανα, ομοιώματα παραδοσιακών σκαφών κ.α. καθώς και μια βάρκα που «έδρασε» κατά την γερμανο-βουλγαρική κατοχή.

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης (Ξάνθη): Στεγάζεται στο αρχοντικό Κουγιουμτζόγλου και περιλαμβάνει εκθέματα από την περίοδο ακμής της αστικής ζωής, καθώς και εκθέματα που χαρακτηρίζουν την καθημερινή ζωή των κατοίκων της υπαίθρου.

Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων (Ξάνθη): Τα εκθέματά μαρτυρούν τόσο τον τρόπο ζωής και τον πολιτισμό των αρχαίων Αβδηριτών όσο και τον ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη στον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Αρχαιολογική Συλλογή Μαρώνειας (Ροδόπη): Στεγάζεται στο αρχοντικό Ταβανιώτη (1880) και παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη της Μαρώνειας από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι σήμερα.

Εθνολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Έβρος): Περιλαμβάνει περισσότερα από 500 εκθεσιακά αντικείμενα, που πληροφορούν για την ιστορία και την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής του Έβρου και της Θράκης γενικότερα.

Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης (Έβρος): Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτίριο της Λεονταριδείου Σχολής, ακριβώς δίπλα από τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου. Στις συλλογές του παρουσιάζεται η χριστιανική παράδοση της Δυτικής και την Ανατολικής Θράκης.

Αξιοθέατα

Μεσαιωνικό φρούριο Καβάλας (Καβάλα): Κτισμένο τον 15ο αιώνα, στην κορυφή της χερσονήσου της Παναγίας, επάνω στα ερείπια της Βυζαντινής Ακρόπολης. Σήμερα είναι να από τα πιο έντονα στοιχεία της εικόνας της πόλης.

Οικία Μωχάμετ Αλή (Καβάλα): Η οικία του Μωχάμετ Άλη λειτουργεί ως μουσείο. Εδώ γεννήθηκε και έζησε μέχρι την ηλικία των τριάντα χρονών μετέπειτα κυβερνήτης της Αιγύπτου.

Ιμαρέτ (Καβάλα): Μουσουλμανικό θρησκευτικό, εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό ίδρυμα. Μέχρι το 1902 λειτούργησε ως ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Καμάρες – Υδραγωγείο (Καβάλα) : Σήμα κατατεθέν της πόλης. Κτίστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα από τον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή και από αυτό υδροδοτούνταν το φρούριο και η γύρω περιοχή.

Καπναποθήκες – Δημαρχείο (Καβάλα): Οι καπναποθήκες μαρτυρούν την εποχή που η πόλη ήταν το μεγαλύτερο κέντρο επεξεργασίας και εξαγωγών. Το Δημαρχείο σήμερα στεγάζεται σε ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίσματα της Καβάλας.

Παλαιά Πόλη Ξάνθης (Ξάνθη): Αποτελεί στολίδι της πόλης και μέρος που μαγνητίζει τους επισκέπτες. Πλακόστρωτα σοκάκια, παραδοσιακά σπίτια, νεοκλασικά και μικροί κήποι ταξιδεύουν τους επισκέπτες πίσω στο χρόνο.

Οικία Χατζιδάκι (Ξάνθη): Η οικία που γεννήθηκε κι έζησε τα πρώτα χρόνια του ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες σε όλους τους χώρους, αποτελεί στολίδι μεγάλης αξίας για την πόλη.

Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης (Ξάνθη): Στεγάζεται στην “Καπναποθήκη Οθωμανικού Μονοπωλίου Ρεζή» και με τις δράσεις του στοχεύει στην ανάδειξη του πολιτισμικού κεφαλαίου της περιοχής, με παράλληλη ανάπτυξη υποδομών και ανθρώπινου δυναμικού.

Πλατεία Ωρολογιού Ξάνθης (Ξάνθη): Ο Πύργος του Ρολογιού είναι μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία Δημοκρατίας, την κεντρική πλατεία της πόλης. Κατασκευάστηκε το 1859 από τον πλούσιο μουσουλμάνο της περιοχής, Χατζή Εμίν Αγά.

Βυζαντινό φρούριο Κομοτηνής (Ροδόπη): Το Φρούριο της Κομοτηνής, γνωστό και ως το Βυζαντινό Τείχος Κομοτηνής, είναι μια οχύρωση η οποία ανεγέρθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. Eρείπια της οχύρωσης βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.

«Σπαθί» – Δημ. Πάρκο Κομοτηνής (Ροδόπη): Το “Σπαθί” αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Πρόκειται για το κεντρικό ηρώο, που αποτελείται από μία επιβλητική ψηλή μαρμάρινη στήλη που φέρει επάνω της, χάλκινο ομοίωμα ξίφους.

Φάρος Αλεξανδρούπολης (Έβρος): O γαλλικής αρχιτεκτονική φάρος δεσπόζει στην παραλιακή οδό και αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Χτίστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και Φανών και έχει ύψος 18 μ.

Εκκλησίες – Μοναστήρια – Τεμένη

Βαπτιστήριο Λυδίας (Καβάλα): Βρίσκεται στον Ζυγάκτη ποταμό, δυτικά των αρχαίων Φιλίππων, στο σημείο όπου ο Απόστολος Παύλος βάπτισε την πρώτη Ελληνίδα και Ευρωπαία χριστιανή, Λυδία Φιλιππησία.

Μοναστήρι Αγίου Νικολάου Πορτο Λάγος (Ξάνθη): Το μοναστήρι, μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου, είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος. Μια ξύλινη πεζογέφυρα τα συνδέει με την στεριά.

Εσκί Τζαμί Κομοτηνής (Ροδόπη): Το Παλαιό Τέμενος είναι ένα οθωμανικό μνημείο το οποίο χρονολογείται αρχές του 17ου αιώνα. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης κοντά στο Ιμαρέτ.

Παναγία Κοσμοσώτειρα Φερών ( Έβρος): Η μονή ιδρύθηκε το 1152 από το σεβαστοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό και περιλαμβάνει φρουριακό περίβολο (τείχη, πύργους, πύλη) και καθολικό με πεντάτρουλη στέγαση.

Γραφικές πόλεις και χωριά

Μουσθένη, Μεσορόπη (Καβάλά): Γραφικά χωριά στους πρόποδες του Παγγαίου, που αποτελούν σημείο εκκίνησης και για όμορφες περιπατητικές διαδρομές στις πλαγιές και στις κορυφές του βουνού.

Καβάλα (Καβάλα): Αποκαλείται και ελληνικό «Μόντε Κάρλο». Κτισμένη αμφιθεατρικά σαγηνεύει με την γραφικότητα και την ομορφιά της. Με θέα το γαλάζιο της θάλασσας, σμίγει αρμονικά την παραδοσιακή με την μοντέρνα όψη της.

Γαλάνη (Ξάνθη): Μικρό χωριό δίπλα στις ανατολικές όχθες του ποταμού Νέστου. Σημείο εισόδου στα φημισμένα Στενά ή Τέμπη του Νέστου (Θρακικά Τέμπη), με πεζοπορικές διαδρομές που κινούνται παράλληλα με τους μαιάνδρους του ποταμού.

Ξάνθη (Ξάνθη): Κτισμένη στις παρυφές του Αχλαδόβουνου, την διασχίζει ο ποταμός Κόσυνθος. Γνωστή και ως «Η πόλη με τα χίλια χρώματα» και «Κυρά κι αρχόντισσα της Θράκης».

Άβδηρα (Ξάνθη): Γραφικό χωριό πλησίον της αρχαίας ομώνυμης πόλης, πατρίδας του Δημόκριτου. Το σημερινό μικρό λιμάνι, βρίσκεται στην ίδια θέση με το αρχαίο.

Κομοτηνή (Ροδόπη): To πάλαι ποτέ μικρό βυζαντινό οχυρό των Κομοτηνών αναδείχθηκε σε σημαντικό αστικό κέντρο τους επόμενους αιώνες. Σήμερα πόλη ειρηνικής συνύπαρξης και συμβίωσης χριστιανών και μουσουλμάνων.

Μαρώνεια (Ροδόπη) Μικρό χωριό, στους, πρόποδες του βουνού Ίσμαρος με κεραμοσκεπή σπίτια και πλούσιους αμπελώνες τριγύρω του. Κοντά βρίσκεται ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος.

Αλεξανδρούπολη (Έβρος) Είναι η μεγαλύτερη πόλη της Θράκης, αποτελώντας σημαντικό λιμάνι και εμπορικό κέντρο της χώρας μας. Κατέχει στρατηγική γεωγραφική θέση και είναι μια σύγχρονη και μοντέρνα πόλη.

Παραλίες

Σταυρός, Βρασνά, Ασπροβαλτα (Θεσσαλονίκη): Από τα πλέον δημοφιλή παραθεριστικά θέρετρα της περιοχής με παραλίες που βραβεύονται κάθε χρόνο με «Γαλάζιες Σημαίες».

Οφρύνιο, Ορφάνι, Σαρακίνα, Αμμόλοφοι, Βρασίδας, Νέα Πέραμος, Νέα Ηρακλείτσα (Καβάλα): Φημισμένες παραλίες δίπλα σε γνωστούς καλοκαιρινούς προορισμούς, που καλύπτουν όλα τα γούστα και τις επιθυμίες. Πολύ κοντά σχετικά από την πόλη της Καβάλας.

Αμμόγλωσσα Κεραμωτής (Καβάλα): Mια λωρίδα γης που εισχωρεί στη θάλασσα και απλώνεται στο μπλε του Αιγαίου. Xάρη στα σχετικά ρηχά και ήρεμα νερά της, η αμμουδιά είναι ιδανική για οικογένειες.

Εράσμιο, Μάγγανα, Μυρωδάτο, Άη Γιάννης, Πόρτο Μόλο, Μάνδρα (Ξάνθη): Στην ακτογραμμή χιλιομέτρων του νομού Ξάνθης, το βλέμμα χάνεται στις αμμώδεις παραλίες χιλιομέτρων, από το Δέλτα του Νέστου έως τη Βιστωνίδα λίμνη ανατολικά, σε μια περιοχή με μοναδικό οικοσύστημα.

Φανάρι (Ροδόπη): Το χωριό Φανάρι έχει τη φήμη μιας υπέροχης, αμμουδερής παραλίας με κρυστάλλινα νερά. Αποτελεί αγαπημένο προορισμό ντόπιων αλλά και Βαλκάνιων τουριστών.

Δικέλλων, Αγίας Παρασκευής, Μάκρης ( Έβρος): Αγαπημένοι καλοκαιρινοί προορισμοί του Έβρου, δίπλα στην Αλεξανδρούπολη, με όμορφες παραλίες και μικρά γραφικά ψαροχώρια.