Ο αμερικανικός αεροπορικός κολοσσός Boeing αναμένει ότι ο στόλος της εμπορικής αεροπορίας της Ευρώπης θα χρειαστεί 8.705 νέα αεροπλάνα έως το 2040 για να καλύψει την αυξανόμενη αγορά ταξιδιών αναψυχής και την αντικατάσταση του στόλου με πιο αποδοτικά μοντέλα, σύμφωνα με πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τρίτη.

5

Η ανάγκη αυτή αποτιμάται σε 1,25 τρισεκατομμύρια ευρώ (1,44 τρισεκατομμύρια δολάρια). Η συνολική ζήτηση αναμένεται να ανέλθει σε 7.100 αεροπλάνα μονού διαδρόμου για να καλυφθεί η συνεχιζόμενη ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορέων χαμηλού κόστους, ο οποίος αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από το 50% της χωρητικότητας εντός της Ευρώπης. Επιπλέον, θα υπάρξει ζήτηση για 1.545 νέα αεροσκάφη ευρείας ατράκτου, συμπεριλαμβανομένων μοντέλων επιβατικών και φορτηγών αεροσκαφών, για την εξυπηρέτηση δικτύων μεγάλων αποστάσεων.

Η κατασκευάστρια εταιρεία αεροσκαφών αναμένει σταθερή ανάπτυξη και μεγαλύτερη βιωσιμότητα για τον στόλο των εμπορικών αεροσκαφών της Ευρώπης κατά τα επόμενα 20 χρόνια, καθώς οι υγειονομικοί και ταξιδιωτικοί περιορισμοί χαλαρώνουν, ακολουθούμενη από την επιστροφή των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων στα προ της πανδημίας επίπεδα έως το 2023-2024.

Πολυδιάστατη προσέγγιση για την απαλλαγή των αερομεταφορών από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Η επιβατική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,1% ετησίως, με αύξηση του στόλου κατά 2,7%, έως το 2040. Ο παγκόσμιος στόλος των φορτηγών αεροσκαφών αναμένεται να αυξηθεί κατά 70% κατά την 20ετή περίοδο πρόβλεψης, συμπεριλαμβανομένης της ζήτησης για 85 νέα φορτηγά αεροσκάφη στην Ευρώπη.

Η Boeing δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί σε μια πολύπλευρη προσέγγιση για την απαλλαγή των αερομεταφορών από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σχεδιάζοντας και παραδίδοντας αεροπλάνα με μεγαλύτερη αποδοτικότητα καυσίμων, καθώς και ενθαρρύνοντας ενεργά τη μετάβαση του κλάδου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έμφαση στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και τις προηγμένες τεχνολογίες.