Σε νέα τροχιά μπαίνει από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου η καθημερινότητα των κατοίκων όλης της Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα, αυστηριοποιείται το πλαίσιο λειτουργίας τόσο των κλειστών χώρων εστίασης όσο και ψυχαγωγίας για τους ανεμβολίαστους πολίτες.

20

Σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, σε κάποιες δραστηριότητες θα έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει από τον Covid-19, ενώ σε άλλες θα επιτρέπεται και σε ανεμβολίαστους με απαραίτητη προυπόθεση την επίδειξη αρνητικού rapid test 48 ωρών -του οποίου το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Τι πρέπει να θυμάστε:

1) Από την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακό τεστ κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το κόστος του θα είναι 10 ευρώ και θα επιβαρύνει τον εργαζόμενο.

2) Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά rapid tests την εβδομάδα που θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Το κόστος είναι 10 ευρώ και θα επιβαρύνει τους ίδιους.

3) Ανεμβολίαστοι μαθητές-φοιτητές:

Για τους μαθητές: Θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος 2 self tests εβδομαδιαίως που θα δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Για τους φοιτητές: Θα πραγματοποιούνται δύο εργαστηριακά rapid tests αντιγόνου εβδομαδιαίως αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή. Το κόστος του τεστ ανέρχεται σε 10 ευρώ.

4) Ανεμβολίαστοι ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ: Θα διενεργείται εργαστηριακό rapid test έως 48 ώρες πριν το ταξίδι για τους ενηλίκους και τους ανηλίκους 12-17 ετών. Self test θα διενεργείται για τους ανηλίκους 5 έως 12 ετών, έως 48 ώρες πριν το ταξίδι αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη. Το κόστος ανέρχεται σε 10 ευρώ.

Οδηγίες για τη λειτουργία δημόσιων χώρων συνάθροισης από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου:

Κλειστοί χώροι εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης): Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα υπάρχει έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων: Θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση). Θα υπάρχει έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

Κλειστά γυμναστήρια: Θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Θα υπάρχει έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και ελέγχου ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

*Θα μπορούν βάσει νόμου να ζητούν υποχρεωτικότητα εμβολιασμού ή βεβαίωση νόσησης από όλα τα μέλη τους.

Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: Θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν. Θα υπάρχει έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free app.

* Θα μπορούν βάσει νόμου να επιλέγουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Όλοι οι υπόλοιποι κλειστοί χώροι εργασίας: Ο εργοδότης διατηρεί βάσει νόμου το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικού τεστ για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, αναλόγως της συχνότητας διάγνωσης που έχει οριστεί για την κατηγορία δραστηριότητας.

Χρήση μάσκας για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους. Και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Μe rapid test οι ανεμβολίαστοι ανήλικοι άνω των 12 ετών στην εστίαση

Με rapid test θα μπορούν να εισέλθουν σε κλειστούς χώρους εστίασης τα παιδιά από 12-17 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί, όπως διευκρινίζεται σε ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε.

Το μέτρο αφορά σε εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία και αναψυκτήρια, όπου οι ανήλικοι από 12 ετών και άνω πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, που εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως 11 ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) τελευταίου εικοσιτετραώρου.

Στις επιχειρήσεις εστίασης σε εσωτερικό χώρο περιλαμβάνονται και καταστήματα εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών.