Η πανδημία, όπως ήταν φυσικό, ανέκοψε τους ρυθμούς ανάπτυξης και σε μία από τις πλέον ανερχόμενες μορφές τουρισμού για τη χώρα μας, όπως είναι η κατάδυση.

13

Οι επαγγελματίες του κλάδου παραμένουν με την προσδοκία ότι, με την αύξηση της ροής των επισκεπτών κατά τη φετινή σεζόν, θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με πέρυσι. Στην Ελλάδα πλέον λειτουργούν περισσότερα από 290 καταδυτικά κέντρα, που όλα είναι αδειοδοτημένα σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, ενώ παράλληλα πιστοποιούνται και για την παροχή των υπηρεσιών τους σύμφωνα με τα Διεθνή ISO Καταδυτικά Πρότυπα.

Η αυτόνομη κατάδυση, θεωρείται μία από τις πιο ασφαλείς και οργανωμένες δραστηριότητες. Και αυτό γιατί, τόσο η εκπαίδευση, όσο και η παροχή υπηρεσιών στην αυτόνομη κατάδυση, στηρίζεται πάνω σε ISO Πρότυπα.

Παράλληλα, τα καταδυτικά κέντρα ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες ασφάλειας και προστασίας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους πελάτες, όσον αφορά στην απολύμανση και αποθήκευση των εξοπλισμών, οι οποίες εκδίδονται από την Divers Alert Network (DAN). Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδος, η αυτόνομη κατάδυση, ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες, σε γενικές γραμμές είναι μία ασφαλής δραστηριότητα και αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιηθεί καμία περίπτωση μετάδοσης του κορωνοϊού από αυτή τη δραστηριότητα.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ελένη Σιάτρα, “ήδη η αγορά από την ψήφιση του καταδυτικού νόμου 3409/2005, έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη στη χώρα μας. Ας μην ξεχνάμε, στο ξεκίνημά της διέθετε μόνο 45 αδειοδοτημένα καταδυτικά κέντρα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Ετησίως εκδίδονται περισσότερες από 14.000 πιστοποιήσεις στην Ελλάδα, ενώ τα νούμερα είναι τουλάχιστον διπλάσια όσον αφορά στα άτομα που δοκιμάζουν την πρώτη τους υποβρύχια εμπειρία κάθε χρόνο”.

200.000 πιστοποιημένοι δύτες στην Ελλάδα κάθε χρόνο

Σε επίπεδο πιστοποιημένων δυτών που επισκέπτονται τη χώρα μας για να απολαύσουν την αγαπημένη τους δραστηριότητα, ο αριθμός ξεπερνά τις 200.000 κατά μέσο όρο, ενώ χρόνο με το χρόνο τα νούμερα αυτά ακολουθούν ανοδική πορεία.

H κ. Σιάτρα σημειώνει ότι “η χώρα μας, όσο και να ακούγεται περίεργο, διαθέτει έναν από τους όμορφους βυθούς παγκοσμίως. Η καλή ορατότητα των ελληνικών θαλασσίων που ξεπερνά πολλές φορές και τα 30 μέτρα, οι καλές θερμοκρασίες του νερού, που δεν πέφτουν κάτω από τους 12οC το χειμώνα, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή υποβρύχια μορφολογία, τα ναυάγια και τη θαλάσσια ζωή που διαθέτουμε, θα μπορούσε να κατατάξει την Ελλάδα στους τοπ καταδυτικούς προορισμούς παγκοσμίως”.

Παράλληλα, η Αθήνα είναι η μοναδική πρωτεύουσα που μπορεί κάποιος μέσα σε 30-40 λεπτά να έχει πρόσβαση στη θάλασσα και να καταδυθεί. Αντίστοιχα πλεονεκτήματα έχει και η Θεσσαλονίκη. Και οι δύο πόλεις θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν την αυτόνομη κατάδυση αναψυχής στις δραστηριότητες τους ως προορισμοί city Brakes και να αποκτήσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Όπως γίνεται αντιληπτό, η καταδυτική αγορά έχει ξεφύγει πλέον από τα πρώτα της στάδια και βρίσκεται πλέον σε τροχιά ανάπτυξης. Ωστόσο, σύμφωνα με την κ. Σιάτρα, απαιτούνται κάποιες βελτιώσεις, διορθωτικές κινήσεις, που θα μπορέσουν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανάπτυξη της. Το άνοιγμα των ναυαγίων ηλικίας +50 ετών, η δημιουργία αρχαιολογικών καταδυτικών χώρων, η δημιουργία τεχνικών υφάλων με τη βύθιση νέων ναυαγίων και η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών όπου να απαγορεύεται η αλιεία και να επιτρέπονται ήπιες δραστηριότητες όπως η αυτόνομη κατάδυση αναψυχής, είναι οι τομείς στους οποίους πρέπει να εστιαστεί η προσπάθεια, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω το καταδυτικό προϊόν της χώρας μας. Ειδικότερα, η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών, θα μπορέσει να βοηθήσει γενικότερα στον πολλαπλασιασμό της θαλάσσιας ζωής και κατά κύρια ομολογία έχει μειωθεί δραματικά. Παράλληλα, ο νέος καταδυτικός νόμος δίνει τη δυνατότητα πόντισης τεχνητών υφάλων και ναυαγίων που είναι σημαντικό, ιδιαίτερα για περιοχές με υποβαθμισμένους, φτωχούς βυθούς. Επίσης προβλέπεται και η δημιουργία καταδυτικών πάρκων από ιδιώτες και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που θα υποστηρίξουν την ανάδειξη περιοχών ως καταδυτικών προορισμών.

Το παράδειγμα της Καλαμάτας με την πόντιση πλοίων και τεχνητών υφάλων

Ο δήμος Καλαμάτας, προχωρά τις διαδικασίες για την υλοποίηση της δράσης ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα. Η συγκεκριμένη δράση, έχει κύριο στόχο την αναβάθμιση της υποθαλάσσιας βιοποικιλότητας του Μεσσηνιακού Κόλπου αλλά και να αποτελέσει παγκόσμιο πόλο έλξης ξενάγησης και εκπαίδευσης αυτόνομων δυτών.

Ειδικότερα, αφορά στην κατασκευή τουλάχιστον 5 ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων με την πόντιση πλοίων και τεχνητών υφάλων, ποικίλων σχημάτων και μεγεθών, εντός του Μεσσηνιακού Κόλπου και πλησίον της ανατολικής ακτής στους πρόποδες του Ταϋγέτου.

Τα αξιοθέατα αυτά, εκτός από πόλος έλξης ερασιτεχνών αυτοδυτών, θα αποτελέσουν ταυτόχρονα και καταφύγιο για την θαλάσσια ζωή, εξαιτίας της θέσης τους, η οποία θα επιλεγεί σύμφωνα με μελέτη που θα εκπονήσει μια εταιρεία του Ελληνικού ερευνητικού κέντρου Θαλάσσιας Έρευνας. Τα σημεία αυτά θα έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο από επιστημονικό προσωπικό για παρακολούθηση και καταγραφή, όσο και από ερασιτέχνες λάτρεις του θαλάσσιου βυθού για διασκέδαση και ξενάγηση του υποθαλάσσιου κόσμου.

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού έδωσε φέτος το έναυσμα για την αποδέσμευση και απόδοση στην καταδυτική κοινότητα για οργανωμένες και καθοδηγούμενες καταδύσεις αναψυχής, 91 ναυαγίων πλοίων και αεροπλάνων, χρονολογούμενων από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το 1970.