Ο κυπριακός τουρισμός βλέπει την έξοδο από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία με «οπλοστάσιο» την υλοποίηση 12 σχεδίων Επιχορηγήσεων για το 2022.

22

Τα Σχέδια που ανακοίνωσε το Υφυπουργείο Τουρισμού της Κύπρου αφορούν στην ανάπτυξη των ειδικών μορφών τουρισμού, τον εμπλουτισμό των υποδομών και την ενθάρρυνση της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας στον τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι για το 2021 οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν σε 1.936.931 σε σύγκριση με 631.609 την αντίστοιχη περίοδο του 2020, σημειώνοντας αύξηση 206,7% και μείωση 51,3% σε σχέση με την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019 (3.976.777 αφίξεις). Επίσης, οι αφίξεις τουριστών τον περασμένο Δεκέμβριο ανήλθαν σε 96.928 σε σύγκριση με 9.682 που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2020, καθώς και με 110.330 αφίξεις που καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2019. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού αποτέλεσαν το 19,8% (19.199) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από την Ελλάδα το 12,8% (12.420), οι αφίξεις από τη Ρωσία το 9,5% (9.234), οι αφίξεις από την Πολωνία το 7,2% (6.989), οι αφίξεις από τη Γερμανία το 6,8% (6.618) και οι αφίξεις από την Ουκρανία το 6,4% (6.169). Ο σκοπός ταξιδιού ήταν για ποσοστό 61,5% των τουριστών οι διακοπές, για 29% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 9,5% επαγγελματικός. Αντίστοιχα, για τον Δεκέμβριο του 2020, ποσοστό 25,6% επισκέφθηκε την Κύπρο για διακοπές, 51,8% για επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και 22,6% για επαγγελματικούς λόγους

Βασικοί στόχοι των Σχεδίων που έχει εκπονήσει η Κύπρος για την επόμενη μέρα είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της, η επιμήκυνση της περιόδου, η αναβάθμιση ή και δημιουργία των υποδομών που αφορούν στις ειδικές μορφές τουρισμού, η  προσέλκυση επισκεπτών, Κυπρίων και ξένων στις περιοχές της υπαίθρου, των ορεινών και ακριτικών περιοχών, η στήριξη των επιχειρήσεων ή και προσώπων που δραστηριοποιούνται στη χειροτεχνία και την οινογαστρονομία καθώς και η προβολή και ανάδειξη της κυπριακής χειροτεχνίας και οινογαστρονομίας ως μέρος της αυθεντικότητας του προορισμού.

Ειδικότερα τα Σχέδια αφορούν τα εξής:

– Σχέδιο Επιχορήγησης Επισκέψιμων Εργαστηρίων Χειροτεχνίας και Οινογαστρονομίας μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας.

– Σχέδιο Επιχορήγησης του Υφυπουργείου Τουρισμού για Ενθάρρυνση Έργων για την Ποιοτική και Αισθητική Αναβάθμιση των Παραλιών

– Σχέδιο Επιχορήγησης Εκδηλώσεων που αφορούν στην Οινογαστρονομία και τα Τοπικά Προϊόντα μέσω του Προγράμματος Ενίσχυσης.

– Σχέδιο Επιχορήγησης για τη διοργάνωση διεθνών αθλητικών εκδηλώσεων στην Κύπρο.

-Σχέδιο Επιχορήγησης ξένων αθλητικών ομάδων, ομίλων, συνδέσμων, και ομοσπονδιών για προπόνηση και προετοιμασία στην Κύπρο, στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

– Σχέδιο Επιχορήγησης για την πιστοποίηση παροχέων υπηρεσιών καταδύσεων αναψυχής στην Κύπρο.

– Σχέδιο Επιχορήγησης για την οργάνωση ταξιδιών εξοικείωσης για τις ειδικές μορφές τουρισμού στην Κύπρο.

– Σχέδιο Επιχορήγησης για τη δημιουργία, αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων με στόχο την αναβάθμιση του προσφερόμενου προϊόντος, που αφορά στις ειδικές μορφές τουρισμού.

– Σχέδιο Επιχορήγησης για την οργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων στην Κύπρο.

– Σχέδιο Επιχορήγησης για την οργάνωση ταξιδιών στην Κύπρο.

– Σχέδιο Επιχορήγησης για τη ψηφιακή μετάβαση των παροχέων ειδικών μορφών τουρισμού.

– Σχέδιο Επιχορήγησης για τη φιλοξενία κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο, στο πλαίσιο των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας.

Διαβάστε ακόμα:

Ο νέος «πράσινος» τουρισμός στη Γαλλία

Αυτοί είναι οι στόχοι του υπουργείου Τουρισμού για το 2022