Τη θέσπιση Σημάτων για να γίνουν επισκέψιμα ζυθοποιεία, ελαιοτριβεία και τυροκομεία της χώρας προβλέπει μεταξύ άλλων το Σχέδιο Νόμου «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης» που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Τουρισμού.

26

Παράλληλα, προβλέπεται η θέσπιση Σήματος για τουριστικά καταλύματα φιλικά προς τα ζώα συντροφιάς καθώς και Σήμα Προσβάσιμου Τουριστικού Προορισμού.

Tα Σήματα, θα χορηγούνται από το υπουργείο Τουρισμού και για να τα πάρουν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να διαθέτουν χώρους και εγκαταστάσεις ειδικών προδιαγραφών που θα διασφαλίζουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα. Αναλυτικά η θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ζυθοποιείου έχει σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης-γευσιγνωσίας σε χώρους όπου λειτουργούν ζυθοποιεία, τα οποία παράγουν ελληνική μπύρα υψηλής ποιότητας,

Η θέσπιση του Σήματος Επισκέψιμου Ελαιοτριβείου έχει σκοπό την προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης-γευσιγνωσίας σε χώρους όπου λειτουργούν ελαιοτριβεία, τα οποία παράγουν ελληνικό ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας.

Με το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου επιδιώκεται η προαγωγή της παροχής υπηρεσιών υποδοχής, ξενάγησης, φιλοξενίας και εστίασης-γευσιγνωσίας σε χώρους όπου λειτουργούν τυροκομεία, τα οποία παράγουν τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Το τουριστικό κατάλυμα χαρακτηρίζεται ως φιλικό προς ζώα συντροφιάς και του απονέμεται το σήμα εφόσον διαθέτει παροχές και προσφέρει υπηρεσίες για την προσωρινή διαμονή ζώων συντροφιάς που διαμένουν στο τουριστικό κατάλυμα μαζί με τον ιδιοκτήτη τους.

Ίδρυση Εταιρείας για τις Ιαματικές Πηγές με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή τους  

Εξάλλου, το Σχέδιο Νόμου προβλέπει την ίδρυση εταιρείας με την επωνυμία Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Aνώνυμη Eταιρεία με έδρα στον Δήμο Αθηναίων. Σκοπός της εταιρείας είναι η διοίκηση, διαχείριση, εκμετάλλευση, και αξιοποίηση των φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, καθώς και των εγκαταστάσεών τους και του περιβάλλοντος των ιαματικών πηγών χώρου σε ακτίνα 500 μέτρων, η οποία ανήκει στη διαχείριση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και περιλαμβάνεται στην προστατευτική περιοχή γύρω από την πηγή, και τα οποία αποτελούν περιουσία του Δημοσίου ή Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η εταιρεία για την εκπλήρωση του σκοπού δύναται μεταξύ άλλων να προβαίνει στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των επιχειρηματικών μονάδων με την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας από την ίδια, όπως και στην εκμίσθωσή τους, καθώς και σε κάθε αναγκαία διαχειριστική ενέργεια και πράξη αξιοποίησης.

Επίσης, δύναται να προβαίνει σε χαρτογράφηση και να συγκεντρώνει τους τίτλους ιδιοκτησίας των ως άνω φυσικών ιαματικών πόρων και πηγών, ακινήτων και εγκαταστάσεων εντός αυτών ή εντός του περιβάλλοντος χώρου αυτών σε ακτίνα 500 μέτρων, με σκοπό τη δημιουργία ενημερωμένου αρχείου, λαμβάνοντας υπόψη και συναφή στοιχεία του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας. Παράλληλα, μπορεί να εκπονεί μελέτες για την ανοικοδόμηση, επισκευή, βελτίωση της προσβασιμότητας, συντήρηση ή ανακαίνιση των ως άνω περιουσιακών στοιχείων, καθώς και να ανοικοδομεί, επισκευάζει και ανακαινίζει αυτά ή να αναθέτει τις παραπάνω εργασίες σε τρίτους.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 50.000 ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 100 ευρώ η κάθε μία.

Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας καλύπτεται κατά 100% από το ελληνικό Δημόσιο. Οι μετοχές της εταιρείας είναι μη μεταβιβάσιμες, με την εξαίρεση του ποσοστού 20% που μεταβιβάζονται αποκλειστικά και μόνο στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος με καταβολή του αντιτίμου της ονομαστικής τους αξίας. Το ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση των μετόχων της από τον Υπουργό Τουρισμού και τον Υπουργό Οικονομικών ή από πρόσωπα εξουσιοδοτημένα από αυτούς.

Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης

Στο μεταξύ, στο Σχέδιο Νόμου προβλέπεται ο Σχεδιασμός και η Ανάπτυξη Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης.

Οι Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης είναι περιοχές οι οποίες συμβάλλουν στην ενίσχυση της τουριστικής εικόνας της χώρας και χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης. 

Ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης βασίζεται, ιδίως, σε κριτήρια όπως τα ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, το φυσικό και γεωμορφολογικό περιβάλλον, η δυνατότητα ανάπτυξης ειδικών μορφών τουρισμού, ο βαθμός επάρκειας και το επίπεδο προσβασιμότητας σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε τουριστικές υποδομές, η αρτιότητα του οδικού δικτύου, η γειτνίαση με λιμένες και αεροδρόμια, ο λόγος της συνολικής δυναμικότητας του προορισμού σε κλίνες προς τον μόνιμο πληθυσμό στα γεωγραφικά όρια του προορισμού, η μέση ετήσια πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων του προορισμού, καθώς και το εύρος της τουριστικής περιόδου.

Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Επίσης, στο Σχέδιο Νόμου προωθείται η λειτουργία Οργανισμών Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού.

Οι σκοποί του Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού είναι:

– η επιστημονική, συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) για θέματα προβολής και προώθησης ενός προορισμού στην τουριστική αγορά,

– η προώθηση και η αντικειμενική πληροφόρηση του οικείου Ο.Τ.Α. για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος για τον εκάστοτε προορισμό, όπως αξιοθέατα, προσβασιμότητα- μεταφορές, εγκαταστάσεις-διαμονή, τουριστικές υπηρεσίες, δραστηριότητες, βοηθητικές υπηρεσίες,

– η δημιουργία, υποστήριξη και εφαρμογή της αναπτυξιακής και τουριστικής πολιτικής του προορισμού,

– η μελέτη και παρακολούθηση της αναβάθμισης και του εκσυγχρονισμού των υποδομών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας,

– η εκπόνηση και υλοποίηση στρατηγικού σχεδίου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης του προορισμού,

– η σύναψη συμβάσεων με φορείς του ιδιωτικού τομέα με σκοπό την τουριστική προβολή του προορισμού,

– η εκπόνηση μελετών για τη δημιουργία προτύπων για την ανάδειξη της ταυτότητας του προορισμού,

– ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της στρατηγικής μάρκετινγκ και τουριστικής προβολής του προορισμού,

– η δημιουργία και η διαχείριση τοπικών σημάτων ποιότητας, καθώς και η τεχνική βοήθεια και υποστήριξη σε συνεργατικούς σχηματισμούς επιχειρήσεων (cluster) σχετική με την παραγωγή και προβολή τοπικών τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών,

– η ανάπτυξη ερευνητικού έργου σε σημαντικά θέματα του τουρισμού, όπως η ανάλυση της αγοράς, η προσέγγιση νέων αγορών συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του προσβάσιμου τουρισμού, η ωρίμανση έργων υποδομής και η υλοποίηση πολιτικών κοινωνικής συνοχής, ψηφιακής σύγκλισης και αειφόρου ανάπτυξης και

– η ανάπτυξη τουριστικών προϊόντων του προορισμού.