Για νέα υψηλά επίπεδα, στα τουριστικά μεγέθη, οδεύουν τόσο η Ελλάδα όσο και οι ανταγωνιστικοί προορισμοί στη Μεσόγειο, όπως είναι η Τουρκία, η Ισπανία και η Κύπρος δημιουργώντας προσδοκίες για ενίσχυση των οικονομιών τους το 2023.
Οι πυρκαγιές που χτύπησαν τη χώρα μας, και ειδικότερα αυτή της Ρόδου, προς στιγμήν προβλημάτισαν για πιθανή ανατροπή του θετικού αποτελέσματος, όπως είχε προδιαγραφεί συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία, παρά τις απώλειες κυρίως από την περίπτωση της Ρόδου, δεν δείχνουν ότι μπορεί να ανατραπούν οι αυξητικές τάσεις κυρίως σε επίπεδο εσόδων. Η υψηλής σημασίας, επικοινωνιακή κίνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να εξαγγείλει μέσω βρετανικού καναλιού ότι η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα προσφέρει μια εβδομάδα δωρεάν διακοπές στη Ρόδο την ερχόμενη άνοιξη ή το φθινόπωρο για όλους όσους τις έχασαν λόγω των πυρκαγιών, σίγουρα θα βοηθήσει περαιτέρω την ομαλοποίηση της κίνησης στο νησί των Ιπποτών. Άλλωστε, σε επίπεδο δαπάνης μία δράση που μπορεί να κοστίσει μερικά εκατ. ευρώ για τη χώρα δεν μπορεί να συγκριθεί με τα προσδοκώμενα συνολικά τουριστικά έσοδα των 19 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά.
Από την άλλη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι δράσεις που δρομολογούν το υπουργείο Τουρισμού όσο και άλλοι τουριστικοί και τοπικοί φορείς για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος του νησιού και την προώθησή του στις ξένες αγορές. Οι ξενοδόχοι, από την πλευρά τους, κυρίως στις πληγείσες περιοχές της Ρόδου, προχώρησαν σε γενναίες εκπτώσεις για την προσέλκυση τουριστών στο υπόλοιπο της περιόδου. Να σημειωθεί, πάντως, ότι την περίοδο της πυρκαγιάς στη Ρόδο αλλά και λίγο μετά, υπήρξαν ερωτήματα από ξένους τουρίστες και σε άλλες περιοχές της χώρας, που δεν είχαν έκτακτα γεγονότα, για την ασφάλεια των προορισμών ενώ παρατηρήθηκε και ένα πρόσκαιρο φαινόμενο ανάσχεσης των κρατήσεων.
Πιο πολύ ανησυχεί η ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών παρά οι επιπτώσεις από τις πυρκαγιές
Σε κάθε περίπτωση αυτό που έχει ανησυχήσει περισσότερο τόσο την Ελλάδα όσο και μερικούς ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Ισπανία είναι η ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών τουριστών. Ενδεικτικές είναι οι αναφορές που γίνονται σε έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Βερολίνο. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία παραμένει η σημαντικότερη δεξαμενή τουριστών για την Ελλάδα. Το 2022 οι αφίξεις από τη Γερμανία έφθασαν σε 4,35 εκατ. Σύμφωνα με την έκθεση, Έλληνες ξενοδόχοι που παρακολουθούν στενά την πορεία της γερμανικής αγοράς ανέφεραν ότι μέχρι και τον περασμένο Μάρτιο η ζήτηση ήταν πραγματικά μεγάλη από τη Γερμανία, γεγονός που προμήνυε μία πολύ καλή τουριστική χρονιά με έσοδα πολύ υψηλότερα ακόμα και από την χρυσή τουριστική περίοδο του 2019. Εντούτοις, οι επόμενοι μήνες δεν εξελίχθηκαν το ίδιο, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, να σημειωθεί υστέρηση στις αφίξεις από τη Γερμανία για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, μία μείωση που συνεχίστηκε να καταγράφεται και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλιου. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία του Συστήματος Προγραμματισμού Πτήσεων για προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία με την παρατηρούμενη πτώση να κυμαίνεται στο 6,4% για το σύνολο της φετινής θερινής περιόδου. Η Γερμανική υπηρεσία Destatis σημειώνει ότι το αυξημένο κόστος για την ενέργεια και τα τρόφιμα σε συνδυασμό με τις υψηλές πληθωριστικές πιέσεις συμπιέζουν τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των Γερμανών για ταξίδια.
Σύμφωνα με την έκθεση, ειδικά για την Ελλάδα οι αιτίες για τις διαπιστούμενες μειώσεις των γερμανικών τουριστικών αφίξεων θα πρέπει να αναζητηθούν στον υψηλό πληθωρισμό της Γερμανίας, καθώς και στη σημαντική αύξηση των τιμών στα ελληνικά τουριστικά πακέτα, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τον όγκο των κρατήσεων. Σύμφωνα όμως με τουριστικούς, φορείς, ταξιδιωτικά γραφεία και ξενοδοχεία ο πιο καθοριστικός αρνητικός παράγοντας για τις μειώσεις των γερμανικών τουριστικών αφίξεων είναι οι υπερβολικές αυξήσεις στα κόστη των αεροπορικών εισιτηρίων. Οι αυξήσεις όπως υπογραμμίζεται φθάνουν έως και 30% σε σχέση με το 2022. Ενδεικτικά αναφέρεται στην έκθεση παράδειγμα ότι το εισιτήριο Βερολίνο – Αθήνα – Βερολίνο Οικονομικής θέσης σε ελληνική αεροπορική εταιρεία για τα τέλη Ιουλίου είχε φθάσει στα 840 ευρώ ενώ οι αντίστοιχες τιμές για Τουρκία και Κροατία ήταν γύρω στα 250-350 ευρώ. Στην περίπτωση της Τουρκίας, όπως τονίζεται στην έκθεση, και πέραν των φθηνότερων αεροπορικών εισιτηρίων, υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι Tour Operators με έδρα τη Γερμανία, που προσφέρουν πολύ συμφέρουσες προσφορές στα ταξιδιωτικά πακέτα. Επίσης, η έκθεση επικαλείται κορυφαία στελέχη της Tui, κορυφαίου γερμανικού Tour Operator, τα οποία μετέφεραν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και προσφορά πακέτων προς τα ελληνικά νησιά για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, όταν το αντίστοιχο διάστημα για το 2022 οι συγκεκριμένοι προορισμοί ήταν πλήρεις. Εξάλλου, σημειώνεται, ότι η Tui προσπαθώντας να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα έναντι της χώρας μας έχει προχωρήσει σε σημαντικές εκπτώσεις τιμών έως και 20% για την Ελλάδα. Ενδεικτικά, παρατίθενται παραδείγματα με 7ήμερο πακέτο διακοπών all inclusive σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Ρέθυμνο ότι ξεκινά από τα 900 ευρώ και στην Κω από τα 842 ευρώ.
Η Ελλάδα παραμένει δημοφιλής προορισμός για τους ξένους τουρίστες
Πάντως, η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν φέτος σε σχέση με τη γερμανική αγορά συνέχισε να διατηρεί θετικό πρόσημο στις τουριστικές αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου, καταγράφηκαν 8,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα της ίδιας περιόδου του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,4% ή κατά 1,6 εκατ. αφίξεις. Οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά σε όλα τα αεροδρόμια με εξαίρεση αυτά της Μυκόνου και της Σαντορίνης.
Επίσης, έντονη δυναμική εμφανίζει και ο οδικός τουρισμός στη χώρα μας. Έτσι, την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου καταγράφηκαν 3,6 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις, έναντι 2,4 εκατ. της ίδιας περιόδου του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 49,7% ή κατά 1,2 εκατ. οδικές αφίξεις. Όλοι οι μεθοριακοί σταθμοί κατέγραψαν αύξηση, με εξαίρεση αυτόν της Δοϊράνης. Σε επίπεδο αγορών καταγράφηκε αύξηση από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφηκε από τη Βουλγαρία κατά 556 χιλ.(+72,5% με 1,3 εκατ. οδικές αφίξεις) και ακολούθησε η Τουρκία όπου καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστιαίες διαφορές κατά 246 χιλ. αφίξεις (+158% με 402 χιλ. οδικές αφίξεις). Η αύξηση από την Βόρεια Μακεδονία ανήλθε σε 223 χιλ. αφίξεις (+25,5% με 1,1 εκατ. οδικές αφίξεις) ενώ από την Αλβανία η αύξηση ανέρχεται σε 156 χιλ.(+27% με 734 χιλ. οδικές αφίξεις).
Η εντυπωσιακή επιστροφή της Ισπανίας στον τουριστικό θρόνο της Ευρώπης
Τους πρώτους έξι μήνες του 2023 ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ισπανία αυξήθηκε κατά 23,7% φθάνοντας κοντά στα 37,5 εκατ. σύμφωνα με σχετικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία της χώρας. Την ίδια περίοδο του 2022 είχαν επισκεφθεί την Ισπανία 30,3 εκατ. Εάν η επίδοση του 2023 συγκριθεί με το αποτέλεσμα τους πρώτους έξι μήνες του 2019, πριν της πανδημία, οι αφίξεις των τουριστών είναι χαμηλότερες κατά 1,6%.
Για τον Ιούνιο, η Ισπανία δέχτηκε την επίσκεψη 8,3 εκατ. διεθνών τουριστών, 10,9% περισσότερους από τον ίδιο μήνα του 2022. Το ποσοστό αυτό ωστόσο είναι 5,8% χαμηλότερο από αυτό του Ιουνίου του 2019. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η βασική αγορά για την Ισπανία τον Ιούνιο, με σχεδόν 2 εκατ. τουρίστες (αύξηση 9,6%) αντιπροσωπεύοντας το 23,8% επί του συνόλου των αφίξεων. Η Γερμανία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες χώρες με τους περισσότερους τουρίστες που επισκέφθηκαν την Ισπανία. Από τη Γερμανία οι αφίξεις έφθασαν σε 1,1 εκατ. (με μείωση 1,3%) και από τη Γαλλία τις 925.133 ( αύξηση 6,4%). Μεταξύ των υπόλοιπων αγορών, αξίζει να σημειωθεί η αύξηση των τουριστών από τις ΗΠΑ (41,7%), την Ελβετία (19,8%) και την Ιρλανδία (13,7%).
Εξάλλου, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι συνολικές δαπάνες των ξένων τουριστών στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 28,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ξεπερνώντας τα 46 δισ. ευρώ. Επίσης, οι δαπάνες των τουριστών ήταν κατά 14,3% υψηλότερες σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2019. Για τον Ιούνιο οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων τουριστών υπερέβησαν τα 10,6 δισ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση κατά 17,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Επίσης, η επίδοση αυτή είναι κατά 9,5% υψηλότερη από εκείνη του ίδιου μήνα του 2019. Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα έφθασε στα 1.275 ευρώ, με ετήσια αύξηση 5,9%. Επίσης, η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 7,9%, στα 188 ευρώ.
Χαμόγελα και στην Τουρκία από την αύξηση της διεθνούς τουριστικής κίνησης
Με όπλο τις χαμηλές τιμές, οι αφίξεις ξένων τουριστών για το πρώτο εξάμηνο του έτους στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 19,9% ξεπερνώντας τα 19,6 εκατ. από 16,36 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2022 και 7,7 εκατ. το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Αν στους αριθμούς αυτούς προστεθούν και οι επισκέψεις των Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό τότε οι αφίξεις στο εξάμηνο αγγίζουν τα 23 εκατ. Πρώτη αγορά για την Τουρκία στο εξάμηνο ήταν η Ρωσία με 2,6 εκατ. αφίξεις από 1,45 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2022 και δεύτερη αγορά η Γερμανία με 2,27 εκατ. από 2 εκατ. Ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο με 1,49 αφίξεις από 1,26 εκατ. και η Βουλγαρία με 1,3 εκατ. αφίξεις από 1,19 εκατ.
Για τον Ιούνιο οι αφίξεις ξένων τουριστών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 11,3% ξεπερνώντας τα 5,59 εκατ. από 5 εκατ. τον ίδιο μήνα του 2022 και 2 εκατ. τον Ιούνιο του 2021. Πρώτη αγορά ήταν η Ρωσία με 819.844 αφίξεις και ακολούθησαν η Γερμανία με 686.174 αφίξεις, το Ηνωμένο Βασίλειο με 507.037 αφίξεις, η Βουλγαρία με 250.722 αφίξεις και η Πολωνία με 242.421 αφίξεις.
Η πλήρης ανάκαμψη του κυπριακού τουρισμού
Για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου, οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο ανήλθαν σε 1,6 εκατ. σε σύγκριση με 1,22 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 32,1% σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας.
Οι αφίξεις τουριστών τον Ιούνιο ανήλθαν σε 456.985 σε σύγκριση με 372.324 τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 22,7%. Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξαν η κυριότερη πηγή τουρισμού για τον Ιούνιο φέτος, αφού αποτέλεσαν το 34,8% (159.061) των συνολικών αφίξεων, οι αφίξεις από το Ισραήλ το 10,2% (46.402), οι αφίξεις από την Πολωνία το 6,6% (30.293), οι αφίξεις από τη Σουηδία το 5% (22.724) και οι αφίξεις από την Ελλάδα το 4,5% (20.722). Ο σκοπός ταξιδιού τον Ιούνιο 2023 ήταν για ποσοστό 81,7% των τουριστών οι διακοπές, για 12,6% η επίσκεψη σε φίλους ή συγγενείς και για ποσοστό 5,5% επαγγελματικός.
Τα ταξίδια κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό τον Ιούνιο ανήλθαν στις 138.588 σε σύγκριση με 121.146 τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 14,4%. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες επέστρεψαν οι κάτοικοι Κύπρου τον Ιούνιο ήταν η Ελλάδα με 30,8% (42.662), το Ηνωμένο Βασίλειο με 11,2% (15.493), η Ιταλία με 7,1% (9.776) και η Γαλλία με 4,2% (5.776). Ο σκοπός ταξιδιού των κατοίκων Κύπρου τον Ιούνιο 2023 ήταν κυρίως οι διακοπές με ποσοστό 61,9%, ενώ οι επαγγελματικοί λόγοι κατείχαν ποσοστό 26,0%, οι σπουδές ποσοστό 9,8% και οι άλλοι λόγοι ποσοστό 2,3%.
Με βάση τα αποτελέσματα της Έρευνας Ταξιδιωτών της Στατιστικής Υπηρεσίας τα έσοδα από τον τουρισμό για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου τα έσοδα από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 728,6 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 543 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 34,2%. Τον Μάιο τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 311 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με 221 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου χρόνου, σημειώνοντας αύξηση κατά 40,7%. H κατά μέση κεφαλή δαπάνη τουριστών τον Μάιο ανήλθε σε 740,36 ευρώ σε σύγκριση με 701,44 ευρώ τον Μάιο του 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,5%. Οι Βρετανοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 89,83 ευρώ ημερησίως, ενώ οι Ισραηλινοί τουρίστες ξόδεψαν κατά μέσο όρο 136,11 ευρώ.
Διαβάστε ακόμα:
Ζυθοτουρισμός: Το είδος τουρισμού που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές σε όλο τον κόσμο
Πόσο προσβάσιμος είναι ο Τουρισμός; Ο πρώτος ανάπηρος travel blogger στην Ελλάδα απαντά