Μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Reckitt’s Lysol Pro Solutions στις ΗΠΑ ενόψει των θερινών διακοπών με αντικείμενο τους κινδύνους εξάπλωσης των μικροβίων στους χώρους των ξενοδοχείων και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

20

Ειδικότερα, στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μικρόβια μπορούν να μετακινηθούν εύκολα στα ξενοδοχεία και να παραμείνουν απαρατήρητα. Ωστόσο, ο καθαρισμός και η απολύμανση τη σωστή ώρα, με συχνότητα και με τον σωστό συνδυασμό προϊόντων μπορεί, να βοηθήσει να σπάσει η αλυσίδα της μόλυνσης.

Η συμβολή στην προστασία των χώρων του ξενοδοχείου από την εξάπλωση μικροβίων είναι κρίσιμη για την ενστάλαξη εμπιστοσύνης στους επισκέπτες και τη μείωση των ημερών ασθενείας των εργαζομένων, σε μια περίοδο που οι προκλήσεις εργασίας και κόστους επηρεάζουν τον κλάδο της φιλοξενίας.

Οι επιφάνειες με τα περισσότερα μικρόβια στους κοινόχρηστους χώρους ενός ξενοδοχείου

Αναλυτικά, η έρευνα ανέδειξε τα ακόλουθα σχετικά με τη μετάδοση μικροβίων στα ξενοδοχεία: ορισμένες επιφάνειες φιλοξενούν περισσότερα μικρόβια από άλλες και μπορεί να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στη μετάδοση μικροβίων.

Οι πιο μολυσμένες επιφάνειες στους κοινόχρηστους χώρους ενός ξενοδοχείου είναι τα (1) χερούλια του καροτσιού αποσκευών, (2) τα κουμπιά του ανελκυστήρα και η (3) ρεσεψιόν. Συχνά αυτές οι επιφάνειες αγγίζονται πιο συχνά ή έχουν περίεργο σχήμα (π.χ. κουμπιά ανελκυστήρα), καθιστώντας τις πιο δύσκολες στην απολύμανσή τους και ως εκ τούτου δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτύξουν περισσότερα μικρόβια.

Οι ιοί σε επιφάνειες υψηλής αφής μπορούν εύκολα να μεταφερθούν στα δάχτυλα. Στο 60% των περιπτώσεων, οι ιοί μεταφέρονται από τις επιφάνειες του ξενοδοχείου στις άκρες των δακτύλων των επισκεπτών, εντός μίας ώρας από τη στιγμή που η επιφάνεια έχει μολυνθεί.

Τα δάχτυλα μπορεί στη συνέχεια να μολύνουν περισσότερες επιφάνειες ξενοδοχείου καθώς οι επισκέπτες μετακινούνται στο ξενοδοχείο. Εννέα στους δέκα επισκέπτες με μολυσμένα δάχτυλα στη συνέχεια μολύνουν επιφάνειες όπως (1) λαβές θυρών, (2) διακόπτες φώτων και (3) τηλεχειριστήρια τηλεόρασης με μικρόβια, συνεχίζοντας την αλυσίδα μετάδοσης.

Η αποτελεσματική παρέμβαση υγιεινής, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της εξάπλωσης μικροβίων. Ο κατάλληλος καθαρισμός σε ένα ξενοδοχείο επιτυγχάνει κατά μέσο όρο 79% μείωση της επιφανειακής μόλυνσης από μικρόβια και η χρήση εγκεκριμένου απολυμαντικού, έχει ως αποτέλεσμα τη θανάτωση πάνω από 99,9% των μικροβίων.

Ο αποτελεσματικός καθαρισμός και η απολύμανση, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία ενός ξενοδοχείου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όταν οι ομάδες καθαρισμού χρησιμοποιούν εγκεκριμένα προϊόντα, χρειάζονται 12 ώρες για να επιστρέψουν τα μικρόβια στις επιφάνειες και στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου.

Σχετικά, η κα Julie McKinney, PhD, επεσήμανε ότι, σύμφωνα με την έρευνα, τα μικρόβια μπορούν να ταξιδέψουν με ευκολία στους κοινόχρηστους χώρους και στα δωμάτια ενός ξενοδοχείου, μέσω μολυσμένων επιφανειών υψηλής αφής. Οι κατάλληλες διαδικασίες καθαρισμού και απολύμανσης, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της εξάπλωσης μικροβίων. Κατανοώντας το πού πρέπει να επικεντρωθούν οι παρεμβάσεις καθαρισμού και απολύμανσης, τα ξενοδοχεία μπορούν να αναπτύξουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα υγιεινής, που βοηθά στην προστασία των επισκεπτών και του προσωπικού. Τα μέτρα θα πρέπει να περιλαμβάνουν σχολαστικό καθαρισμό της εγκατάστασης και απολύμανση των σωστών επιφανειών τη σωστή ώρα και με την κατάλληλη συχνότητα, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα προϊόντα. Αυτές οι προσπάθειες θα επιτρέψουν στις ομάδες καθαρισμού ξενοδοχείων να βοηθήσουν ώστε να σταματήσει η εξάπλωση μικροβίων, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των επισκεπτών το προσεχές καλοκαίρι.

Συμβουλές υγιεινής

Περαιτέρω, οι κυριότερες συμβουλές υγιεινής για τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με την εταιρεία, περιλαμβάνουν τα εξής:

-Ενθάρρυνση της καλής υγιεινής των χεριών μεταξύ του προσωπικού και των επισκεπτών, ώστε να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσης των μικροβίων.

-Άδεια στο προσωπικό που αισθάνεται αδιαθεσία και ενθάρρυνση των επισκεπτών να κάνουν εκ νέου κράτηση για τη διαμονή τους εάν είναι άρρωστοι.

-Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών υψηλής επαφής, στην κατάλληλη συχνότητα.

-Τήρηση των οδηγιών χρήσης των προϊόντων για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας και την ασφάλεια του προσωπικού.

-Εκπαίδευση του προσωπικού σχετικά με το πώς να καθαρίζει και να απολυμαίνει αποτελεσματικά, χρησιμοποιώντας εγκεκριμένα απολυμαντικά.

Διαβάστε ακόμα:

Εκτόξευση εσόδων στα τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας το πρώτο τρίμηνο του 2023

Έρευνα: Ποια ειδικότητα είναι πρώτη σε ζήτηση στα ξενοδοχεία της Ελλάδας αυτή τη στιγμή

Αφίξεις 1,9 εκατ. ξένων τουριστών στο πρώτο τρίμηνο -Πάνω από 300.000 Βρετανοί και Γερμανοί