Στην ίδρυση Δικτύου Πόλεων Αποικιών της Κορίνθου προχωρά ο δήμος Κορινθίων, με στόχο την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ της Κορίνθου και των πόλεων-αποικιών της, σε θέματα που σχετίζονται με τον τομέα του πολιτισμού, την οικονομική ευμάρεια και την ανάδειξη της πόλης της Κορίνθου ως μοναδικού τουριστικού προορισμού μέσω του πολιτισμού, της παιδείας και της εκπαίδευσης.

9

Στο πλαίσιο αυτό, στις 11 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου Θωμάς Θωμαΐδης, ο δήμος Κορινθίων προγραμματίζει να διοργανώσει συνέδριο- συζήτηση με τίτλο Δίκτυο Πόλεων, Κόρινθος και Αποικίες: Οι αναπτυξιακές προοπτικές της συνύπαρξης και της συναντίληψης. Στο συνέδριο, αναμένεται κυρίως η συμμετοχή αντιπροσωπειών της αυτοδιοίκησης, της παιδείας και του πολιτισμού των πόλεων του δικτύου, αλλά και κορυφαίων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι θα μιλήσουν για τις σχέσεις της Κορίνθου με τις αποικίες της, καθώς και για τη σημασία της Ίδρυσης Δικτύου Πόλεων και την παγκόσμια δυναμική ανάπτυξης συνεργασιών και σχέσεων συν-δημιουργίας, με κυρίαρχο σκοπό την πολιτισμική αναγέννηση της Κορίνθου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κορίνθιοι, ως σημαντική εμπορική δύναμη, είχαν δημιουργήσει ένα δίκτυο αποικιών που τους βοηθούσαν να ελέγχουν το εμπόριο. Στα νησιά του Ιονίου, είχαν αποικίσει τη Λευκάδα και την Κέρκυρα, ενώ στις ηπειρωτικές ακτές του Ιονίου είχαν ιδρύσει τις αποικίες Άκτιο και Αμβρακία. Βορειότερα στην Αδριατική, ίδρυσαν τις αποικίες Επίδαμνος και Απολλωνία, οι οποίες βρίσκονταν στα παράλια της σημερινής Αλβανίας. Κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, η Επίδαμνος μετατράπηκε σε πολύ σημαντικό Ρωμαϊκό λιμάνι και μετονομάστηκε από τους Ρωμαίους σε Δυρράχιο.

Περαιτέρω, στη Σικελία, οι Κορίνθιοι ίδρυσαν τις Συρακούσες, οι οποίες μετέπειτα εξελίχθηκαν στην ισχυρότερη πόλη του νησιού. Οι σχέσεις Κορίνθου – Συρακουσών παρέμεναν καλές και συχνά οι Κορίνθιοι πρόσφεραν βοήθεια στους Συρακούσιους, όταν απειλούνταν από εξωτερικούς εχθρούς. Με αυτές τις αποικίες, η Κόρινθος κυριαρχούσε στο εμπόριο της δυτικής Μεσογείου, ενώ στα ανατολικά της χώρας, η σημαντικότερη αποικία τους ήταν η Ποτίδαια. Eξάλλου, από τις 10 έως τις 12 Μαΐου, ο δήμος Κορίνθου θα διοργανώσει το 2ο Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου, με τίτλο «Το Αρχαίο Δράμα στην Εκπαίδευση του 21ου αιώνα» και θεματική έτους «Κόρινθος, μητρόπολη και αποικίες».

Οι δράσεις του φετινού Φεστιβάλ περιλαμβάνουν την «Πράξις Αρχαίου Δράματος», όπου θεατρικές ομάδες από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου Κορινθίων και των πόλεων – αποικιών της Κορίνθου, θα παρουσιάσουν παραστάσεις αρχαίου δράματος στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις. Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των ομάδων από τις Συρακούσες, όχι μόνο γιατί υπήρξε ίσως η σημαντικότερη αποικία της Κορίνθου στην αρχαιότητα, αλλά κυρίως για τη δυναμική πολιτιστική παρουσία των Συρακουσών σε σχέση με την ανάδειξη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και του αρχαίου ελληνικού δράματος, με τη θεσμοθέτηση και διοργάνωση του διεθνώς αναγνωρισμένου Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στις Συρακούσες. Με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, η σύγχρονη Κόρινθος πρωταγωνιστεί σε μια διεθνή πολιτιστική πρωτοβουλία, αντάξια του ιστορικού της παρελθόντος και του σημερινού της ρόλου. Παράλληλα, η εκπαιδευτική κοινότητα συμμετέχει σε μια δυναμική πρωτοβουλία ανοικτών οριζόντων, ενώ η διεθνής δικτύωση που δημιουργείται, ευεργετεί πολλαπλά την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Εκτός από τις Συρακούσες θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η ομάδα από το Palazzolo Acreide από τη Σικελία, το Fier της Αλβανίας αλλά και αντιπρόσωποι από τους δήμους Κερκυραίων, Λευκάδας, και Νέας Προποντίδας.

Διαβάστε ακόμα:

Βουλιαγμένη: Μια γαλάζια γωνιά με ήρεμα νερά, δίπλα στο κοσμοπολίτικο Λουτράκι

Λουτράκι: Το σχέδιο για την ανάπτυξη του Ασημένιου Τουρισμού και την προώθηση της γαστρονομίας

Ταξίδι στις ακτές του ανατολικού Μοριά: Λουτράκι-Παλαιά Επίδαυρος-Μονεμβασιά