Εγκρίθηκε από τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας ο στρατηγικός και επιχειρησιακός σχεδιασμός για την τουριστική ανάπτυξη του προορισμού.

23

Οι κύριες αγορές της Αρχαίας Ολυμπίας για μεγάλη χρονική περίοδο είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Γερμανία η Ισπανία, η Ρωσία η Κίνα, η Ιταλία αλλά και οι χώρες των Βαλκανίων. Σε ό,τι αφορά τις μορφές τουρισμού προτεραιότητα αποτελούν ο αρχαιολογικός τουρισμός, ο τουρισμός περιπέτειας, ο φυσιολατρικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας ενώ δευτερεύουσας σημασίας είναι οι υπόλοιπες μορφές. Οι σοβαρές συνέπειες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία οδήγησαν τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας να στοχεύσει πλέον και σε άλλες ομάδες τουριστών. Όπως αναφέρεται στο κείμενο του επιχειρησιακού σχεδιασμού, ο δήμος πρέπει να προσελκύσει τους επισκέπτες δίνοντας τους την ιδέα ότι η Αρχαία Ολυμπία είναι ένας ποιοτικός και ασφαλής προορισμός.

Ας δούμε αναλυτικότερα τις μορφές τουρισμού που αναπτύσσονται στον προορισμό όπως παρουσιάζονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του δήμου.

Αρχαιολογικός Τουρισμός

Η Αρχαία Ολυμπία ξεχωρίζει ιδιαίτερα για τον αρχαιολογικό της χαρακτήρα. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας είναι γεμάτος με μνημεία και ευρήματα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αρχαία Ολυμπία γεννήθηκαν οι γνωστοί παγκοσμίως Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο αρχαιολογικός τουρισμός αποτελεί διαχρονικά έναν από τους κυριότερους πόλους προσέλκυσης τουριστών στην Ελλάδα. Η Αρχαία Ολυμπία έχει ως σημαντικό προνόμιο να προσελκύει τουρίστες με αρχαιολογικά ενδιαφέροντα. Με τον τρόπο αυτό καθίσταται ένα παγκόσμιο ιστορικό, αρχαιολογικό αλλά και αθλητικό σύμβολο.

Φυσιολατρικός Τουρισμός/ Οικοτουρισμός

Η περιοχή γύρω από την Αρχαία Ολυμπία περιβάλλεται από μοναδικά φυσικά σημεία. Το δάσος της Φολόης, ο Ερύμανθος ποταμός, ο Αλφειός Ποταμός και οι παραπόταμοί του, οι καταρράκτες της Νεμούτας, το φαράγγι του Ανδρωνίου θεωρούνται από τα πιο γνωστά φυσικά σημεία της περιοχής τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό τουριστών οι οποίοι επισκέπτονται προορισμούς με σκοπό να ξεφύγουν από τη καθημερινότητα της πόλης και να απολαύσουν τη φύση.

Γενικότερα, η συγκεκριμένη αυτή μορφή τουρισμού βασίζεται στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων για την ανάπτυξη μικρής κλίμακας τουριστικών δραστηριοτήτων. Ο φυσιολατρικός τουρισμός μπορεί να στοχεύει αποκλειστικά στην άμεση επαφή με την φύση που ειδικά στην εποχή της πανδημίας απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη αξία. Στα είδη φυσιολατρικού τουρισμού συμπεριλαμβάνονται ο Περιπατητικός Τουρισμός, ο Παραποτάμιος Τουρισμός, ο Ιππικός Τουρισμός και o Ποδηλατικός Τουρισμός.

Αθλητικός τουρισμός

Ο αθλητικός τουρισμός αποτελεί μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού παγκοσμίως, καθώς σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς το 25% των τουριστών κάνει σπορ στις διακοπές, ενώ ο αθλητικός τουρισμός είναι υπεύθυνος για 220 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και έχει διάρκεια 12 μηνών.

Σημαντικές αθλητικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην Αρχαία Ολυμπία είναι ο μαραθώνιος της Ολυμπίας, η Ολυμπιακή Ημέρα, το Ολυμπιακό Ράλι και διάφορα πανελλήνια πρωταθλήματα διαφόρων αθλημάτων όπως είναι ο στίβος, η καλαθοσφαίριση, το βόλεϊ, η ποδηλασία, το μοντέρνο πένταθλο ή τρίαθλο κ.ά.

Τουρισμός Περιπέτειας

Η Αρχαία Ολυμπία χαρακτηρίζεται ιδανικός προορισμός για τους τουρίστες που ταξιδεύουν με σκοπό τις περιπετειώδεις δραστηριότητες καθώς έχει το πλεονέκτημα να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση με τον Αλφειό ποταμό ο οποίος είναι ιδανικός για εναλλακτικές δραστηριότητες όπως river trekking, kayak, rafting και αναρρίχηση (canoe). Επίσης, η περιοχή γύρω από την Αρχαία Ολυμπία περιέχει κατάλληλα μονοπάτια για πεζοπορία, ποδηλασία και ιππασία, πράγμα το οποίο δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να απολαύσει την διαδρομή του μέσα στην φύση.

Πεζοπορικός Τουρισμός

Η Αρχαία Ολυμπία είναι κατάλληλος προορισμός και για τους πεζοπόρους λόγω της ιδιαίτερης της μορφολογίας και των μονοπατιών που περιέχει. Τα τελευταία χρόνια ο πεζοπορικός τουρισμός έχει αναπτυχθεί ραγδαία στη χώρα μας ως μια εναλλακτική μορφή αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου. Ένα από τα κυριότερα πλεονεκτήματα της πεζοπορίας είναι η πολυήμερη παραμονή των επισκεπτών σε ένα τόπο και όχι απλά μία ημερήσια επίσκεψη στον τόπο, πράγμα που, αποτελεί στρατηγικό στόχο για την ανάπτυξη της περιοχής και την τόνωση της τοπικής της οικονομίας.

Ιαματικός Τουρισμός

Η Αρχαία Ολυμπία περιλαμβάνει στην ευρύτερη περιοχή της και ιαματικές πηγές όπως τα λουτρά της Λίμνης Καϊάφα. Οι λόγοι για τους οποίους επισκέπτονται κάποιοι άνθρωποι τις ιαματικές πηγές, δεν είναι μόνο οι ευεργετικές επιδράσεις που έχουν σε αρκετά προβλήματα υγείας. Αναζητούν και μια διέξοδο από το στρες που δημιουργεί η αγχώδης καθημερινότητα που έχουν στη ζωή τους ειδικά τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της ψυχολογικής πίεσης από την πανδημία. Προσφέρουν χαλάρωση και ευεξία, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στο πνεύμα. Οι επισκέπτες οι οποίοι αναζητούν τις ιαματικές πηγές ενός προορισμού, επιθυμούν να αισθανθούν τις θεραπευτικές επιδράσεις που έχουν τα νερά τους. Οι συγκεκριμένοι επισκέπτες είναι κυρίως άτομα της τρίτης ηλικίας και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι γυναίκες.

Συνεδριακός Τουρισμός

Η Αρχαία Ολυμπία περιέχει συνεδριακούς χώρου όπως τον συνεδριακό χώρο της ΔΟΑ (Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία), την εφορεία αρχαιοτήτων Νομού Ηλείας αλλά και αίθουσες στο δημαρχείο της πόλης. Ο Συνεδριακός Τουρισμός, είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια -με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας- παρουσιάζει ραγδαία ανάπτυξη και στην Ελλάδα.

Μαθησιακός Τουρισμός/Βιωματική Εκπαίδευση

Η Αρχαία Ολυμπία αποτελεί πηγή γνώσης για κάθε επισκέπτη γεγονός που προκύπτει από τον ιστορικό της χαρακτήρα. Το τουριστικό προϊόν του μαθησιακού τουρισμού είναι ότι αφορά την μάθηση και η τουριστική της πελατεία κατά κανόνα έχει θεσμική σχέση γύρω από την μάθηση. Η Αρχαία Ολυμπία, λοιπόν, έχει την ευκαιρία να προσελκύει μαθητές και φοιτητές κάθε ηλικίας από το εξωτερικό αλλά και από την Ελλάδα, με στόχο να μάθουν την ιστορία που πηγάζει από τον συγκεκριμένο προορισμό αλλά ακόμα και την ελληνική γλώσσα.

Η ελληνική γλώσσα, στα διάφορα στάδια της πορείας της, από την αρχαία, τη βυζαντινή έως τη νέα, διδάσκεται σήμερα σε περίπου 200 αυτοτελείς έδρες πανεπιστημίων του εξωτερικού. Περαιτέρω, σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες, η αγγλική γλώσσα περιέχει 490.000 λέξεις, από τις οποίες οι 41.615 λέξεις προέρχονται από την ελληνική γλώσσα, ενώ, με τη μαθηματική δομή της, είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια, όπως επισημαίνει ο Μπιλ Γκέιτς. Επιπλέον, η ελληνική και η κινεζική είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και στον ίδιο χώρο, εδώ και 4.000 έτη. Πώς λοιπόν θα μπορούσαν όλα αυτά τα πολύτιμα στοιχεία να στηρίξουν την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα για την εκμάθηση της γλώσσας; Η διερεύνηση του τι κάνει η Ισπανία, έχει ενδιαφέρον.

Σύμφωνα με το Instituto Cervantes, τα ισπανικά ομιλούνται από συνολικά 580 εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή το 7,6% του παγκόσμιου πληθυσμού και τα μελετούν 22 εκατ. άνθρωποι σε 110 χώρες.

Το σχετικό πρόγραμμα της Ισπανίας, για την προσέλκυση τουριστών περιλαμβάνει μια σειρά εκπαιδευτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, με κύριο στόχο την εκμάθηση της γλώσσας του τόπου που επισκέπτονται. Αυτό είναι ένα κομμάτι σημαντικού αναπτυξιακού δυναμικού, όπου τα ισπανικά διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο. Τα στοιχεία υποδηλώνουν σημαντικές τουριστικές ροές τα επόμενα χρόνια, ευνοώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. Εξάλλου, η ανάπτυξη των ισπανικών καθίσταται όλο και πιο εμφανής και το ενδιαφέρον για τη μελέτη τους γίνεται όλο και πιο έντονο σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ινδία, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το γεγονός αυτό είναι επίσης εμφανές και στα στοιχεία που παρείχαν τα σχολεία ισπανικής γλώσσας της Ομοσπονδίας, τα οποία προσέλκυσαν συνολικά 138.589 μαθητές, με σχετικές δαπάνες περίπου 236.987.000 ευρώ, εξαιρουμένων των πτήσεων. Με ετήσια αύξηση 9,93%, αυτός είναι ένας αναπτυσσόμενος τομέας που προσφέρει έναν νέο τρόπο απόλαυσης του τουρισμού – μαθαίνοντας ισπανικά ως ξένη γλώσσα.

Ορειβατικός Τουρισμός

Η Αρχαία Ολυμπία έχει την ευκαιρία να προσελκύσει σημαντικό αριθμό ορειβατικών τουριστών προωθώντας το όρος του Ερύμανθου και τις κορυφές του. Ο ορειβατικός τουρισμός αναφέρεται στην ορειβασία, ανάβαση, διάσχιση και κατάβαση σε ορεινές τοποθεσίες από 500 – 1.500 μέτρα ή ψηλότερα άνω των 1.500 σε βουνό που χαρακτηρίζεται είτε βατό οπότε δεν χρειάζονται ειδικές τεχνικές γνώσεις και εξοπλισμός είτε δύσβατο οπότε και απαιτούνται ειδικές γνώσεις και τεχνικές και κατάλληλος εξοπλισμός όπως στην τεχνική ορειβασία (αλπινισμός). Κάθε χρόνο πραγματοποιείται, η ετήσια διοργάνωση αγώνων ορεινού τρεξίματος «Ηράκλειος Άθλος» που λαμβάνει χώρα το Μάϊο ή τον Ιούνιο. Από τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι η πολυήμερη παραμονή των επισκεπτών σε ένα τόπο και όχι απλά μια ημερήσια επίσκεψη τους, γεγονός το οποίο, συνδυαζόμενο με άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, προσαυξάνει το οικονομικό αποτέλεσμα.

Τουρισμός Ευεξίας

Στόχος του τουρισμού ευεξίας αποτελεί η ψυχική υγεία και γαλήνη των επισκεπτών η αυτοβελτίωση και η μείωση του άγχους και του στρες τα οποία επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Αρχαία Ολυμπία διαθέτει γαλήνια φυσικά τοπία απομακρυσμένα από την τοπική κοινωνία τα οποία έχει τη δυνατότητα να τα αναδείξει στο πλαίσιο των βασικών δραστηριοτήτων της εναλλακτικής μορφής τουρισμού. Οι πιο γνωστές δραστηριότητες είναι η γιόγκα, θεραπείες μασάζ και κάθε είδος διαλογισμού. Με την ποιοτική προώθηση του προορισμού και την ανάδειξη των δραστηριοτήτων αυτής της εναλλακτικής μορφής τουρισμού υπάρχει σημαντική δυνατότητα διεύρυνσης των ομάδων οι οποίες θα ενδιαφερθούν να επισκεφτούν την Αρχαία Ολυμπία.

Διαβάστε ακόμα:

Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας: Εξόρμηση σε Ελλάδα και εξωτερικό για ενίσχυση του τουρισμού

Αρχαία Ολυμπία, Ήλιδα και Επικούρειος -Τρεις πανέμορφοι προορισμοί σε ένα διήμερο

Διασχίζοντας την Ηλεία: Ένας προορισμός με λιμναίες δράσεις, οινοποιεία και επισκέψιμα ελαιοτριβεία