Σε απόλυτη ισορροπία επανήλθαν μετά την πανδημία οι ταξιδιωτικές ροές ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας, εκτός απρόοπτων εξελίξεων, για περαιτέρω σύσφιγξη των τουριστικών σχέσεων των δύο χωρών.

8

Σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών  και Εμπορικών Υποθέσεων την ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα, οι αφίξεις Ελλήνων τουριστών στην Τουρκία το 2022 έφθασαν σε 583.932 ενώ οι αφίξεις των Τούρκων στην Ελλάδα έφθασαν σε 585.165. Αν και ακόμη δεν έχουν φθάσει οι αφίξεις στα προ πανδημίας επίπεδα υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω αυξήσεις τη φετινή χρονιά. Βάσει των στοιχείων των τουρκικών στατιστικών αρχών το 2019 είχαν καταγραφεί 820.142 αφίξεις Ελλήνων στην Τουρκία ενώ στην Ελλάδα είχαν ταξιδέψει 783.918 Τούρκοι. Επίσης, βάσει των τελευταίων στοιχείων του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας οι αφίξεις των Ελλήνων στην Τουρκία για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου ξεπέρασαν τις 240.000 από περίπου 175.000 την ίδια περίοδο του 2022.

Ο τουρισμός συνιστά από τους πιο σημαντικούς κλάδους της οικονομίας στην Τουρκία και κρίσιμη πηγή εσόδων. Το 2022, οι τουριστικές αφίξεις επανερχόμενες στο προ πανδημίας επίπεδο ανήλθαν σε 51,4 εκατ. επισκέπτες σημειώνοντας αύξηση κατά 75% σύμφωνα με στοιχεία του Τουρκικού Ινστιτούτου Στατιστικών. Ποσοστό 13,7% εξ’ αυτών (περίπου 7 εκατ.) ήταν Τούρκοι που διαμένουν στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 53,4% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας σε 46,3 δισ. δολάρια, αναλυόμενα σε προσωπικές δαπάνες 34,5 δισ. και σε δαπάνες οργανωμένων εκδρομών ύψους 11,8 δισ. δολ. Παρά την αύξηση των εσόδων σημειώνεται ότι η μέση ανά επισκέπτη ετήσια δαπάνη μειώθηκε κατά 12,3% σε σχέση με το 2021 και ανήλθε σε 901 δολ. από 1.028 δολ. Σε ετήσια βάση, η μέση δαπάνη διανυκτέρευσης ανά άτομο ανήλθε σε 89 δολάρια και η μέση αντίστοιχη δαπάνη των Τούρκων που διαμένουν στο εξωτερικό σε 60 δολάρια δολ.  

Στον αντίποδα, οι τουριστικές εκροές, το 2022, αυξήθηκαν κατά 130,9% σε σχέση με το 2021 φθάνοντας σε 4,3 δισ. δολ. Η μέση δαπάνη ανά άτομο μειώθηκε κατά 13% φθάνοντας σε 589 δολάρια. Ο αριθμός των Τούρκων που επισκέφθηκαν άλλες χώρες αυξήθηκε κατά 165,4% σε σύγκριση με το 2021 αγγίζοντας τα 7,3 εκατ. από 2,76 εκατ. Σημειώνεται πάντως ότι η οικονομική κρίση που πλήττει την Τουρκία από το 2018 και εντεύθεν έχει ισχυρό αντίκτυπο στον εξερχόμενο τουρισμό, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε αριθμό διανυκτερεύσεων και επιλογή τουριστικών προορισμών στο εξωτερικό. Οι χώρες, τις οποίες οι Τούρκοι τουρίστες προτιμούν να επισκέπτονται είναι η Γεωργία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, το Αζερμπαϊτζάν, η Γερμανία και οι ΗΠΑ. Η Γεωργία τα τελευταία τρία χρόνια άρχισε να αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλή κοντινό προορισμό, λόγω πιθανότατα του χαμηλού κόστους διασκέδασης. Οι λόγοι που επιλέγονται από τους Τούρκους ευρωπαϊκοί προορισμοί, όπως η Γερμανία και η Βουλγαρία είναι προφανείς και αφορούν το έντονο τουρκικό στοιχείο που διαβιεί σε αυτές Έτσι, μεγάλο ποσοστό Τούρκων που ταξιδεύει προς τις δύο αυτές χώρες συνήθως φιλοξενείται από συγγενείς.

Διαβάστε ακόμα:

Πριγκιποννήσια, ο αρχοντικός προορισμός της Τουρκίας

Τουρκία: Tα «σπίτια με τα κουμπώματα» που χρησιμοποιούνται και ως boutique ξενώνες