Άνοιξε τις πύλες της στο Βερολίνο η ΙΤΒ Berlin, μία από τις σημαντικότερες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κόσμο στην οποία είναι έντονη η ελληνική παρουσία καθώς συμμετέχουν η ηγεσία του τουρισμού, εκπρόσωποι προορισμών και επιχειρηματίες του κλάδου.

11

Ήδη τα πρώτα μηνύματα από την έκθεση-βαρόμετρο για τον παγκόσμιο τουρισμού, που θα διαρκέσει έως τις 7 Μαρτίου, είναι θετικά για την Ελλάδα καθώς είναι αυξημένο το ενδιαφέρον των Γερμανών για διακοπές στη χώρα μας τη φετινή περίοδο. Σύμφωνα με στοιχεία από την έρευνα τάσεων της Γερμανικής Ένωσης Τουριστικών Γραφείων και Τουρ Οπερέιτορ, DRV, η χώρα μας είναι ο τρίτος δημοφιλέστερος προορισμός για τις διακοπές των Γερμανών το καλοκαίρι του 2024, βάσει μεγεθών πωλήσεων.

Στην πρώτη θέση των προτιμήσεων βρίσκεται η Τουρκία και στη δεύτερη η Ισπανία με σχεδόν τις μισές κρατήσεις για το καλοκαίρι να αφορούν τη Μαγιόρκα. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Αίγυπτος και ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Τυνησία, η Βουλγαρία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Μαλδίβες. Ειδικότερα, το μερίδιο πωλήσεων για Τουρκία και Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση από 36% σε 44% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2019. Το επόμενο διάστημα, οδεύοντας προς την έναρξη της σεζόν, θα ενταθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα στους προορισμούς που διεκδικούν μεγαλύτερο μερίδιο από τη γερμανική εξερχόμενη αγορά.

Διψήφια αύξηση στα εξερχόμενα ταξίδια το 2023

Το 2023, τα εξερχόμενα ταξίδια κατέγραψαν διψήφια αύξηση από έτος σε έτος, σηματοδοτώντας άλλο ένα μεγάλο βήμα για την επιστροφή στον όγκο ταξιδιών του 2019. Σε σύγκριση με το 2022, πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 33%, δηλαδή μόλις 12% λιγότερο από το τελευταίο προ-πανδημικό έτος. Θετικά σημάδια αποτελούν κυρίως η σταδιακή επιστροφή των εξερχόμενων ταξιδιωτών στην Ασία και η ανοδική τάση στα ταξίδια διακοπών. Παρά το αυξημένο κόστος ταξιδιού, φέτος το ενδιαφέρον για εξερχόμενα ταξίδια παραμένει υψηλό και αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι ότι η ικανοποίηση που λαμβάνει κανείς από το ταξίδι, γίνεται όλο και πιο σημαντικός παράγοντας.

Σύμφωνα με το World Travel Monitor της IPK, η επιστροφή των εξερχόμενων ταξιδιών στην Ασία με ετήσια αύξηση άνω του 140%, ήταν η κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης το 2023. Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται 37% κάτω από τα επίπεδα του 2019, το ποσοστό αυτό σηματοδότησε μια σημαντική ανοδική τάση. Σε σύγκριση με το 2022, τα εξερχόμενα ταξίδια στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 18%, στη Βόρεια Αμερική κατά 31% και στη Λατινική Αμερική κατά 27%. Το 2023, ο όγκος των εξερχόμενων ταξιδιών ήταν μεγαλύτερος στις ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί, αυτές οι τρεις μεγαλύτερες αγορές προέλευσης, αποτελούσαν το 1/3 του παγκόσμιου όγκου εξερχόμενων ταξιδιών πέρυσι.

Η κρίση θα έχει τελειώσει πλήρως μέχρι το τέλος του 2024

Ορισμένοι ταξιδιωτικοί προορισμοί και ταξιδιωτικές αγορές έχουν ήδη ανακάμψει και έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, ενώ άλλοι σαφώς υστερούν. Τα τελευταία ευρήματα του World Travel Monitor που προβλέπουν τις παγκόσμιες τάσεις εξερχόμενων ταξιδιών τους επόμενους 12 μήνες, είναι θετικά και θέτουν τα θεμέλια για πλήρη ανάκαμψη σχεδόν σε κάθε αγορά και κλάδους, έως το τέλος του 2024.

Ενίσχυση της συνεργασίας με παράγοντες της γερμανικής αγοράς

Να σημειωθεί ότι στην έκθεση έχει μεταβεί και η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της έχει προγραμματισμένες συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς, καθώς και εκπροσώπους διεθνών τουριστικών γραφείων, tour operators και αεροπορικών εταιρειών. Η υπουργός θα συναντηθεί με τους Έλληνες συμμετέχοντες επιχειρηματίες του τουριστικού τομέα και περιφέρειες και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλα γερμανικά τουριστικά μέσα. 

Στόχος των επαφών και συναντήσεων της υπουργού Τουρισμού είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης στην χώρα μας μέσω της ενίσχυσης της συνεργασίας με τους ισχυρούς παράγοντες της  γερμανικής και παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. “Η εδραίωση της Ελλάδας ως κυρίαρχου τουριστικού προορισμού στην Γερμανία και παγκόσμια, η επέκταση της τουριστικής περιόδου, η ποιοτική και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί την βασική στρατηγική παρουσίας μας στην διεθνή τουριστική έκθεση”, δήλωσε σχετικά η κα Κεφαλογιάννη.

Δυναμική εκκίνηση για τον τουρισμό της Ισπανίας

Στο μεταξύ, δυναμική εκκίνηση έκανε για το 2024 ο τουρισμός στην Ισπανία σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της χώρας.

Αναλυτικά, η Ισπανία δέχθηκε τον Ιανουάριο 4,8 εκατ. διεθνείς τουρίστες, καταγράφοντας αύξηση κατά 15,3% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2023. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η βασική αγορά, με 833.416 τουρίστες και αύξηση 12,3% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023. Επίσης, επισκέφθηκαν την Ισπανία 571.774 τουρίστες από τη Γαλλία (αύξηση κατά 18%) και 551.305 από τη Γερμανία (αύξηση κατά 14,9%).

Εξάλλου, οι συνολικές ταξιδιωτικές δαπάνες των ξένων που επισκέφθηκαν την Ισπανία τον Ιανουάριο έφτασαν σε 6,55 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 25,5% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023. Η μέση δαπάνη ανά τουρίστα ήταν 1.374 ευρώ, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 8,9%. Επίσης, η μέση ημερήσια δαπάνη αυξήθηκε κατά 6%, φθάνοντας στα 158 ευρώ. Οι βασικές αγορές, ως προς τις δαπάνες ήταν τον Ιανουάριο το Ηνωμένο Βασίλειο (μερίδιο 16,4% επί του συνόλου), η Γερμανία ( μερίδιο 11,4%) και οι Σκανδιναβικές Χώρες (μερίδιο 8,4%).