Με μεγάλη προσέλευση ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα,  για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας – πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο Electra Metropolis στην Αθήνα, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

21

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης κ. Γιάννης Τσακίρης και Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Σοφία Βούλτεψη, οι διοικητές ΑΑΔΕ κ. Γιώργος Πιτσιλής και ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης, η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια του Προγράμματος Ένα στα Πέντε του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Έλενα Ράπτη, η Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης κ. Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και οι πρόεδροι του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος, του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ) κ. Αποστολίνα Τσαλταμπάση κ.α.

«Εθνικό στόχο υπηρετούμε κάθε σεζόν. Και βγάζουμε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Χαιρόμαστε πραγματικά γιατί αυτή η μεγάλη συνεισφορά αναγνωρίζεται και σήμερα εδώ στη Γενική Συνέλευση της ΠΟΞ, με την υψηλή και ευρεία κυβερνητική εκπροσώπηση. Μας τιμά αυτή η παρουσία και επιβεβαιώνει την προσήλωσή μας στις σχέσεις συνεργασίας» σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος και πρόσθεσε:

«Η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό, δεν σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι κότες που γεννάνε χρυσά αυγά. Η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων. Είναι παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων. Πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παραοικονομίας διαμοιρασμού. Δεύτερον, διότι το βαρύ πλήγμα της πανδημίας έχει αφήσει ανοιχτές πληγές που μεταφράζονται σε υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Τρίτον, όπως λέει μια σοφή παροιμία της Χαλκιδικής «απάνω στο σπυρί κουκούδι». Μετά το σοκ της πανδημίας αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα, την ώρα που συμβαίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25- 30%».

Πρωταρχικό μέλημα η προστασία του μοναδικού τουριστικού προϊόντος της χώρας

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και στις νέες μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στην επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της Ελλάδας.

Ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στους Έλληνες ξενοδόχους τόνισε ότι η κυβέρνηση αγκαλιάζει τις επενδύσεις, αλλά πρωταρχικό μέλημα είναι η προστασία του μοναδικού τουριστικού προϊόντος της χώρας και η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες της, η οποία, όπως ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να αλλοιωθεί σε καμία των περιπτώσεων υπό οποιαδήποτε επένδυση. « Μην ξεχνάτε λοιπόν στις επενδύσεις σας, σύντομα και με Νόμο κυρίες και κύριοι, ότι ο λόγος για τον οποίο έρχονται όλοι αυτοί οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο στην Ελλάδα είναι για να βιώσουν αυτή τη μοναδική εμπειρία της ομορφιάς της χώρας μας, της γραφικότητας, της παράδοσης, εμπλουτισμένη φυσικά με νέα στοιχεία. Με αναπτυξιακή προοπτική ναι, αλλά με αυτή τη μοναδικότητα. Αυτή οφείλετε κι εσείς μαζί με εμάς να την προασπίσετε. Για τα παιδιά μας, για τα εγγόνια μας, για τις επόμενες γενεές» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

  Ο Υπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας που είχε ως αποτέλεσμα το rebranding της χώρας. Όπως επεσήμανε αν γινόταν πραγματικότητα, ακόμα και σε ένα βαθμό, το σενάριο που επικρατούσε πριν δύο χρόνια ότι «θα γίνουμε Μπέργκαμο» και η χώρα είχε καταρρεύσει, τότε δεν θα μιλούσαμε για τουρισμό, όχι το 2020, το 2021 και φέτος, αλλά και για πολλά χρόνια ακόμα, αφού η χώρα μας θα είχε υποστεί την απόλυτη δυσφήμιση και καταστροφή.    

 Στο ερώτημα αν η Ελλάδα καταφέρει αυτή τη χρονιά να έχει στον τουρισμό τα θεαματικά αποτελέσματα του 2019, ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι η όποια σύγκριση είναι ανεδαφική, καθώς φέτος εξακολουθούμε να ζούμε σε καθεστώς πανδημίας, αντιμετωπίζουμε μια τεράστια ενεργειακή κρίση και έχουμε έναν πόλεμο να μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης. «Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πάμε καλά ή μπορεί να πάμε και καλύτερα κλπ.;  Εγώ πιστεύω ότι θα πάμε πάρα πολύ καλά.  Ωστόσο, οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να γίνονται υπό το πρίσμα ότι κάθε εβδομάδα, η οποιαδήποτε πολιτική απόφαση λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, από το ΝΑΤΟ, από τη Ρωσία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Επομένως είναι μια χρονιά μάχης και τεράστιας προσπάθειας που προφανώς αν την κάνουμε όλοι μαζί θα δώσει πολύ καλύτερα αποτελέσματα» κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού. 

Αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 30 σε 35 εκατ. ευρώ

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού για το 2022, από 30 σε 35 εκατ. ευρώ.

 «Έχω ζητήσει από τις υπηρεσίες του υπουργείου να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, έτσι ώστε να καλυφθούν ιδιαίτερα περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και έχουν ανάγκη ειδικής στήριξης. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί  με ακόμα καλύτερους όρους σε σχέση με πέρυσι», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης. 

 Αναφερόμενος στις προοπτικές της τουριστικής περιόδου, ο υπουργός τόνισε πως τα στοιχεία έχουν ξεκινήσει να δείχνουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. «Στο ΕΡΓΑΝΗ τον Απρίλιο καταγράφηκε ρεκόρ 20ετίας όσον αφορά στο ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων και την διαφορά την κάνουν ο τουρισμός και ο επισιτισμός. Ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα εφέτος. Αν υπάρχει θετική πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αντίστοιχες θετικές προβλέψεις για τον τουρισμό», σημείωσε.

 Ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναλυτική αναφορά στις εξελίξεις στον κλάδο σε σχέση με την απασχόληση, την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας, την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

 – Οι έλεγχοι από το ΣΕΠΕ τόσο όσον αφορά τα μισθολογικά και το ωράριο όσο και σε σχέση με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων θα είναι αυστηροί. 

 «Λογαριάζουμε τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και την εικόνα της χώρας διεθνώς. Χαίρομαι που οι δικοί σας φορείς είναι στο ίδιο μήκος κύματος.  Προφανώς πιστεύουμε ότι η επίσημη εκπροσώπηση  και η μεγάλη πλειονότητα στο χώρο του τουρισμού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μην είμαστε αυστηροί και να μην επιχειρούμε με αυτή τη μέθοδο, μεταξύ των άλλων, να βελτιώσουμε το τουριστικό  προϊόν της χώρας. Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει, θα προχωρήσουν  και η κατεύθυνση που έχουμε δώσει είναι: όχι εκπτώσεις, απόλυτη αυστηρότητα», ανέφερε ο υπουργός.

 – Η κλαδική Σύμβαση Εργασίας που είχε υπογράψει η ΠΟΞ με τους εργαζόμενους στον κλάδο των ξενοδοχείων έχει κηρυχθεί υποχρεωτική και εφαρμόζεται. Βούληση του υπουργείου είναι να γίνει υποχρεωτική και η σύμβαση στον επισιτισμό. «Ζήτησα από τη ΓΣΕΒΕΕ και την Ομοσπονδία των εργαζόμενων να φέρουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις 31 Μαΐου, οπότε συνεδριάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Πρέπει να υπάρχει ισότητα στη μεταχείριση μεταξύ των δύο κλάδων και ανάμεσα στους εργαζόμενους, πολύ περισσότερο όταν έχει μεσολαβήσει η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ», ανέφερε ο υπουργός.

 – Για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο, υπενθύμισε την προσπάθεια σύζευξης της ζήτησης με την προσφορά εργασίας από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα της ΔΥΠΑ, καλώντας τις επιχειρήσεις να υποβάλουν τις κενές θέσεις ως τις 31 Μαΐου. «Είναι μια ευκαιρία να δούμε ποια είναι η πραγματικότητα και ποια θα είναι η ανταπόκριση των εγγεγραμμένων στο μητρώο της ΔΥΠΑ», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές θα ευθυγραμμιστούν – όπου δεν είναι ήδη ευθυγραμμισμένες – με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών για τους φόρους.

Διαβάστε ακόμα:

Προβολή της Ελλάδας ως βιώσιμου τουριστικού προορισμού σε ευρωπαϊκές αγορές

Η Emirates αναζητά νέα μέλη για το πλήρωμα καμπίνας σε Αθήνα και 29 ακόμα πόλεις

Πιο ψηλά οι αφίξεις τον Απρίλιο σε Ρόδο, Σαντορίνη και Κω σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019