Σχεδόν 25 εκατ., είναι οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις τη φετινή σεζόν (27 Μαρτίου – 29 Οκτωβρίου) για την Ελλάδα καταγράφοντας αύξηση κατά 2,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

13

Τα σχετικά στοιχεία δημοσιοποίησε το ΙΝΣΕΤΕ, με βάση τη τελευταία διαθέσιμη ενημέρωση (22/05/2023). Σύμφωνα με την ανάλυση του Ινστιτούτου η αύξηση αυτή προέρχεται κατά κύριο λόγο από την αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους (+16,1% τον Απρίλιο, +8,1% τον Μάιο και +4,5% τον Ιούνιο), ενώ στο τρίτο τρίμηνο παρατηρούνται οριακές μειώσεις (-0,3% τον Ιούλιο, -0,7% τον Αύγουστο και -0,3% τον Σεπτέμβριο). Επίσης, τον Οκτώβριο καταγράφεται μείωση κατά 4%.

Παρά την αύξηση στο δεύτερο τρίμηνο, η εποχικότητα παραμένει υψηλή με το 53,7% των αεροπορικών θέσεων να είναι διαθέσιμες στο τρίτο τρίμηνο. Στις κύριες αγορές καταγράφεται αύξηση από το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,6%) και τις ΗΠΑ (+1,4%), ενώ παρατηρείται μείωση διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων από τη Γερμανία (-14,9%), τη Γαλλία (-8,3%), την Ιταλία (-2,5%) και την Ολλανδία (-1,5%).

Καθώς πλησιάζουμε προς την αιχμή της σεζόν, οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις αυξάνονται κάθε εβδομάδα (από 662.000 την προηγούμενη εβδομάδα σε 815.000 την επόμενη εβδομάδα και 872.000 την μεθεπόμενη).

Ως προς τις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς εισερχόμενες πτήσεις, η ανάλυση του ΙΝΣΕΤΕ περιλαμβάνει τις μεταβολές σε σχέση με το 2022, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τις ανταγωνίστριες χώρες: Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία. Επίσης, παρουσιάζονται οι μεταβολές στις κρατήσεις προς την Ελλάδα ανά μήνα, ανά αγορά και για τα κύρια αεροδρόμια.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή τη μεταβολή στις ενεργές κρατήσεις αεροπορικών θέσεων στα τέλη Απριλίου:

-Παρατηρείται σημαντική αύξηση σχεδόν σε όλες τις κύριες αγορές (από +34,3% στις ΗΠΑ έως +117% στην Ιταλία). Μείωση παρατηρείται μόνο στη Γαλλία (-5,7%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (-7,5%).

-Επίσης, η αύξηση αυτή για το σύνολο της χώρας ανέρχεται σε 36,1% και υπολείπεται της αντίστοιχης για την Ιταλία (+50%), ενώ είναι υψηλότερη από αυτήν για την Ισπανία (+28,9%) και την Πορτογαλία (+29,8%). Βέβαια θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τον περσινό Απρίλιο υπήρχε έντονος φόβος για την εξέλιξη πανδημίας και οι κρατήσεις ήταν μειωμένες σε σχέση με τα «κανονικά» για την εποχή επίπεδα.

Να σημειωθεί ότι η δυναμική παρακολούθηση του προγραμματισμού των αεροπορικών θέσεων και της εξέλιξης των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις είναι πλέον εφικτή μέσα από το Air Data Tracker, τον ψηφιακό κόμβο του ΙΝΣΕΤΕ για την ανάλυση δεδομένων εισερχόμενων διεθνών πτήσεων. Πρόκειται για ένα ελεύθερα προσβάσιμο εργαλείο που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται και οπτικοποιεί δεδομένα για την εξέλιξη του προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων και των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων σε 9 οθόνες με μια one stop shop αναζήτηση. Τα στοιχεία προγραμματισμού αεροπορικών θέσεων θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα και τα στοιχεία των κρατήσεων αεροπορικών θέσεων κάθε μήνα. Σημειώνεται ότι όλα τα στοιχεία καλύπτουν το 75% του συνόλου των αεροπορικών θέσεων, ενώ δεν καλύπτονται θέσεις σε πτήσεις αμιγώς charter και κάποιες εταιρείες χαμηλού κόστους.

Διαβάστε ακόμα:

Στο 63,7% η μέση πληρότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας στο τετράμηνο

Έρευνα: Ποια ειδικότητα είναι πρώτη σε ζήτηση στα ξενοδοχεία της Ελλάδας αυτή τη στιγμή

Αφίξεις 1,9 εκατ. ξένων τουριστών στο πρώτο τρίμηνο -Πάνω από 300.000 Βρετανοί και Γερμανοί