Στην άνοιξη του 2022 μετατοπίζονται οι ελπίδες για καλύτερα αποτελέσματα στα ξενοδοχεία της Αθήνας που βίωσαν σε μεγαλύτερο βαθμό τις επιπτώσεις της πανδημίας, με την πληρότητα για το 10μηνο της φετινής χρονιάς να μην ξεπερνά το 45%.

17

Για τη μέχρι στιγμής κατάσταση στα ξενοδοχεία της Αθήνας και γενικότερα της Αττικής αλλά και για τις μελλοντικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο τουρισμός της πρωτεύουσας μιλά στο Τravel.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Λαμπρινή Καρανάσιου-Ζούλοβιτς, στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί, μετά την πρόσφατη επανεκλογή της στη θέση της προέδρου.

Κάνει ιδιαίτερη αναφορά σε κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία όπως αυτός των συνεδρίων και των εκδηλώσεων, αλλά και του επαγγελματικού τουρισμού και της κρουαζιέρας, μία εξέλιξη που επηρέασε ιδιαίτερα και τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας. Επίσης, επισημαίνει την ανάγκη να προχωρήσουν το συντομότερο οι ιδιαίτερες και στοχευμένες επενδύσεις μεγάλου μεγέθους όπως για παράδειγμα στο Ελληνικό, στον Τατόι και στην παραλιακή ζώνη, ώστε να ανανεώσουν την πρόταση της Αθήνας ως προορισμό. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει ότι η Αθήνα, αποτελεί έναν διαχρονικά ισχυρό προορισμό πολλά υποσχόμενο, με απεριόριστες και ανεκμετάλλευτες σε μεγάλο βαθμό δυνατότητες.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Ποιο είναι το μέχρι στιγμής αποτύπωμα της κρίσης από την πανδημία στα ξενοδοχεία της Αθήνας;

Το αποτύπωμα της κρίσης για την Αθήνα, όπως ήδη γνωρίζετε από την εμπειρία σας στο χώρο του Τουρισμού, αλλά τεκμηριώνεται και με τα στοιχεία που συγκεντρώνουμε και ανακοινώνουμε κατά περιόδους, αφορά τουλάχιστον τη δεκαετία 2008-2018. Ακολούθησε ένα πραγματικά καλό 2019 για την ξενοδοχεία της Αθήνας και κατόπιν εντάχθηκε στη ζωή όλων μας η πανδημία και τα δύο χρόνια covid-19.

Όπως θα είδατε και στα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την ΕΞΑΑΑ για το 10μηνο του 2021, η χρονιά δεν έδωσε πάνω από 45% πληρότητα στα ξενοδοχεία. Το δε πρώτο θετικό πρόσημο στη διετία αυτή, ήταν αυτό ενός καλού Ιουνίου που έδωσε το μήνυμα της έναρξης μιας νέας πιο ελπιδοφόρας περιόδου με θετική εξέλιξη έως και τον Οκτώβριο του 2021. Ο δε Νοέμβριος 2021 αν και μήνας Μαραθωνίου, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, καθώς οι επισκέπτες μαραθωνοδρόμοι ήταν ελάχιστοι εφέτος. Αυτή είναι δυστυχώς η πραγματικότητα για τα ξενοδοχεία της Αθήνας τα οποία ως αστικά ξενοδοχεία αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις. Υπενθυμίζω πως τόσο τα ξενοδοχεία που παρέμειναν κλειστά στη μακρά αυτή περίοδο, όσο και όσα παρέμειναν ανοικτά – με δική τους, επιχειρηματική απόφαση και στις δύο περιπτώσεις- ως κλειστά θα πρέπει να θεωρηθούν, καθώς η χαμηλή ζήτηση και η απουσία ικανού αριθμού επισκεπτών δημιούργησε και δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στην υγιή λειτουργία τους αλλά και στην Απασχόληση.

Μπροστά μας έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα και μια απροσδιόριστη, ελπίζουμε θετική για όλους, άνοιξη του 2022. Από τη φύση μου, είμαι αισιόδοξη και επιθυμώ να παραμείνω αισιόδοξη για τις εξελίξεις.