Στη δημοσίευση της πρώτη του έκθεσης προχώρησε ο οίκος Greece Sotheby’s International Realty με ποσοτικά δεδομένα και αναλύσεις για την κτηματαγορά κατοικιών πολυτελείας που προέρχονται από το χαρτοφυλάκιό του σε βάθος τριετίας.

9

Στη βάση των διαθέσιμων στοιχείων, τα κύρια συμπεράσματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι η ελληνική αγορά κινείται με σταθερά βήματα προς την επόμενη ημέρα παρουσιάζοντας σημάδια εμφανούς ωριμότητας και ποιοτικών χαρακτηριστικών που απαντώνται σε ανταγωνιστικές αγορές του εξωτερικού. Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα ωστόσο, η πτώση του ποσοστού των συμβολαίων που τελικά κλείνουν μετά από κάθε υπόδειξη υποδεικνύει ότι στους επόμενους μήνες η αγορά θα ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα αριθμού συναλλαγών, γεγονός το οποίο αναμένεται να δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος.

Σε επίπεδο προορισμών, την τιμητική τους είχαν για μια ακόμη χρονιά Κέρκυρα και Μύκονος, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 26,3% της συνολικής ζήτησης, με τα Νότια Προάστια της Αθήνας να συμπληρώνουν την τριάδα και την Πάρο, τη Ρόδο και την Τήνο να ακολουθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι σε βάθος 5ετίας έχει αναπτυχθεί σημαντικά και η ορατότητα αρκετών εναλλακτικών προορισμών σε ολόκληρη την Ελλάδα.