Μέσω των διάσημων αστεριών του, το σύστημα αξιολόγησης της Michelin είναι παγκοσμίως γνωστό για την ανάδειξη των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο. Ωστόσο, η Michelin δεν περιορίζεται μόνο στην ποιότητα του φαγητού. Το 2020, εισήγαγε ένα νέο σύμβολο, το Πράσινο Αστέρι, για να αναγνωρίσει εστιατόρια που διαπρέπουν στη βιώσιμη γαστρονομία. Η κίνηση αυτή, αντανακλά την αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για τη βιωσιμότητα και την ανάγκη για περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές στην εστίαση.

17

Τι είναι το Πράσινο Αστέρι Michelin;

Το Πράσινο Αστέρι Michelin, απονέμεται σε εστιατόρια που πρωτοστατούν στην αειφορία, εφαρμόζοντας πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον σε όλα τα στάδια της λειτουργίας τους. Τα εστιατόρια αυτά, δεσμεύονται να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να υποστηρίξουν τοπικές κοινότητες και να προωθήσουν την ηθική και υπεύθυνη κατανάλωση τροφίμων. Μεταξύ άλλων, τα κριτήρια για την απονομή του Πράσινου Αστεριού, περιλαμβάνουν τη χρήση τοπικών και βιολογικών προϊόντων, τη μείωση των απορριμμάτων, την ενεργειακή αποδοτικότητα, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αποβλήτων.

Η σημασία της βιώσιμης γαστρονομίας

Η βιώσιμη γαστρονομία είναι ένας όρος που αναφέρεται στις πρακτικές που μειώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και ενισχύουν την κοινωνική ευθύνη. Η αειφορία στην εστίαση, δεν αφορά μόνο την πηγή των συστατικών, αλλά και τον τρόπο καλλιέργειας, συγκομιδής, μεταφοράς και μαγειρέματος των τροφίμων. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός κύκλου, όπου οι φυσικοί πόροι χρησιμοποιούνται με τρόπο που να εξασφαλίζει την αναγέννησή τους, με την ταυτόχρονη μείωση της εκπομπής ρύπων.

Εξάλλου, η αυξανόμενη ανησυχία για την κλιματική αλλαγή και την περιβαλλοντική κρίση, έχει οδηγήσει πολλούς σεφ και ιδιοκτήτες εστιατορίων να υιοθετήσουν πρακτικές που προωθούν τη βιωσιμότητα. Οι καταναλωτές, επίσης, γίνονται ολοένα και πιο ευαισθητοποιημένοι και επιζητούν επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις αξίες τους. Τα Πράσινα Αστέρια της Michelin βοηθούν στην ανάδειξη και την ενίσχυση αυτών των προσπαθειών.

Ο ρόλος των καταναλωτών στη βιώσιμη γαστρονομία

Οι καταναλωτές έχουν έναν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της βιώσιμης γαστρονομίας. Ένας τρόπος να προωθηθεί η αειφορία, είναι η επιλογή εστιατορίων που εφαρμόζουν περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές. Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να ενθαρρύνουν την αλλαγή με το να είναι ενήμεροι και να ζητούν περισσότερη διαφάνεια από τα εστιατόρια, όσον αφορά τις πηγές των υλικών και τις πρακτικές τους.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(368978)
      ["id"]=>
      int(368978)
      ["title"]=>
      string(14) "restaurant (2)"
      ["filename"]=>
      string(16) "restaurant-2.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1177635)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/restaurant-2.jpg"
      ["link"]=>
      string(102) "https://www.travel.gr/how_to_travel/travel-news/ta-prasina-asteria-michelin/attachment/restaurant-2-3/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "17"
      ["description"]=>
      string(13) "Photo: Pexels"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(14) "restaurant-2-3"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(368807)
      ["date"]=>
      string(19) "2024-05-24 11:00:03"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-05-24 11:00:12"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1918)
      ["height"]=>
      int(2252)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/restaurant-2-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/restaurant-2-256x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(256)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/restaurant-2-768x902.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(902)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/restaurant-2-872x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(872)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/restaurant-2-1308x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1308)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2024/05/restaurant-2-1744x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1744)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Παγκόσμια παραδείγματα εστιατορίων με Πράσινο Αστέρι

Αρκετά εστιατόρια παγκοσμίως έχουν βραβευτεί με το Πράσινο Αστέρι Michelin, αναδεικνύοντας την ποικιλία και τη δημιουργικότητα που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βιώσιμης γαστρονομίας. Αυτή τη στιγμή, ο οδηγός παρουσιάζει 528 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο. Τρία αντιπροσωπευτικά παραδείγματα, είναι τα ακόλουθα:

Narisawa, Τόκιο, Ιαπωνία

Το εστιατόριο Narisawa είναι γνωστό για τη φιλοσοφία του Innovative Satoyama, που εστιάζει στη συνεργασία με τη φύση. Ο σεφ Yoshihiro Narisawa χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα και υλικά, ενώ οι τεχνικές του δίνουν έμφαση στη διατήρηση της φυσικής γεύσης και θρεπτικής αξίας των τροφίμων.

Alchemist, Κοπεγχάγη, Δανία

Το Alchemist στην Κοπεγχάγη, μεταξύ άλλων είναι γνωστό για τη «θεατρική» εμπειρία που προσφέρει, καθώς και τα τεχνικά πολύπλοκα και εξαιρετικά δημιουργικά πιάτα του. Ο σεφ και ιδιοκτήτης Rasmus Munk πιστεύει ότι το φαγητό είναι ένας εξαιρετικός τρόπος επικοινωνίας με τους ανθρώπους, γι’ αυτό συνοδεύει τη μαγειρική του με δηλώσεις και ιδέες για τον κόσμο. Όσον αφορά την ελαχιστοποίηση της σπατάλης τροφίμων, ο σεφ αναφέρει ότι η βιομηχανία έχει προχωρήσει πολύ, και, αν μπορούμε να κάνουμε τους ανθρώπους να σταματήσουν και να σκεφτούν, είμαστε στον δρόμο προς την αλλαγή.

Azurmendi, Λόιο, Ισπανία

Το Azurmendi είναι ένα από τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον εστιατόρια στον κόσμο. Ο σεφ Eneko Atxa έχει δημιουργήσει ένα κτήριο με ενεργειακή απόδοση και έχει ενσωματώσει πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης στην καθημερινή λειτουργία του εστιατορίου. Το Azurmendi είναι επίσης γνωστό για τις καινοτόμες τεχνικές του στη διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση. Σχετικά με την αειφόρο γαστρονομία, ο σεφ αναφέρει τα εξής: «Πιστεύουμε σε έναν κόσμο όπου είναι ευθύνη μας να εργαστούμε ως θεματοφύλακες αυτού που λαμβάνουμε από αυτόν και της φύσης γύρω μας που πρέπει να προστατεύσουμε. Χρησιμοποιούμε τις γνώσεις μας για να ενισχύσουμε την κοινωνική ευημερία, προσαρμοζόμενοι στις διαφορετικές ανάγκες του καθενός».

Στη χώρα μας, υπάρχουν τρία εστιατόρια με Πράσινο Αστέρι Michelin, το εστιατόριο Delta στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το οποίο έχει δική του φάρμα στο Μαρκόπουλο, το Patio στο ξενοδοχείο The Margi το οποίο τροφοδοτείται από τη φάρμα The Margi Farm και το εστιατόριο Soil στο Παγκράτι, το οποίο διατηρεί δική του φάρμα στο Αλεποχώρι.

Διαβάστε ακόμα:

«Puppymoons» και άλλα ταξιδιωτικά trends του 2024 που ήρθαν για να μείνουν

Η Ελλάδα στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές το 2024

Κατακόρυφη άνοδος των ξενοδοχειακών επενδύσεων στην Ευρώπη