Δεν είναι μεγάλο το πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό από την απώλεια των Ρώσων επισκεπτών εκτίμησε ο υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλης Κικίλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.

9

Όπως τόνισε αυτή τη στιγμή υπάρχει απαγόρευση εμπορικών πτήσεων για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και την Ελλάδα μέχρι τις 30 Μαΐου. Παρόλα αυτά, σημείωσε με το ρωσικό λαό, όπως και με τον ουκρανικό λαό στον οποίο δείχνουμε και δίνουμε την αλληλεγγύη μας, έχουμε δεσμούς φιλίας, δεσμούς θρησκευτικούς και κάποιοι από τους Ρώσους, αν και εφόσον το αντέχει η οικονομία τους, μπορεί να φτάσουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια δεν είναι μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό μας, γιατί μετά το 2012 που ήταν χρονιά-ρεκόρ με 1.200.000 ταξιδιώτες από τη Ρωσία, με τον πόλεμο στην Κριμαία αυτό έπεσε στο 50% και συνέχισε να φθίνει. Το 2020 είχαμε 50.000 ταξιδιώτες και το 2021 120.000 ταξιδιώτες. Οπότε το σύνολο του αριθμού σε σχέση με το προϊόν μας, είναι μικρό. Αυτό, εξήγησε, δεν σημαίνει ότι δεν τους θέλουμε συμπληρώνοντας ότι όταν μαίνεται ένας πόλεμος στην Ουκρανία, έχει εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, αυτό που είναι της παρούσης είναι να στηρίξουμε και να φροντίσουμε τους πρόσφυγες από την Ουκρανία με ανθρωπισμό, με αλληλεγγύη και με αγάπη. Παράλληλα, τόνισε ότι «εάν θελήσουν να μείνουν στην Ελλάδα και να ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή, εμείς στον τουριστικό κλάδο τους προσφέρουμε εργασία. Έχουμε 50.000 θέσεις που δεν καλύφθηκαν πέρυσι στον τουρισμό από την εσωτερική αγορά και πολύ ευχαρίστως να μπορέσουν να εργαστούν στην Ελλάδα».

Θετικά τα μηνύματα από τις ξένες αγορές

Eξάλλου, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι στο τέλος του μήνα με εισήγηση του Πρωθυπουργού θα επισκεφθεί στο τέλος του μήνα έκθεση στο Ισραήλ ενώ η Ρουμανία που επισκέφθηκε πρόσφατα συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό, είναι η νούμερο ένα χώρα σε οδικό τουρισμό στην Ευρώπη και ήρε την υποχρέωση PCR τεστ για να επιστρέψει κανείς, με αποτέλεσμα να μπορούν να έρθουν πιο εύκολα οι Ρουμάνοι ταξιδιώτες. Επίσης, μετά τις εκλογές στη Σερβία, θα επισκεφθεί και αυτή τη χώρα, για τη τόνωση της τουριστικής ζήτησης. Ο υπουργός Τουρισμού ευχαρίστησε τον  Σουηδό Πρέσβη, ο οποίος θα κάνει ειδική εκδήλωση με όλους τους Πρέσβεις των Σκανδιναβικών χωρών, για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού.

Παρά την πίεση την οποία δεχόμαστε, πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, το τουριστικό προϊόν που είναι η ναυαρχίδα της οικονομίας στην Ελλάδα αντέχει. Από σήμερα, άλλωστε, καταργείται το PLF σε όλες τις πύλες εισόδου, χερσαία σύνορα και αεροδρόμιά μας και άρα διευκολύνεται ο τρόπος με τον οποίον ταξιδιώτες και επισκέπτες και τουρίστες θα έρθουν στη χώρα. Επίσης, όλοι οι εμβολιασμένοι πολίτες των χωρών που είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, αλλά και των Η.Π.Α., του Καναδά και της Αυστραλίας, που ξανάνοιξε μετά από 3 χρόνια, μπορούν να έρθουν χωρίς υποχρέωση testing.

Ήδη ανακάμπτουν οι κρατήσεις από την Αμερική, και είναι πάλι πρώτες στην Ελλάδα σε ό,τι έχει να κάνει με τα ξενοδοχεία μας, ειδικά της Αθήνας.  Απευθείας πτήσεις από την Αμερική καθημερινά στην Ελλάδα, μπορούν να μεταφέρουν πάνω από 3.000 ταξιδιώτες την εβδομάδα. Πρόκειται για, υψηλού εισοδήματος, επισκέπτες που αφήνουν σημαντικό συνάλλαγμα στη χώρα.

Παράλληλα, η TUI HOLIDAYS, ο μεγαλύτερος tour operator στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι για το 2022 νούμερο ένα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών είναι η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία. Στους κορυφαίους πέντε προορισμούς στον κόσμο είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως. Οι κρατήσεις της TUI κινούνται ανοδικά στην Ελλάδα. Ο CEO του ομίλου, είπε ότι θα φέρει διπλάσιο κόσμο στην Ελλάδα φέτος, αντί για 1,5 εκατ., 3 εκατ. Είπε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή η TUI στην Ελβετία έχει ως κορυφαίο προορισμό την Ελλάδα και ειδικότερα, την Κω. Επιπλέον, είμαστε νούμερο ένα προορισμός και στις σκανδιναβικές χώρες. Η Κρήτη, η Ρόδος και η Σάμος έχουν ιδιαίτερη ζήτηση από τους Βορειοευρωπαίους. Το 1/4 των Βέλγων επισκεπτών της TUI πετάει φέτος για τα ελληνικά νησιά και όπως πέρυσι, έτσι και φέτος, η Γαλλία είναι πρωταθλήτρια στον ελληνικό τουρισμό.