Χειμωνιάτικο τοπίο στα ορεινά της Δράμας ακολουθώντας μια διαδρομή προς τον ποταμό Νέστο και το εντυπωσιακό δάσος της Ελατιάς, σπάνιο και προστατευόμενο, με αυθεντικές εικόνες μιας παρθένας φύσης. Μπορεί η διαδρομή να αγγίζει τα 70 χιλιόμετρα, ωστόσο η ομορφιά της φύσης -με τα νερά του ποταμού Νέστου να κατηφορίζουν νότια θυμίζοντας νορβηγικά φιόρδ και τα μικρά γραφικά χωριά στις πυκνόφυτες πλαγιές, θα σας αποζημιώσουν.

21

Ξεκινώντας από την κεντρική πλατεία της Δράμας, η διαδρομή ξετυλίγεται αρχικά στις ανατολικές πλαγιές του όρους Φαλακρό, για να συνεχίσει -αφού περάσει τον Νέστο- στις καταπράσινες πλαγιές της Ροδόπης για να τερματίσει στο Δασικό Χωριό της Ελατιάς, με το φημισμένο και προστατευόμενο δάσος. Στην περιοχή συναντώνται φράξοι, σφένδαμοι, δρύες κ.ά. που αυτήν την εποχή δημιουργούν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, προσδίδοντας ιδιαίτερη αισθητική αξία στο τοπίο.

Η διαδρομή ανηφορική με πολλές στροφές. Ωστόσο, μετά το χωριό Λιβαδερό, 22 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, και κατηφορίζοντας προς τον ποταμό Νέστο ο ορίζοντας ανοίγει σε εκπληκτικά φυσικά τοπία, με θέα που κόβει την ανάσα, σαγηνεύει και ηρεμεί.

Θέα που ηρεμεί

Λίγο πριν από τις δύο ψηλές και επιβλητικές γέφυρες του Νέστου, που ενώνουν τις δύο πλευρές του, έχουν διαμορφωθεί οργανωμένοι χώροι αναψυχής και παρατήρησης, αν και φαίνεται να έχουν να συντηρηθούν καιρό. Η θέα από εκεί είναι εντυπωσιακή με τα καταπράσινα βουνά και τον γαλήνιο ποταμό να παρέχουν μια μοναδική αίσθηση εναρμόνισης με τη φύση. Αν έχετε χρόνο, απολαύστε τον καφέ σας στο σημείο, απ’ όπου μπορείτε να ενημερωθείτε από τις πληροφοριακές πινακίδες και για τις δύο οργανωμένες γεωδιαδρομές, που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg το 2019.

Η σύγχρονη γέφυρα των Παπάδων διασχίζει τη λίμνη που δημιούργησε το Φράγμα του Θησαυρού ανατολικά -το ψηλότερο στην Ελλάδα (172 μέτρα) που τέθηκε σε λειτουργία το 1996- με σκοπούς άρδευσης και παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Το φράγμα είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που η ανθρώπινη παρέμβαση συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση, ενισχύοντας το μεγαλείο της. Η παλιά γέφυρα, που τον Μάιο του 1944 υπήρξε επίκεντρο της ομώνυμης μάχης των ελληνικών εθνικιστικών αντιστασιακών δυνάμεων του Αντών Τσαούς και των βουλγαρικών στρατευμάτων κατοχής, βρίσκεται στο βυθό της τεχνητής λίμνης που σχηματίζουν τα νερά του Νέστου και του παραπόταμού του Μούσδα, «Μικρού Νέστου» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι.

Στο Σιδηροχώρι και την Σκαλωτή

Μετά τις επιβλητικές γέφυρες, ο δρόμος οδηγεί στο γραφικό Σιδηρόνερο, που αν και αριθμεί λιγότερους από 200 μόνιμους κατοίκους, θεωρείται ο «κόμβος» στην ορεινή περιοχή της Δράμας, που ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο καταστροφικός Εμφύλιος Πόλεμος που ακολούθησε οδήγησαν στην ερήμωση πολλών χωριών.

Κτισμένο σε υψόμετρο 630 μέτρα το χωριό βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, αποτελώντας ιδανικό ορμητήριο για όμορφες δραστηριότητες στην πλούσια φύση. Ακολουθώντας την οργανωμένη σήμανση η γεωδιαδρομή οδηγεί στο μονότοξο γεφύρι των Λιβαδιών. Κατά μήκος της διαδρομής, ιδανική για πεζοπόρους, ποδηλάτες και 4Χ4, υπάρχουν σημεία με πανοραμική θέα. Στο χωριό λειτουργούν ταβέρνες και μικροί ξενώνες, ενώ υπάρχουν γειτονιές που διατηρούν το παλιό παραδοσιακό χρώμα. Από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, η θέα προς τους παρακείμενους ορεινούς όγκους, εντυπωσιάζει.

Στο παντοπωλείο «Λάλος», στο κέντρο του Σιδηρόνερου, μπορείτε να ενημερωθείτε και να προμηθευτείτε για τα δεκάδες είδη βρώσιμων μανιταριών, που ευδοκιμούν στην γύρω περιοχή και στο δάσος της Ελατιάς (βωλίτες, κοπρίνοι, αμανίτης, καίσαρος κ.ά.). Ο ιδιοκτήτης του Παναγιώτης Γρηγοριάδης, θεωρείται «γκουρού» του είδους, πετυχαίνοντας να αναδείξει το brand «Μανιτάρια Σιδηρόνερου» εντός και εκτός συνόρων.

Δρόμοι από το Σιδηρόνερο οδηγούν στους μικρούς αραιοκατοικημένους πλέον οικισμούς του (Καλλίκαρπο, Οροπέδιο, Παππάδες) ενώ η κεντρική οδός, συνεχίζει ανηφορίζοντας για την γραφική Σκαλωτή. Το τελευταίο κατοικημένο χωριό της περιοχής, που σηματοδοτεί την «είσοδο» στο πανέμορφο δάσος της Ελατιάς.

Στην Σκαλωτή, με λιγότερους από 40 μόνιμους κατοίκους, η οργανωμένη γεωδιαδρομή οδηγεί αρχικά στο ομώνυμο πέτρινο γεφύρι και καταλήγει σε έναν ψηλό καταρράκτη, που θεωρείται από τους ομορφότερους της οροσειράς της Ροδόπης.

Μοναδικό δάσος στην Ελλάδα

Σχεδόν 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σκαλωτής, ο δρόμος καταλήγει στο Δασικό Χωριό της Ελατιάς, μετά από μια ανηφορική πορεία μέσα σε πυκνά δάση με πανύψηλα έλατα και πεύκα. Στην Ελατιά βρίσκεται, το μοναδικό στην χώρα μας Δάσος Ερυθρελάτης, όπου το τοπίο παραπέμπει σε αντίστοιχα της Μέσης και Βόρειας Ευρώπης. Είναι είδος έλατου που στην Ελλάδα θα το βρούμε μόνο στην περιοχή. Τα δέντρα ξεπερνούν συχνά τα 30 μέτρα ύψος, με τα κρεμαστά κλαδιά τους να σκεπάζουν τον δρόμο δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Η χλωρίδα της περιοχής είναι πλούσια σε είδη, με πολλά ενδημικά και σπάνια. Συνολικά έχουν καταγραφεί περίπου 1.800 είδη χλωρίδας, 40 είδη θηλαστικών (αρκούδες, λύκοι, αγριόγιδα, τσακάλια, αρκάδια, αγριογούρουνα κ.ά.) και 130 είδη πουλιών, μεταξύ των οποίων και ο σπάνιος αγριόκουρκος.

Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από ένα πυκνό δίκτυο δασικών δρόμων, που είναι κατάλληλοι για πεζοπορία, ποδηλασία και off road διαδρομές. Από το Δασικό Χωριό, που δυστυχώς στέκει παρηκμασμένο, ο δρόμος οδηγεί στην τοποθεσία Στραβόρεμα, που άνοιξη και καλοκαίρι αποτελεί ιδανικό χώρο υπαίθριας αναψυχής. Το όνομά της το οφείλει στους μαιανδρισμούς του ομώνυμου ρέματος το οποίο δημιουργεί ένα όμορφο λιβάδι.

Πληροφοριακά τo δίκτυο «Drama4Seasons», με τους συνεργαζόμενους επαγγελματίες στο κομμάτι του εναλλακτικού τουρισμού στην Δράμα, διοργανώνει συχνά δράσεις στη φύση του δάσους της Ελατιάς. Όλες οι πληροφορίες για την πόλη και την περιοχή της Δράμας στον πλήρη οδηγό visit-drama της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας. Από τους καλύτερους διαδικτυακούς οδηγούς στη χώρα.

Πληροφορίες :

·         www.visit-drama.com

·         www.facebook.com/Drama4Seasons

Διαβάστε ακόμα:

Αποστολή στη Δράμα: Ονειρούπολη, το «Ροβανιέμι της Ελλάδας»

Δράμα: 9 εμπειρίες που αξίζει να ζήσετε στη δραμινή φύση

Η Δράμα και οι γεύσεις της: Μία πόλη με πολυποίκιλη γαστρονομική κληρονομιά