Γνωστή από την αρχαιότητα ως λίµνη Κορησία, η λίµνη Κουρνά οφείλει το σηµερινό της όνοµα στην οµώνυµη αραβική λέξη που σηµαίνει λίµνη και βρίσκεται σε µια πολύ όµορφη τοποθεσία, σε ένα κοίλωµα ανάµεσα σε λόφους, περίπου 4 χλµ. µακριά από τη Γεωργιούπολη στον νοµό Χανίων, στη δυτική Κρήτη.

15

Είναι σχετικά µικρή, µε µέγιστο µήκος τα 1.087 και µέγιστο πλάτος τα 880 µέτρα. Καλύπτει έκταση 579 στρεµµάτων και είναι γενικά ρηχή, µε 22,5 µέτρα βάθος, ενώ βρίσκεται 20 µέτρα περίπου ψηλότερα από τη θάλασσα.

Στη λίµνη Κουρνά υπάρχουν δύο πηγές στη νοτιοανατολική όχθη, από τις οποίες η µία είναι ορατή στο τέλος του καλοκαιριού, το Μάτι ή Αµάτι όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Παράλληλα, τα νερά που κατεβαίνουν από τα γειτονικά βουνά είναι αυτά που τροφοδοτούν τη λίµνη.

Πέρα από την απίθανη οµορφιά, η λίµνη αποτελεί ένα σηµαντικό υδροβιότοπο που φιλοξενεί νερόκοτες και πάπιες, νερόφιδα, αλλά και ένα σπάνιο είδος δίχρωµης χελώνας. Πρέπει να σηµειώσουµε ότι όλη αυτή η περιοχή είναι ενταγµένη και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000.

∆ραστηριότητες στη λίµνη

Μία από τις δραστηριότητες που µπορείτε να πραγµατοποιήσετε γύρω από τη λίµνη είναι να περπατήσετε κάνοντας ακόµη και µια πλήρη περιστροφή, σχεδόν σε µιάµιση ώρα. Επίσης, να κολυµπήσετε ή να νοικιάσετε θαλάσσιο ποδήλατο για µια βόλτα στη λίµνη.

Όπως µε τις περισσότερες λίµνες, έτσι και µε αυτήν υπάρχει σύνδεση µε κάποια νεράιδα. Ο ένας µύθος αναφέρει ότι η νεράιδα ήταν η κόρη ενός χωρικού που κάθισε µε τον πατέρα της κάποια στιγµή εκεί που βρίσκεται σήµερα η λίµνη. Ο πατέρας της, που είχε µαγευτεί από την οµορφιά της, µπήκε σε πειρασµό και την πλησίασε µε πονηρές διαθέσεις. Η κόρη τότε, τροµαγµένη, φώναξε «Βούλα και Βουλολίµνα κι εγώ στοιχειό στη λίµνα!”.

Τα πνεύµατα της λίµνης άκουσαν την τροµαγµένη κοπέλα, τη λυπήθηκαν και πραγµατοποίησαν την ευχή της. Το έδαφος σείστηκε και βούλιαξε µε τροµερό θόρυβο, αφήνοντας στη θέση του κάµπου µια λίµνη, που στα σκοτεινά νερά της βρήκε καταφύγιο η άτυχη κοπέλα.

Ο δεύτερος θρύλος για τη δηµιουργία της λίµνης και τη νεράιδά της αναφέρει πως οι κάτοικοι της περιοχής ζούσαν και φέρονταν σαν να ήταν µακριά από τον δρόµο του Θεού. Ο Θεός θύµωσε και αποφάσισε να τους τιµωρήσει, όπως έκανε επίσης στα αµαρτωλά Σόδοµα και Γόµορρα: προκάλεσε βροχές που κράτησαν πολλές ηµέρες και έπνιξαν το χωριό και τους χωρικούς, δηµιουργώντας µια λίµνη. Ο µόνος άνθρωπος που σώθηκε ήταν η κόρη του παπά, που εµφανίζεται ακόµα και σήµερα να κάθεται σε κάποιο βραχάκι στη λίµνη και να χτενίζει τα µαλλιά της. Η νεράιδα αυτή φροντίζει τις πάπιες και τα άλλα µικρά ζώα που ζουν στην περιοχή.

Photo: Αμαλία Κωβαίου

Σήµερα, γύρω από τη λίµνη υπάρχουν πολλές ταβέρνες µε παραδοσιακά κρητικά πιάτα και καφετέριες που δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να γευµατίσει δίπλα στα νερά απολαµβάνοντας την όµορφη θέα.

Να σηµειώσουµε εδώ πως αν θελήσετε να πάτε στη λίµνη από τη Γεωργιούπολη, είναι εύκολο: βγαίνοντας από το χωριό µπορείτε να πάρετε τον αγροτικό δρόµο, χωρίς να βγείτε στην εθνική. Αν πάλι βρίσκεστε στην εθνική, η πινακίδα για το χωριό του Κουρνά που οδηγεί και στη λίµνη είναι λίγο πριν από τη στροφή για τη Γεωργιούπολη.

Διαβάστε ακόμα:

Άγιος Νικόλαος: O κοσμοπολίτικος προορισμός της Κρήτης δίπλα σε μία θρυλική λίμνη

Αργυρούπολη Ρεθύμνου: Ένα χωριό-σύμβολο ορθολογικής ανάπτυξης

Η μεταφράστρια που έγινε συνοδός βουνού και παραγωγός ελαιολάδου στη Σητεία