Παρά την κρίση που βιώνει ο τουριστικός τομέας λόγω της πανδημίας, το ενδιαφέρον επιχειρηματικών ομίλων παραμένει ζωντανό για νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Αθήνα.

9

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι αρμόδιες υπηρεσίες εξέδωσαν το τελευταίο διάστημα τουλάχιστον 8 αποφάσεις εγκρίσεων, χορηγήσεων και αδειοδοτήσεων για τη δημιουργία νέων ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα.

Η τελευταία απόφαση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού αφορά στην έγκριση αρχιτεκτονικής μελέτης για τροποποίηση των όψεων, εσωτερικές διαρρυθμίσεις και αλλαγή χρήσης από γραφεία και κατάστημα σε ξενοδοχείο στο ισόγειο, σε ακίνητο ιδιοκτησίας της DSY 3 ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ επί της Λεωφόρου Συγγρού 56 στην περιοχή Κουκάκι. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, οι προβλεπόμενες εργασίες δεν βλάπτουν τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών και δεν προκαλούν οιαδήποτε βλάβη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Και πάλι, επί της Λεωφόρου Συγγρού, στον αριθμό 4 και περιοχή Μακρυγιάννη, εγκρίθηκε αρχιτεκτονική μελέτη της ιδιοκτήτριας εταιρείας MD HOSPITALITY A.E., για τη μερική αλλαγή χρήσης κτιρίου σε μπουτίκ ξενοδοχείο 5 αστέρων.

Σε πολύ κοντινή απόσταση εγκρίθηκε η ανέγερση ενός, ακόμη, ξενοδοχείου κλασικού τύπου σε οικόπεδο, που ανήκει στον κ. Ιωάννη Μαυρικάκη, επί των οδών Καλλιρρόης 11 και Διαμαντοπούλου στην περιοχή Νέου Κόσμου στην Αθήνα.

Σε κεντρικότερο σημείο της πόλης και συγκεκριμένα επί των οδών Μητροπόλεως 27 και Πατρώου εγκρίθηκε μελέτη για αναθεώρηση οικοδομικής αδείας, που αφορά σε χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτίριο το οποίο αλλάζει χρήση σε ξενοδοχειακό κατάλυμα με διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων. Ιδιοκτήτρια εταιρεία είναι η Orange Partners Α.Κ.Τ.Π.Υ. Αντίστοιχα, εγκρίθηκε μελέτη για ανέγερση τετραώροφου ξενοδοχείου, μετά από κατεδάφιση τμήματος κτιρίου με διατηρητέα όψη, επί της οδού Πραξιτέλους 24, από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΑΤ-ΗΛ PROPERTY ΑΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.

Άλλη μία έγκριση δόθηκε για αλλαγή χρήσης κτιρίου σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, σε ακίνητο ιδιοκτησίας της ΛΥΚΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΙΚΕ επί των οδών Λυκούργου 18 και Σωκράτους 34 στην Αθήνα. Όπως αναφέρεται σχετικά, οι εργασίες και η αλλαγή χρήσης δεν επηρεάζουν τον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης. Επίσης, η αρμόδια υπηρεσία του δήμου Αθηναίων έδωσε άδεια στην εταιρεία CHRISTERGIOR ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ για αποκατάσταση και ανακαίνιση διατηρητέου κτιρίου και αλλαγή χρήσης σε μικρό ξενοδοχείο στην οδό Πάδοβας και Τριών Ιεραρχών 17 στην περιοχή των Πετραλώνων.

Εξάλλου, η εταιρεία OMIROU SPV 1 του ομίλου ΥΗΕ Ηotel Establishment πήρε το πράσινο φως από το υπουργείο Ανάπτυξης για την υπαγωγή στα αναπτυξιακά κίνητρα επένδυσης, που θα υλοποιήσει για τη μετατροπή του κτιρίου, στο οποίο βρισκόταν παλαιότερα η έδρα της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων, συμβολή των οδών Ακαδημίας 36 και Ομήρου. Το ξενοδοχείο θα είναι κατηγορίας 5 αστέρων και δυναμικότητας 81 δωματίων με 182 κλίνες. Το συνολικό ενισχυόμενο κόστος θα ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι ο όμιλος έχει, ήδη, παρουσία στην Ακαδημίας με το ξενοδοχείο Academias Hotel, το οποίο λειτουργεί υπό την επωνυμία της Autograph Collection, της αλυσίδας της Marriott.

H επενδυτική δραστηριότητα τροφοδοτείται από την ανάκαμψη της κίνησης

Η επενδυτική δραστηριότητα στην πρωτεύουσα τροφοδοτείται από την προσδοκία ανάκαμψης της τουριστικής κίνησης, ιδιαίτερα, από το 2022 και μετά. Ενθαρρυντικά είναι τα τελευταία μηνύματα για τον τουρισμό της Αθήνας, με βάση και τα αποτελέσματα της αεροπορικής κίνησης τον Ιούλιο. Ειδικότερα, η επιβατική κίνηση εξωτερικού στο Ελ. Βενιζέλος αυξήθηκε κατά 138,7% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2020 (1,17 εκατ. έναντι 493.254). Ωστόσο, παραμένει μακριά από τις υψηλές επιδόσεις του 2019. Έτσι, στη σύγκριση με τον Ιούλιο του 2019 η επιβατική κίνηση τον περασμένο μήνα εμφάνισε μείωση κατά 43%. Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε στο επίπεδο του 4,5 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση της τάξης του 5,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Οι επιβάτες εσωτερικού ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2020 κατά 9,6%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατέγραψαν μείωση της τάξης του 14,4% σε σχέση με το 2020. Τόσο οι επιβάτες εσωτερικού όσο και οι εξωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 56,8% και 73,4% αντίστοιχα.