Βρίσκεται λίγο έξω από το Σαγκρί, στην ιστορική περιοχή της Τραγαίας, στην ενδοχώρα του νησιού δεσπόζοντας στον κάμπο της Αγιασσού. Ο εμβληματικός πύργος Μπαζαίου, μετρά πάνω από 4 αιώνες ζωής και αποτελεί ενεργό κύτταρο της πολιτιστικής ζωής του νησιού. Αποτέλεσε μονή του Τιμίου Σταυρού, και συγκαταλέγεται στα πλέον αναγνωρίσιμα μεταβυζαντινά μνημεία του νησιού.

12

Γενικότερα, στην ευρύτερη περιοχή, συναντάμε περισσότερα από τριάντα αντίστοιχα πυργοειδή συγκροτήματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 13ο έως και τον 18ο αιώνα. Η πειρατεία, η οποία μάστιζε τα νησιά του Αιγαίου, συνέβαλε ουσιαστικά στη διάδοση τους ήδη από τη Βυζαντινή Περίοδο, ενώ η φεουδαρχική οργάνωση της εξουσίας που επικρατούσε στη Νάξο λειτούργησε και αυτή καταλυτικά στην ανοικοδόμηση των πύργων. Βρισκόμαστε στην περίοδο της Ενετοκρατίας (Δουκάτο της Νάξου 1207-1566) αλλά και στη συνέχεια, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας μέχρι τους νεότερους χρόνους.

Χτίστηκε ως Μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού

Όσον αφορά τον συγκεκριμένο πύργο, αυτός εκτιμάται ότι χτίστηκε περίπου το 1600 για να λειτουργήσει ως ορθόδοξο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού με μοναχούς μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οπότε περιήλθε σε παρακμή. Με την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το 1834, τόσο ο Πύργος όσο και τα κτήματα, περιήλθαν στην ιδιοκτησία του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους, τα οποία ωστόσο τα ενοικίαζαν και με τα έσοδα χρηματοδοτούνταν τα πρώτα σχολεία δημόσιας παιδείας. Στο τέλος του 19ου αιώνα η χρεοκοπία του ελληνικού κράτους οδήγησε στην εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, ανάμεσά τους και το κτιριακό συγκρότημα του παλιού μοναστηριού, το οποίο αγόρασε σε ερειπωμένη κατάσταση ο Νικόλαος Ιάκ. Μπαζαίος, μεγάλος γαιοκτήμονας της εποχής.

Ανακαίνιση από τον Μάριο Μπαζαίο

Τη σημερινή εποχή, από το 2001, οπότε και αναστηλώθηκε, ο πύργος και τα προσκτίσματά του, ανακαινίστηκαν από τον τελευταίο απόγονο της οικογένειας των ιδιοκτητών, Μάριο Μπαζαίο. Το μνημείο είναι ανοιχτό στο κοινό και λειτουργεί ως κέντρο πολιτισμού, στο οποίο πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ Νάξου», σε συνεργασία με ανάλογους φορείς ιδιωτικούς και δημόσιους, ινστιτούτα, πανεπιστήμια και μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η έκθεση προς τιμή του Klaus Pfeiffer

Φέτος, είναι σε εξέλιξη, η έκθεση «Τα φτερά του Ίκαρου», η οποία αποτελεί φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer (1938-2022), ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, κληροδοτώντας το έργο του στο Φεστιβάλ Νάξου για να διατηρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό του νησιού. Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

Ο καλλιτέχνης, γεννήθηκε και σπούδασε στη Γερμανία, ενώ μαζί με τη σύζυγό του Μαρλέν, ταξίδεψαν στην Ελλάδα για πρώτη φορά το 1965. Κάθε χρόνο επέστρεφαν, αλλά συνέχιζαν να περνούν το χειμώνα στη Γερμανία μέχρι το 1974, όταν αποφάσισαν να μετακομίσουν στη Νάξο. Έγιναν τελικά πολίτες της Νάξου το 1980 και το νησί μετατράπηκε σε χώρο εργασίας και πηγή έμπνευσης του καλλιτέχνη. Επηρεασμένος σημαντικά από το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του 1960 στη Γερμανία, το μετέφερε στο έργο του αναμειγνύοντας γόνιμα τις βορειοευρωπαϊκές καταβολές του με τα τοπικά στοιχεία.

Τα μέσα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει για να εκφράσει τις επιρροές του μέσα από την τέχνη του, κυμαίνονται από τον κλασικό καμβά και το ναξιώτικο μάρμαρο, μέχρι τα πλαστικά απόβλητα από τον ποταμό της κοιλάδας της Ποταμιάς. Το εύρος του έργου του περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, ακουαρέλες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες, χαρακτικά, μεταξοτυπίες, εικονογραφήσεις βιβλίων, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς.

Ο Πύργος συνεχίζει να αποτελεί κομβικό σημείο του νησιού, προάγοντας τον πολιτισμό και την ιστορία.

Έκθεση: Έως 8/10, Καθημερινά εκτός Δευτέρα: 10 π.μ.-5 μ.μ.

Διαβάστε ακόμα:

Οι εναέριες διαδρομές της σμύριδας στη Νάξο

11 πιάτα που δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε στη Νάξο

Mια συναρπαστική εμπειρία στη Νάξο: Κάναμε kitesurfing σε μια από τις ωραιότερες παραλίες της