Μερικά από τα σπουδαιότερα έργα του Νορβηγού εξπρεσιονιστή εκτίθενται για πρώτη φορά στη Βρετανία, σε μια έκθεση αποκλειστικά αφιερωμένη στο έργο του

15

Βαθιά ποιητική μελαγχολία, φιγούρες προβληματισμένες, σκοτεινά χρώματα, η αγωνία, η μοναξιά, η απώλεια και το άγχος που βιώνουν οι ταραγμένες ψυχές και βέβαια «Η Κραυγή», ένα από τα εμβληματικότερα έργα της σύγχρονης τέχνης, αποτελούν τον πυρήνα του έργου του Έντβαρντ Μουνκ. Ο γεννημένος στο σημερινό Όσλο το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα Νορβηγός καλλιτέχνης, στα πάνω από 60 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας του εκπροσώπησε τον Μετα-ιμπρεσσιονισμό, αποτέλεσε μέλος του κινήματος του Συμβολισμού και καθιερώθηκε ως πρωτοπόρος του Εξπρεσιονισμού και ένας από τους κορυφαίους Μοντερνιστές καλλιτέχνες.

Με την παιδική του ηλικία να σημαδεύεται από την απώλεια της μητέρας και της αδερφής του από φυματίωση και από το φόβο της αρρώστιας, με την κακή του υγεία να τον κρατά στο κρεβάτι για μεγάλα διαστήματα, χρησιμοποιεί τη ζωγραφική ως διέξοδο κι από τα 17 του χρόνια αφοσιώνεται στο σχέδιο. Οι προσωπικές του τραγωδίες τροφοδότησαν τη δημιουργικότητά του. Στους καμβάδες του αποτυπώνει συναισθήματα και νοητικά ερωτήματα πανανθρώπινα και διαχρονικά. Η τέχνη του παρότι έχει τις ρίζες της στις προσωπικές του μνήμες, καταφέρνει να εκφράσει αγωνίες και φόβους που μοιράζονται άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, σε όλες τις εποχές. Τρανή απόδειξη το έργο του «The Scream», ένα από τα περισσότερο αναγνωρίσιμα έργα σύγχρονης τέχνης – μέχρι και ο Andy Warhol έχει παρουσιάσει τη δική του εκδοχή -, που έχει ταυτιστεί με την έννοια της αποξένωσης του σύγχρονου ανθρώπου.

Πρωινό (1884) / Wikipedia/ Creative Commons