Χρώματα, παιχνιδιάρικη διάθεση και τέχνη συναντώνται στην πόλη της Νάουσας μέσα από τα «Graffiti» που ομορφαίνουν τα δημόσια κτίριά της. Η πόλη αποκτά μία πιο μοντέρνα πνοή με έντονο το στοιχείο της τέχνης του δρόμου που τα τελευταία χρόνια κερδίζει την αισθητική των ανθρώπων και μπορούν επάξια να συναγωνιστούν έργα τέχνης σε καμβά.

12

Το 2015-2016 ξεκινάει ένα ταξίδι στον κόσμο των «Graffiti» από μία ομάδα νέων Ναουσαίων, οι οποίοι πήραν την απόφαση να ομορφύνουν τα δημόσια κτίρια της πόλης. Τον Σεπτέμβριο του 2015 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην πόλη της Νάουσας το «Lobart festival», ένα φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού. Πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Οίνου και Αμπέλου στο παραδοσιακό κτίριο του κ. Μπουτάρη, με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών της Ελλάδας.

Το 2021 η Νάουσα πρωταγωνιστεί στο «Naoussa Urban Art Festival 2021», το Διεθνές Φεστιβάλ Αστικής Τέχνης, το οποίο ξεχωρίζει πανελληνίως. Έτσι για πρώτη φορά στα χρονικά η τέχνη του δρόμου κυριαρχεί στη Νάουσα. Ήταν μία δράση του Δήμου Νάουσας, του Συλλόγου «Πυρετός Χρωμάτων-Τέχνη σε Δημόσιο Χώρο» του Ντίσελντορφ της Γερμανίας και της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων της Γερμανίας.

Συμμετείχαν καλλιτέχνες παγκόσμιας φήμης, με τον «Κλάους Κλίνγκερ» να ξεχωρίζει καθώς θεωρείται ο «πατέρας» της Urban Art παγκοσμίως. Επίσης, ξεχώρισαν η συμμετοχή των αναγνωρισμένων καλλιτεχνών Anna Radecka από τη Γαλλία, Tuha από την Πολωνία, Λάκη Μουρατίδη από την Ελλάδα και των Ναουσαίων Αλέξανδρου Τσάκωνα, Ευγενίας Περισοράτη και Καλλιόπης Λαφάρα. Η γιορτή τέχνης και πολιτισμού περιλάμβανε επίσης λογοτεχνικές και εικαστικές δράσεις με λογοτέχνες και καλλιτέχνες από Ελλάδα και Γερμανία.

Πάρα πολλά έργα εντυπωσιάζουν σε διάφορα σημεία της Νάουσας όπως στα παλιά υφαντουργεία και στην περιοχή της λαϊκής αγοράς. Το graffiti με την ένωση των χεριών ενός άντρας και μίας γυναίκας σαν να δίνουν όρκο αιώνιας αγάπης, δίνει ζωή σε ένα βιομηχανικό κτίριο. Δημιουργήθηκε το 2016 στο περιθώριο του «Lobart Festival» και η υπογραφή του δημιουργού του είναι «WD».

Εντυπωσιακό είναι επίσης και το graffiti στο οποίο απεικονίζεται ένας άντρας με τη μορφή μιας βιομηχανίας, του οποίου το πνεύμα αφήνεται ελεύθερο. Φιλοξενείται επίσης στο παλιό υφαντουργείο και δημιουργήθηκε το 2016 από τον Λεωνίδα Γιαννακόπουλο. Το έργο βέβαια το οποίο έχει αγαπηθεί από τους ντόπιους, για προφανείς λόγους, είναι αυτό που προβάλλει έναν «Γενίτσαρο» και μία «Μπούλα» σε κεντρικό σχολείο της Νάουσας. Είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης και της ιστορίας της και είναι έργο του Ναουσαίου Αλέξανδρου Τσάκωνα, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2016.

Μοναδικό έργο επίσης θεωρείται ο «Θεός Διόνυσος», ο οποίος είναι ο Θεός της πόλης αφού η Νάουσα είναι η «Πόλη του οίνου και της αμπέλου». Αποτελεί δημιούργημα του 2016 και δημιουργήθηκε από τον Θέμη Κωνσταντόπουλο ή όπως υπογράφει «DEM». Αναμφίβολα τις εντυπώσεις κέρδισαν και άλλα έργα γνωστών και ταλαντούχων καλλιτεχνών που με μία βόλτα στην περιοχή θα τα ανακαλύψετε.

Και αν δεν είναι λίγες οι φωνές που συχνά πυκνά κάνουν λόγο για βανδαλισμούς ή παραβατικές συμπεριφορές σε μεγάλους αστικούς ιστούς, τα graffiti της Νάουσας κυριολεκτικά έρχονται να αποδείξουν ότι ορισμένα τέτοια δημιουργήματα αποτελούν τέχνη που αλλάζουν προς το καλύτερο την όψη μιας πόλης, δίνοντας χρώμα και ζωντάνια.

Δείτε ακόμα:

Νάουσα: Βιώνοντας την «ιεροτελεστία» του τρύγου στους πρόποδες του Βερμίου

Η Σχολή του Αριστοτέλη στη Νάουσα -Ένα παγκόσμιο αξιοθέατο

Νάουσα: Παλιές γειτονιές, άλση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και εκλεκτά κρασιά στη «γη του ξινόμαυρου»