Από τις δυτικές ακτές της Ιρλανδίας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, η Ευρώπη είναι γεμάτη κάστρα. Άλλα εντυπωσιάζουν με τη χλιδή τους και τον όγκο τους και άλλα με την απόκοσμη μεσαιωνική ομορφιά τους και τους μύθους τους. Αν είστε φανατικοί αυτού του είδους τουρισμού βάλτε στο πρόγραμμά σας τα παρακάτω κάστρα και δεν θα χάσετε.

36

Κάστρο Malbork, Πολωνία

Το κάστρο Malbork βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Nogat κοντά στη Βαλτική θάλασσα και είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα της Πολωνίας. Ανήκει στο Τάγμα των Τευτόνων Ιπποτών, ένα από τα τρία ιπποτικά τάγματα που συμμετείχαν στις Σταυροφορίες μαζί με τους Ναϊτες και το Τάγμα του Αγίου Ιωάννη. Το πρώτο κτίριο, το μοναστήρι, χτίστηκε στις αρχές του 14ου αιώνα όταν ο Μέγας Μάγιστρος Siegfried von Feuchtwangen μετέφερε το γραφείο του στην πόλη του Malbork. Με το κάστρο να γίνεται η πρωτεύουσα ενός από τα πιο σημαντικά κράτη στα νότια της Βαλτικής έγινε σύντομα φανερό πως δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τις αυξανόμενες ανάγκες και έτσι ξεκίνησε μια επέκταση που διήρκησε περίπου σαράντα χρόνια, μετατρέποντας το από απλό μοναστήρι σε ένα πολύ καλά οχυρωμένο, τεράστιο κάστρο.

Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και μπορείτε να δείτε το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, την τεράστια αίθουσα της τραπεζαρίας με τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια και τους πάγκους, τα δωμάτια, τα μαγειρεία, τον μύλο, τους στάβλους, το ζυθοποιείο, την εκκλησία και τα παρεκκλήσια κ.α. Στο κάστρο λειτουργεί επίσης και μουσείο με εικόνες, πανοπλίες, αγάλματα, νομίσματα, έκθεση όπλων και πολλά πολλά ακόμα εκθέματα. Υπολογίστε πως θα χρειαστείτε 2,5-3 ώρες για να το δείτε.

www.zamek.malbork.pl

Κάστρο Trakai, Λιθουανία

Η πόλη Τρακάι στη Λιθουανία βρίσκεται σε ένα μαγευτικό καταπράσινο τοπίο με λίμνες και μικρά δεντρόφυτα νησάκια. Το κάστρο της χτίστηκε μεταξύ του 14ου και 15ου αιώνα σε ένα από τα νησιά της λίμνης Galvė και συνδέεται με τη στεριά μέσω γέφυρας. Η κατασκευή του Κάστρου ξεκίνησε από τον Μέγα Δούκα Kęstutis της Λιθουανίας και ολοκληρώθηκε από τον γιο του Vytautas και θεωρείται ένα εξαιρετικό δείγμα μεσαιωνικής αμυντικής αρχιτεκτονικής. Να σημειώσουμε πως την εποχή που χτίστηκε το κάστρο η στάθμη της λίμνης ήταν δυο μέτρα ψηλότερα.

Μπορείτε να δείτε το λιτό εσωτερικό του, τα δωμάτια και τις αίθουσες, να περπατήσετε γύρω από το κάστρο και φυσικά να επισκεφθείτε τις εκθέσεις του καθώς το κάστρο φιλοξενεί και Ιστορικό Μουσείο. Το μουσείο περιλαμβάνει 400.000 εκθέματα ανάμεσα στα οποία θα δείτε ρολόγια, έπιπλα, έργα τέχνης από γυαλί και κόκαλα, μετάλλια, αρχαίους χάρτες, τρόπαια κυνηγιού, σκεύη, όπλα, ελαιογραφίες κ.α.

www.trakai-visit.lt/en/traku-salos-pilis

Κάστρο Eilean Donan, Σκωτία

Το κάστρο Eilean Donan βρίσκεται πάνω σε ένα μικρό νησάκι μέσα σε μια λιμνοθάλασσα στα Highlands της Σκωτίας και συνδέεται με τη στεριά με μια στιβαρή πέτρινη γέφυρα. Η λιτή αρχιτεκτονική του μαζί με το μοναδικό σκωτσέζικο τοπίο κάνουν το Eilean Donan ένα από τα δημοφιλέστερα κάστρα του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι τυχαίο πως εδώ γυρίστηκαν οι ταινίες Highlander, James Bond – The world is not enough, The New Avengers και Loch Ness. Πρωτοκατοικήθηκε γύρω στον 6ο αι. αλλά πήρε τη μορφή του οχυρωμένου κάστρου τον 13 αι. και έχει δεχθεί τουλάχιστον τέσσερις μετατροπές στη διάρκεια του χρόνου. Το 1719 ένα μέρος του καταστράφηκε και παρέμεινε έτσι μέχρι το 1911 όταν ο αντισυνταγματάρχης John MacRae-Gilstrap αγόρασε το νησί και αποκατέστησε τις φθορές σύμφωνα με τη σωζόμενη κάτοψη των προηγούμενων φάσεων του κάστρου. Μετά από είκοσι περίπου χρόνια εργασιών το κάστρο ξανάνοιξε το 1932.

Αν σας άρεσε και ψάχνετε ένα ιδιαίτερο μέρος για να παντρευτείτε, σκεφτείτε το καθώς οι αίθουσές του διατίθενται και για τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Οδηγώντας από το Εδιμβούργο προς το Eilean Donan μπορείτε να κάνετε και μια στάση στο κάστρο Doune που αποτελούσε το σκηνικό για το Winterfell στη διάσημη σειρά του Game of Thrones.

www.eileandonancastle.com

Κάστρο Mont Saint-Michel, Γαλλία

Το Mont-Saint-Michel, είναι από τα πιο εντυπωσιακά κάστρα στη Γαλλία. Είναι χτισμένο πάνω σε ένα μικρό νησί που ουσιαστικά είναι όλο ένα κάστρο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι -κυρίως- και μοναστήρι. Βρίσκεται σε έναν υπέροχο κόλπο στη Νορμανδία στα σύνορα με τη Βρετάνη στις εκβολές του ποταμού Couesnon και αποτελούσε ένα από τους σημαντικότερους προορισμούς προσκυνήματος της Ευρώπη που πλέον αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Χτίστηκε τον 8ο αιώνα από τον επίσκοπο Aubert. Ο επίσκοπος είδε ένα όραμα όπου ο Αρχάγγελος Μιχαήλ του υπέδειξε να χτίσει έναν τόπο λατρείας στις εκβολές του Couesnon. Ο Aubert αρχικά δεν έδωσε σημασία αλλά ο Αρχάγγελος τον επισκέφθηκε ξανά κάνοντάς του μια τρύπα στο κεφάλι για να του το υπενθυμίσει. Στη βασιλική εκκλησία Saint-Gervais που βρίσκεται στην κοντινή πόλη Avranches μπορείτε να δείτε το κρανίο του Aubert με την ουλή του Αρχαγγέλου.

Το κάστρο είναι κυρίως νεογοτθικού ρυθμού ενώ μέσα στα χρόνια έχει δεχθεί πολλές παρεμβάσεις. Οι επάλξεις στη βάση του νησιού κατασκευάστηκαν πολύ αργότερα για να κρατήσουν έξω τις αγγλικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη Γαλλία. Εκτός από το μοναστήρι στην κορυφή του λόφου και τα τείχη στη βάση του νησιού μπορείτε να δείτε παλιές κατοικίες και καταστήματα και εύκολα να φανταστείτε την καθημερινότητα της εποχής αυτής.

www.abbaye-mont-saint-michel.fr

Κάστρο Bojnice, Σλοβακία

Το κάστρο Bojnice ανήκει στα παλαιότερα και πιο σημαντικά μνημεία στη Σλοβακία. Βρίσκεται σε έναν μικρό λόφο πάνω από την πόλη Bojnice. Η πρώτη αναφορά για την ύπαρξη του κάστρου βρίσκεται σε έγγραφα του Αβαείου Zobor του 1113. Αρχικά ήταν ξύλινο και σταδιακά χτίστηκε από πέτρα από την οικογένεια Πόζναν τον 13ο αιώνα. Περνώντας από τα χέρια διαφόρων ιδιοκτητών οι οποίοι έκαναν τις δικές τους επεμβάσεις, το κάστρο κατέληξε να συνδυάζει το γοτθικό με το αναγεννησιακό και μπαρόκ στυλ. Ο τελευταίος αριστοκρατικός ιδιοκτήτης Κόμης Γιαν Φράντισεκ Πάλφι απέκτησε το κτήμα με το κάστρο το 1852 και ανέλαβε για ακόμα μια φορά να το ξαναχτίσει χρησιμοποιώντας ως πρότυπα τα γαλλικά γοτθικά κάστρα από την κοιλάδα του ποταμού Λίγηρα, το παπικό παλάτι στην Αβινιόν, τα γοτθικά κάστρα του Τιρόλου και την πρώιμη αναγεννησιακή ιταλική αρχιτεκτονική.

Η ανοικοδόμηση κράτησε περίπου είκοσι δύο χρόνια, ωστόσο ο Πάλφι που είχε τον πλήρη έλεγχο των σχεδίων και του έργου δεν πρόλαβε να το δει ολοκληρωμένο καθώς πέθανε δυο χρόνια πριν τελειώσει. Πλέον το κάστρο ανήκει στο δημόσιο και από το 1950 αποτελεί μέρος του Εθνικού Μουσείου της Σλοβακίας. Εντυπωσιάζει το Golden Hall με την επιχρυσωμένη οροφή και τους πίνακες.

www.bojnicecastle.sk

Κάστρο Bled, Σλοβενία

Το κάστρο Bled είναι σκαρφαλωμένο στην κορυφή ενός ψηλού απότομου βράχου στις όχθες της ομώνυμης λίμνης. Αξίζει να πάτε μόνο και μόνο για να δείτε τη θέα στο μαγευτικό καταπράσινο τοπίο με τη λίμνη αλλά και τα χιονισμένα βουνά γύρω γύρω. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κάστρα της Σλοβενίας και μια από τις καλύτερα διατηρημένες ακροπόλεις της χώρας με τις πρώτες αναφορές για αυτό να τις συναντάμε το 1011. Το κάστρο στη διάρκεια της ζωής του έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από φυσικά φαινόμενα όπως από δυο κεραυνούς οι οποίοι προκάλεσαν φωτιά που έκαψε μεγάλο μέρος του αλλά και έναν σεισμό που το κατέστησε μη ασφαλή για κατοίκηση, ωστόσο ανακαινίστηκε ξανά.

Οι τελευταίες, πιο πρόσφατες, επιδιορθώσεις έγιναν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι εύκολα επισκέψιμο από τους τουρίστες. Εκτός από τα δωμάτια και τις αίθουσες διαφόρων χρήσεων του κάστρου μπορείτε να δείτε το πιεστήριο με ένα ακριβές αντίγραφο ξύλινης πρέσας Gutenberg όπου έκαναν διάφορες εκτυπώσεις, το κελάρι των κρασιών, το παρεκκλήσι με τις τοιχογραφίες κ.α.

www.blejski-grad.si

Κάστρο Örebro, Σουηδία

Ο κάστρο Örebro είναι ένα ογκώδες, ψηλό πέτρινο κτίριο μέσα στον ποταμό Svartan της πόλης Örebro, ο οποίος του δίνει την αίσθηση μιας μεγάλης τάφρου. Από το συγκεκριμένο κάστρο έχουν περάσει πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σουηδίας και είναι αυτό από όπου ο βασιλιάς Gustav Vasa υιοθέτησε το νόμο για την κληρονομική μοναρχία. Μπορείτε να κάνετε συναρπαστικές βόλτες από τα υγρά, σκοτεινά μπουντρούμια του κάστρου για αιχμαλώτους πολέμου, κλέφτες και μάγισσες μέχρι τις υπέροχες αίθουσες που χτίστηκαν για τους βασιλιάδες.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το πόσο παλιό είναι το κάστρο, υπολογίζεται πως χτίστηκε κάπου το μεσαίωνα, ενδεχομένως τον 14ο αι. Το σίγουρο είναι πως στην πορεία δέχθηκε πολλές παρεμβάσεις μια εκ των οποίων του έδωσε ένα αναγεννησιακό ύφος ενώ στη συνέχεια υιοθέτησε ένα πιο λιτό κλασικό στυλ για να ξαναγίνει τον 19ο αι. προσπάθεια να αποκατασταθεί το αναγεννησιακό του ύφος.

www.orebroslott.se

Κάστρο Dunluce, Ηνωμένο Βασίλειο – Βόρεια Ιρλανδία

Αν το κοιτάτε και κάτι σας θυμίζει, δεν είναι γιατί το επισκεφθήκατε σε μια προηγούμενη ζωή αλλά γιατί πρωταγωνίστησε ως Pyke Castle του Οίκου των Greyjoy που διαφέντευε τα Iron Islands στη σειρά Game of Thrones. Το Dunluce αποτελούσε δημοφιλή τοποθεσία για τους πρώτους χριστιανούς και τους Βίκινγκς. Είναι χτισμένο πάνω σε έναν βράχο και προστατεύεται από τις τρεις πλευρές του με απότομο γκρεμό που σε συνδυασμό με την άγρια θάλασσα και το τραχύ τοπίο το κάνουν να έχει μια μοναδική απόκοσμη ομορφιά. Το αρχικό κάστρο χρονολογείται γύρω στον 13ο αι. ωστόσο τα περισσότερα ερείπια ανήκουν κυρίως στον 16ο και τον 17ο αιώνα.

Επικοινωνούσε με τη στεριά με μια πέτρινη γέφυρα που πλέον έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο μέρος της από μια πιο σύγχρονη. Το Dunluce έχει επίσης συνδέσει το όνομά του με ιστορίες και μύθους σκοτεινών πνευμάτων που κατοικούν στους διαδρόμους του. Αν αυτό δεν σας τρομάζει μείνετε μέχρι αργά για να δείτε το ήλιο να δύει πίσω από τους πύργους.

https://discovernorthernireland.com/things-to-do/dunluce-castle-medieval-irish-castle-on-the-antrim-coast-p675011

Κάστρο Aggstein, Αυστρία

Βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη περιτριγυρισμένο από καταπράσινους λόφους και χτίστηκε τον 12ο αι. από την οικογένεια Kuenrings. Το 1429 πέρασε στην ιδιοκτησία του Jörg Scheck vom Wald ο οποίος το ανακαίνισε ωστόσο επί της εποχής του το κάστρο έγινε γνωστό ως «το δάσος του τρόμου» καθώς ο Scheck λήστευε τα εμπορικά πλοία που περνούσαν από το Δούναβη. Έναν αιώνα αργότερα οι Οθωμανοί του βάζουν φωτιά και το 1606 η νέα ιδιοκτήτης ξεκινά την ανακαίνισή του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο κάστρο γίνονται διάφορα φεστιβάλ, δημιουργικά εργαστήρια όπου μπορείτε για παράδειγμα να φτιάξετε το δικό σας μαχαίρι από οψιδιανό αλλά και κυνήγι θησαυρού. Λίγο πριν και λίγο μετά το Aggstein υπάρχουν άλλα δυο κάστρα επίσης πάνω στις όχθες του Δούναβη ενώ στην ευρύτερη περιοχή μπορείτε να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερα.

https://www.ruineaggstein.at/

Κάστρο Visconteo, Ελβετία

Μπορεί να μη φαντάζει τόσο εντυπωσιακό όσο άλλα κάστρα της χώρας έχει όμως κάτι που το κάνει να ξεχωρίζει καθώς τμήμα της οχύρωσής του, θεωρείται ότι σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τον Leonardo Da Vinci. Βρίσκεται στην πόλη Λοκάρνο κοντά στα σύνορα με την Ιταλία και χτίστηκε τον 12ο ή 13ο αιώνα ενώ στη θέση του προϋπήρχε φρούριο του 10ου αι. Αργότερα κατά την περίοδο των πολέμων με το Μιλάνο, χτίστηκε το Rivellino από τον Leonardo Da Vinci, δηλαδή ένα αμυντικό προπύργιο.

Θεωρείται η μοναδική στρατιωτική κατασκευή του Da Vinci που δεν έχει υποστεί καμία μετατροπή μέχρι σήμερα και μελετάται ως παράδειγμα αναγεννησιακής πολεμικής τεχνολογίας. Η κατασκευή έχει πενταγωνικό σχήμα με τείχος πάχους κοντά στα 4 μέτρα. Πάνω από τα σημεία όπου βρισκόντουσαν τα κανόνια υπήρχε ειδικό σύστημα εξαερισμού για τις αναθυμιάσεις από την πυρίτιδα, κάτι που σήμερα μπορεί να φαντάζει εντελώς αυτονόητο, όχι όμως στον 16ο αι. Το κάστρο πλέον λειτουργεί ως μουσείο όπου ανάμεσα σε άλλα εκτίθεται και μια ιδιαίτερη συλλογή ρωμαϊκών αντικειμένων από γυαλί.

www.ascona-locarno.com