Η τεράστια επιγραφή «Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία» είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρείς μόλις φεύγεις από το λιμάνι και πλησιάζεις το κέντρο της πόλης της Ζακύνθου.

8

Από τον εθνικό ποιητή της Ελλάδας, το Διονύσιο Σολωμό, που έγραψε τον περίφημο «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» μέχρι τον Ανδρέα Κάλβο και το Γεώργιο Τερτσέτη, το νησί έχει να καμαρώνει για πολλά. Εκτός από την προτομή του Σολωμού στο λόφο Στράνη, σε απόσταση 2 χλμ από την πόλη και το Μουσείο Σολωμού & Επιφανών Ζακυνθίων, το νησί του Ιονίου έχει πολλά ακόμα να επιδείξει.

Οι ζακυνθινές αυλές είναι λουλουδιασμένες, οι καντάδες αναβιώνουν σε μαγαζιά της πόλης ενώ μερικές από τις ωραιότερες παραλίες της Ελλάδας βρίσκονται εδώ, ανάμεσά τους και το φημισμένο Ναυάγιο. Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου, ο Λόφος Μπόχαλη, οι Γαλαζιές Σπηλιές και οι παραλίες που αφήνουν τα αυγά τους οι χελώνες καρέττα καρέττα, συμπληρώνουν τα must σημεία της Ζακύνθου.

Ναυάγιο

Είναι ίσως η πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Ελλάδας. Σίγουρα είναι η πιο διάσημη της Ζακύνθου. Και όχι χωρίς λόγο. Το περίφημο Ναυάγιο από μόνο του αξίζει το ταξίδι ως το νησί. Κάτασπρη άμμος, καταγάλανα νερά και πανύψηλα λευκά βράχια. Η παραλία βρίσκεται στα δυτικά του νησιού και είναι προσβάσιμη μόνο με καραβάκι από το Πόρτο Βρώμη και από τον Άγιο Νικόλαο Βολιμών. Μπορείτε να τη θαυμάσετε από ψηλά, από σιδερένια εξέδρα, κοντά στο χωριό Αναφωνήτρια. Το καράβι «Παναγιώτης» που μετέφερε παράνομα αφορολόγητα τσιγάρα από την Τουρκία, αναγκάστηκε να προσαράξει στην παραλία το 1983, μάλλον λόγω μηχανικής βλάβης. Το ναυαγισμένο πλοίο έχει σχεδόν βυθιστεί στην ψιλή άμμο και η σκουριά του κάνει την καλύτερη αντίθεση με το γαλάζιο της θάλασσας και τη φωτεινότητα της άμμου.

Λόφος Μπόχαλη

Είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού. Ειδικά το βράδυ, που η πόλη και το λιμάνι φωτίζονται, η θέα από το λόφο της Μπόχαλης είναι υπέροχη. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει το Κάστρο της Ζακύνθου, η παλιά πρωτεύουσα του νησιού. Για αυτό και η συνοικία της Μπόχαλης είναι η πιο παραδοσιακή, με στενά σοκάκια, παλιά σπίτια και λουλουδιασμένες αυλές. Πολλά αρχοντικά κατέρρευσαν με το σεισμό του 1953, αλλά η Μπόχαλη κρατάει ακόμα την ατμόσφαιρα της γειτονιάς. Στο cafe bar Movida θα απολαύσετε τη θέα μαζί με καλοφτιαγμένα κοκτέιλς.
Info: Movida, Λόφος Μπόχαλη, Ζάκυνθος, Τηλ. 0030 26950 24266

Χελώνα Καρέττα Καρέττα

Είναι από τα παλιότερα είδη στον κόσμο και η Μεσόγειος είναι το σπίτι της. Το απειλούμενο είδος θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta επιλέγει τις ανατολικές παραλίες της Ζακύνθου για να γεννήσει. Βγαίνει αργά το βράδυ στις αμμουδιές, σκάβει τη φωλιά της και αφήνει εκεί τα αυγά για να εκκολαφθούν. Το 1999 δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου στον κόλπο του Λαγανά, δυστυχώς όμως δεν μπόρεσε να σταματήσει την τουριστική εκμετάλλευση των παραλιών, με αποτέλεσμα οι χελώνες να βγαίνουν πια σε πολύ συγκεκριμένες παραλίες για να γεννήσουν. Μία από αυτές είναι τα Σεκάνια, όπου κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερες από 290 φωλιές την περίοδο ωοτοκίας. Κάθε προσέγγιση σας στο σημείο απαιτεί προσοχή και σεβασμό του απειλούμενου είδους.

Γαλάζιες σπηλιές

Ότι και να μπει στο νερό, γίνεται αυτόματα τυρκουάζ. Ένα απίστευτο, καθάριο γαλάζιο χρώμα βάφει τα πάντα. Στις γαλάζιες σπηλιές, στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού, τα χρώματα εντυπωσιάζουν. Οι σπηλιές ανακαλύφθηκαν στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και από τότε χιλιάδες τις επισκέπτονται κάθε χρόνο. Προτιμήστε τα μικρά καραβάκια που ξεκινούν από το λιμάνι του Αγίου Νικολάου Βολίμων και τα οποία χωράνε να μπούνε μέσα στις σπηλιές. Η καλύτερη ώρα είναι νωρίς το πρωί, όταν ο ήλιος κάνει τα χρώματα ακόμα πιο έντονα. Μη φοβηθείτε να βουτήξετε στα νερά των σπηλιών. Τα χρώματα που θα δουν τα μάτια σας μέσα στο νερό θα σας αποζημιώσουν για τα κρύα νερά που κρύβουν οι σπηλιές από τον ήλιο.

×
play button
PLAY FULL VIDEO

Άγιος Διονύσιος

Οι Ζακυνθινοί υποκλίνονται στην αγιοσύνη του και οι μισοί άρρενες του νησιού έχουν πάρει το όνομά του. Στις 24 Αυγούστου και στις 17 Δεκεμβρίου οι ντόπιοι τιμούν τον Άγιο Διονύσιο με τριήμερο εορτασμό. Η επιβλητική εκκλησία βρίσκεται στην πόλη της Ζακύνθου, απέναντι από το λιμάνι. Το κτίσμα αυτό ήταν ένα από το ελάχιστα που σώθηκαν από το σεισμό του 1953. Ο προστάτης άγιος του νησιού, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1547 και έγινε γνωστός ως Άγιος της Συγγνώμης, αφού εξομολόγησε και συγχώρησε το φονιά του αδερφού του.