Η Καλαμάτα είναι η πιo «πράσινη» πόλη της Ελλάδας όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε πριν λίγες μέρες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος σε έκθεση με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη».

14

Βασικό εργαλείο της έκθεσης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις πόλεις που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat είναι φωτογραφίες από το ευρωπαϊκό δορυφορικό σύστημα «Κοπέρνικος».

Σύμφωνα με αυτήν, στο 54,4% της πρωτεύουσας της Μεσσηνίας υπάρχουν δέντρα. Αυτό σημαίνει πως τα δέντρα εκτείνονται σε 23,2 από τα 42,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα του αστικού ιστού της Καλαμάτας. Δεύτερη πιο πράσινη πόλη είναι η Πάτρα με 44,6% (16,7 από τα 37,5 τ. χλμ.) και τρίτη η Καβάλα με 36% (20,8 από τα 57,7 τ. χλμ.).

Από τις 9 ελληνικές πόλεις που εξετάστηκαν στην τελευταία θέση βρέθηκε ο Βόλος με μόλις 4,9% (1,3 από 27 τ. χλμ. κάλυψη δέντρων).

Η Αθήνα έχει 10,98% ποσοστό κάλυψης δέντρων και είναι στην προτελευταία θέση από τις 38 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που εξετάστηκαν σε ό,τι αφορά τις συνολικές πράσινες υποδομές τους (χώροι πρασίνου, αθλητικοί χώροι, κήποι και τα λοιπά), οι οποίες καλύπτουν το 17% της έκτασής της.

Πίσω από την Αθήνα είναι μόνο η Βαλέτα της Μάλτας ενώ 36η είναι η Λευκωσία. Η πρωτεύουσα με το υψηλότερο ποσοστό σε αυτό τον τομέα είναι το Όσλο της Νορβηγίας με το 77% να καλύπτεται από πράσινες υποδομές.

Πόσο πράσινες είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις;

Σύμφωνα με την έκθεση, το 2018 οι πράσινες υποδομές κάλυπταν κατά 42% τις πόλεις των 38 χωρών που εξετάστηκαν. Όμως αυτό το ποσοστό έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα αλλά και από πόλεις μέσα στην ίδια χώρα. Η πόλη με το μικρότερο ποσοστό πράσινου χώρου στην Ευρώπη είναι η Τρνάβα της Σλοβακίας με 6,8% ενώ στην πρώτη θέση είναι το Κάθερες της Ισπανίας με 95,8%.

Πάντως αυτά τα νούμερα, σε πολλές περιπτώσεις, δεν αποτυπώνουν ολοκληρωτικά την πραγματικότητα και έχουν να κάνουν με τη διοικητική διαίρεση της πόλης και της κάθε χώρας: στο Κάθερες για παράδειγμα, υπολογίζονται και τα περιαστικά δάση της πόλης που είναι στα όρια του δήμου. Στη μελέτη αναφέρεται ότι ο ελεύθερα προσβάσιμος χώρος πρασίνου κατά μέσο όρο δεν ξεπερνά το 3% του αστικού ιστού των πόλεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως η Γενεύη, η Χάγη και η Παμπλόνα το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο, ξεπερνά το 15%.

Ένα άλλο συμπέρασμα της έρευνας είναι πόσο σημαντικοί είναι ελεύθερα προσβάσιμοι χώροι πρασίνου για την ευζωία του πληθυσμού. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό στάτους επωφελούνται περισσότερο από το αστικό πράσινο από τις πιο προνομιούχες ομάδες, ειδικά με όρους μείωσης του στρες και βελτίωσης της ψυχικής υγείας.

Στη Βαρκελώνη, την Ολλανδία και τη Νορβηγία, αστικοί κήποι και καλλιέργειες έδωσαν ευκαιρίες για κοινωνική ένταξη, πρόσβαση σε υγιεινή τροφή και περιβαλλοντική εκπαίδευση σε χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες. Επίσης, η πανδημία ανέδειξε την κοινωνική σημασία του ελεύθερα προσβάσιμου χώρου πράσινου για λόγους αναψυχής. Ειδικά για όσους δεν έχουν ιδιωτικούς πράσινους χώρους.

Διαβάστε ακόμα:

24 ώρες στην Καλαμάτα -Στην πόλη των τεσσάρων εποχών

Η χειμερινή Καλαμάτα σε 6 στάσεις -Γεύσεις, τέχνη και ιστορία

ΒΒC: 4 μικρά νησιά δείχνουν τον δρόμο για ένα πιο