Η πανέμορφη φύση του βουνού που συνδυάζει το μύθο των θρυλικών Κενταύρων με την εξωπραγματική ομορφιά των χωριών του, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Καθηλώνει όποιον επισκέπτη φτάνει στο Πήλιο, είτε στους ορεινούς οικισμούς που χάνονται μέσα στην οργιώδη βλάστηση, είτε στα παραθαλάσσια θέρετρα με τις θελκτικές παραλίες του Αιγαίου και του Παγασητικού. Ο μοναδικός συνδυασμός βουνού και θάλασσας, ορεινών και θαλάσσιων δραστηριοτήτων και το εκπληκτικό τοπίο ντυμένο κάθε εποχή με διαφορετικά χρώματα, έχουν καθιερώσει το αγαπημένο βουνό της Μαγνησίας ως έναν από τους κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς της χώρας μας.

16

Τα 24 γραφικά χωριά του, σκορπισμένα σε 44 χλμ από το βορειοδυτικό προς το νοτιοανατολικό άκρο του, μέχρι τη δεκαετία του ’60 συνδέονταν με ένα πυκνό δίκτυο μονοπατιών, που μαζί με τον αυτοκινητόδρομο Βόλου – Μηλεών αποτελούσε το μόνο τρόπο σύνδεσης μεταξύ τους. Παρά το πέρασμα του χρόνου και χάρη στη φροντίδα και τη μέριμνα των τοπικών κοινωνιών, πολλά από τα μονοπάτια αυτά παραμένουν σε καλή κατάσταση, δίνοντας στους επισκέπτες του Πηλίου την ευκαιρία να ανακαλύψουν τη μαγεία του βουνού εκ των έσω, με τρόπο ασφαλή και συναρπαστικό ταυτόχρονα.

Εξειδικευμένα γραφεία οργανώνουν για μεμονωμένους περιπατητές ή μεγαλύτερες παρέες τυποποιημένες ή εξατομικευμένες διαδρομές, ακολουθώντας γνωστότερα ή μη μονοπάτια, κατάλληλα για πεζοπορία, ποδήλατο, ακόμη και ιππασία. Η ομάδα του Cycle + Hike που εμείς εμπιστευτήκαμε, έχει όλη την εμπειρία, τον εξοπλισμό και τον ενθουσιασμό να σας οδηγήσει στις κατάφυτες πηλιορείτικες πλαγιές , περνώντας πανέμορφα δάση, δροσερές ρεματιές, ρυάκια, καταρράκτες και βάθρες, αποκαλύπτοντάς σας την πιο συναρπαστική πλευρά του μαγευτικού αυτού βουνού. Σας προτείνουμε τέσσερις, αλλά υπάρχουν πολλές ακόμη, η συγκεκριμένη εταιρία καλύπτει σχεδόν 110 ενδιαφέρουσες, βατές ή πιο απαιτητικές διαδρομές σε όλη την έκταση του βουνού.

Διαδρομή 1: Πεζοπορία στο Μονοπάτι των Κενταύρων, Πορταριά, 2 χιλιόμετρα, διάρκεια περίπου 50΄

Το λεγόμενο Μονοπάτι των Κενταύρων αποτελεί από τις ευκολότερες περιπατητικές διαδρομές του Πηλίου, πολύ ευχάριστη και σύντομης διάρκειας. Πρόκειται για το μονοπάτι που σύμφωνα με το θρύλο χρησιμοποιούσαν οι Κένταυροι, τα μυθικά πλάσματα με μορφή κατά το ήμισυ ανθρώπου και κατά το ήμισυ αλόγου, για να βγουν στο ανατολικό Πήλιο. Ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς σας περιμένει μόλις περάσετε την πέτρινη πύλη Αδάμαινα – είσοδο στο μονοπάτι – που βρίσκεται στην πρώτη ρεματιά βγαίνοντας από την Πορταριά και με κατεύθυνση τη Μακρινίτσα.

Η διαδρομή, την οποία σας υποδεικνύει και πινακίδα κοντά στο σημείο εκκίνησης, οδηγεί από την Πορταριά στη βρύση Μάνα, η οποία υδροδοτεί τον οικισμό. Το καλντερίμι που έχει καθαριστεί, συντηρηθεί και σηματοδοτηθεί από προσκόπους της περιοχής, είναι ελαφρώς ανηφορικό, περνώντας μέσα από σκιερά πλατάνια, κισσούς και ψηλές φτέρες, ενώ τα τρεχούμενα νερά που ακούγονται να σας κυκλώνουν, σχηματίζουν ρυάκια και μικρές βάθρες, εμφανή σχεδόν σε όλη την πορεία σας. Ανεβαίνοντας θα συναντήσετε και θα διασχίσετε 7 μικρές ξύλινες γέφυρες που κάνουν ακόμη πιο ευχάριστη τη διαδρομή. Καθώς αυτή ολοκληρώνεται σε λιγότερο από μία ώρα και δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας, αποτελεί πολύ ευχάριστη δραστηριότητα και για οικογένειες με παιδιά.

Μονοπάτι των καταρρακτών/ Photo: Περικλής Μεράκος

Διαδρομή 2: Μονοπάτι των Καταρρακτών, Χάνια-Μακρυρράχη, 7 χιλιόμετρα, διάρκεια 4 ώρες

Ένα μονοπάτι που η διάνοιξή του ολοκληρώθηκε τα τελευταία τρία χρόνια και ένα πραγματικά ονειρικό τοπίο. Πρόκειται για μια εκπληκτική εμπειρία, έναν αναζωογονητικό περίπατο που συνδέει δύο πανέμορφα χωριά, τα μεν Χάνια είναι γνωστά σε όλη την Ελλάδα για το χιονοδρομικό τους κέντρο, η δε Μακρυρράχη έχει τη φήμη του «χωριού των λουλουδιών» κι αποτελεί ένα από τα πηλιορείτικα χωριά με σημαντική παραγωγή μήλων. Από το σημείο εκκίνησης, κοντά στο πρώτο πάρκινγκ του χιονοδρομικού κέντρου, ως την κατάληξη στη θέση Καράβωμα στη διασταύρωση Βόλου-Ζαγοράς-Μακρυρράχης, η υψομετρική διαφορά είναι πάνω από 1.000 μέτρα και κατηφορίζοντας μέσα από το δάσος οι εναλλαγές του τοπίου, της θέας, των δέντρων και της ορμητικότητας των νερών, πραγματικά μαγεύουν.


Θα ακολουθήσετε μια διαδρομή στρωμένη αυτή την εποχή με ξερά φύλλα σε κάθε καφεκίτρινη απόχρωση και πεσμένα κάστανα στα ακάνθινα κουκούλια τους, όπου το πυκνό δασικό τοπίο με τις ψηλές οξιές συναντά καστανιές και πλατάνια, για να καταλήξει σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις με μηλιές. Πολύ συχνά η ομίχλη κρύβει τη θέα στις καταπράσινες πλαγιές για να σας την αποκαλύψει λίγα μέτρα πιο πέρα και ο ήχος των νερών μπλέκεται με εκείνους των πουλιών. Αυτό που κόβει την ανάσα είναι οι καταρράκτες που κρύβονται στην πυκνή βλάστηση και εμφανίζονται ξαφνικά μπροστά σας, με έναν από αυτούς να φτάνει τα 15 μέτρα. Είναι αυτοί που δικαίως δίνουν στο μονοπάτι το όνομά του, ενώ οι διαδοχικές βάθρες που σχηματίζονται, δελεάζουν για μια αναζωογονητική βουτιά στα δροσερά νερά τους.

Διαδρομή 3: Ποδηλατώντας από την Αργαλαστή στο Λαύκο, 20 χιλιόμετρα, διάρκεια αναλόγως στάσεων

Μια διαδρομή που θα λατρέψουν οι ποδηλάτες, όσοι αγαπούν το συνδυασμό βουνού – θάλασσας, αλλά και όσοι θέλουν να συνδυάσουν την άσκηση με την βαθύτερη γνωριμία του τόπου. Τον εξοπλισμό παρέχει η Cycle + Hike και αφετηρία σας θα είναι η Αργαλαστή, το όμορφο κεφαλοχώρι του νοτίου Πηλίου, με το ψηλό καμπαναριό του ναού των Αγίων Αποστόλων να διακρίνεται από μακριά. Το χωριό προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες Αιγαίου και Παγασητικού, ενώ πλαισιώνεται από αμπελώνες με αξιόλογη οινική παραγωγή. Αυτή είναι και η αρχική κατεύθυνση της διαδρομής, οι επισκέψεις στο Κτήμα Μηλέα λίγο πριν την Αργαλαστή και στο Κτήμα Πατιστή, μετά το χωριό. Εδώ όχι μόνο θα γνωρίσει κανείς τα κρασιά της περιοχής, αλλά θα απολαύσει και μαγευτική θέα που απλώνεται πέρα από τα αμπέλια ως τις καταγάλανες ακτές του Παγασητικού.


Σε αυτές θα σας φέρει στη συνέχεια η ποδηλατική διαδρομή, περνώντας καταρχήν από το Μονή της Πάου, το παλιό μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, που θα σας χαρίσει μερικές ακόμη εικόνες εκπληκτικής θέας ως τις καταπράσινες νησίδες που βρίσκονται απέναντι από την άκρη της χερσονήσου και το Τρίκερι. Συνεχίζοντας φτάνετε σε δύο από τα γνωστότερα καλοκαιρινά θέρετρα του νοτίου Πηλίου, το Χόρτο και τη Μηλίνα, ενώ από εκεί όχημα της εταιρίας θα σας μεταφέρει στο γραφικό Λαύκο. Εδώ, σε υψόμετρο 310 μέτρων, θα γνωρίσετε ένα από ωραιότερα μυστικά του Πηλίου, με πέτρινα σπίτια με κόκκινες κεραμιδένιες στέγες, πλακόστρωτα καλντερίμια και τη μεγάλη πλατεία με τα σκιερά πλατάνια, όπου μάλιστα λειτουργεί όλο το χρόνο το παλαιότερο καφενείο της Ελλάδας. Όσο για την ανταμοιβή σας για όλα αυτά τα χιλιόμετρα που ακολουθήσατε ποδηλατώντας, ένα πικ νικ με κρασί και τυριά σας περιμένει στο Λαύκο πριν το όχημα της εταιρίας σας φέρει πίσω στην Αργαλαστή.

Διαδρομή 4: Συνδυασμός ποδηλασίας και πεζοπορίας από την Κάτω Γατζέα στο δάσος κοντά στις Μηλιές, 17 χιλιόμετρα με την επιστροφή, διάρκεια αναλόγως στάσεων

Το πρώτο κομμάτι αυτής της εύκολης διαδρομής που γίνεται ποδηλατώντας, θα σας φέρει σ΄ επαφή με μερικούς δημοφιλείς κατά τη θερινή περίοδο προορισμούς, που προτιμούνται για οικογενειακές διακοπές χάρη στις φιλικές παραλίες τους με τα ρηχά, καθαρά νερά. Η Κάτω Γατζέα φημίζεται για τα παραλιακά ταβερνάκια και ουζερί της, ενώ αμέσως μετά στα Καλά Νερά, θα γνωρίσετε ένα χωριό με πλήρεις υποδομές, με πλατάνια, λεύκες και ψηλούς ευκάλυπτους να το διατρέχουν απ΄άκρη σ΄άκρη. Στη διαδρομή από εκεί ως την Κορωπή, η πλούσια βλάστηση εντυπωσιάζει με όλων των ειδών τα οπωροφόρα δέντρα – κυδωνιές, αχλαδιές και δαμασκηνιές εναλλάσσονται, ενώ ένα μονοπάτι κοντά στη θάλασσα σκιάζεται από αρχαίους ελαιώνες.


Αφού δείτε και τον πέτρινο νερόμυλο της περιοχής, έρχεται η ώρα της πεζοπορίας και μπαίνοντας στο δάσος το τοπίο αλλάζει κι η φύση εκπλήσσει για άλλη μια φορά. Και σε αυτό το τμήμα του βουνού θα βρεθείτε μπροστά σε τρεχούμενα νερά που σχηματίζουν καταρράκτες και μικρές βάθρες. Οι τολμηροί μπορούν άνετα να βουτήξουν στα κρυστάλλινα νερά, ενώ όσοι επιθυμούν να αυξήσουν το βαθμό δυσκολίας αυτής της διαδρομής, μπορούν κατόπιν προηγούμενης συνεννόησης με τον οδηγό τους να προσθέσουν και το δύσβατο μονοπάτι που οδηγεί ως τις Μηλιές. Όλοι όμως θα απολαύσουν το πικ νικ στο δάσος, που εδώ γίνεται κοντά στη βάθρα της Κορώπης.

Ενδιαφέρουσα διάσταση στις περιηγήσεις σας στη φύση, είτε πρόκειται για πεζοπορία είτε για ποδηλασία, δίνει ο συνδυασμός τους με διαλογισμό στην παρθένα φύση, που επίσης υποστηρίζει η Cycle + Hike ή και με ιστιοπλοΐα με έμπειρους skippers που σας φέρνει από το μαγευτικό πηλιορείτικο τοπίο στις πανέμορφες ακτές των Σποράδων.


Ό,τι κι αν επιλέξετε, οποιοδήποτε γνωστό ή άγνωστο μονοπάτι ή δραστηριότητα, ποδηλατώντας ή πεζοπορώντας δίπλα στους πεπηραμένους οδηγούς της Cycle + Hike, είναι βέβαιο ότι θα σας μεταδώσουν τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους για το Πήλιο, ενώ θα σας διηγηθούν και ιστορίες για τον τόπο, τους ανθρώπους και τα στοιχεία που καθιστούν το βουνό των Κενταύρων μοναδικό προορισμό. Και γνωρίζοντας τις αθέατες όψεις του Πηλίου, δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς ότι το βουνό αυτό είναι μαγικό, η ενέργειά του σε διαπερνά, η αύρα του σε συνεπαίρνει, σε κατακτά και τελικά σε κάνει να επιστρέφεις ξανά και ξανά.

Το Πήλιο ως γαστρονομικός προορισμός: 7 κορυφαία εστιατόρια και ταβέρνες

Τσαγκαράδα: Ο μαγευτικός μικρόκοσμος του Πηλίου με τα μονοπάτια και τις ρεματιές

Μηλιές: Το χωριό του Πηλίου όπου θα κάνετε μία από τις ωραιότερες διαδρομές με τρένο σε όλη την Ευρώπη