Η Βενεζουέλα διαθέτει μια συναρπαστική, άγρια και πλούσια φύση και οι περισσότεροι από όσους φτάνουν σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής, κατευθύνονται στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα για να δουν τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, με το όνομα Angel Falls.

13

Το Εθνικό Πάρκο Κανάιμα βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων της Βραζιλίας και της Γουιάνας στη νοτιοανατολική περιοχή της Βενεζουέλας. Τα όρια του εθνικού πάρκου καλύπτουν μια έκταση 12.000 τετραγωνικών μιλίων (30.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Το Κανάιμα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο της χώρας και το έκτο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο στον κόσμο. Το Πάρκο συγκαταλέγεται στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco από το 1994 και ο κυριότερος λόγος είναι οι καταρράκτες και τα tepuis.

Τα tepuis είναι τα χαρακτηριστικά βουνά της περιοχής που έχουν επίπεδες κορυφές και καλύπτουν σχεδόν το 65% της έκτασης του Εθνικού Πάρκου Κανάιμα. Σε ένα από τα μεγαλύτερα βουνά του Πάρκου, το Auyantepui, βρίσκεται ο καταρράκτης Angel Falls.

Ο Angel Falls είναι ο μεγαλύτερος καταρράκτης του κόσμου με μήκος 979 μέτρα και είναι 19 φορές ψηλότερος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα. Εφοδιασμένοι με πλαστικές σακούλες και απογυμνωμένοι από τα δυτικόφερτα εξαρτήματα για χάρη των ορμητικών νερών, θα ξεκινήσετε από το χωριό των ιθαγενών για να προσεγγίσετε τον μεγάλο καταρράκτη.

Η διαδρομή περιλαμβάνει περπάτημα στη ζούγκλα, συνάντηση με ιθαγενείς, μηχανοκίνητη πιρόγα, ανάβαση βράχων, ανέβασμα και κατέβασμα ενός tepuis και κολύμπι στο ποτάμι. Στα αρπακτικά που μπορεί να δει κανείς στην περιοχή περιλαμβάνονται το κούγκαρ και το τζάγκουαρ. Άλλα πιθανά είδη άγριας πανίδας περιλαμβάνουν το γιγάντιο αρμαντίλο, τη γιγάντια βίδρα, το πράσινο ιγκουάνα, μεγάλα βατράχια, παπαγάλους, αετούς κολιμπρί, μακάο, τουκάν και άλλα εξωτικά είδη ορνιθοπανίδας.

Μετά από άλλες 2 ώρες περπάτημα στην πυκνή ζούγκλα, πάνω από πεσμένους κορμούς δέντρων και ανάμεσα από απειλητικά φυτά, θα φτάσετε στο τέλος του καταρράκτη Angel Falls, o οποίος αφού εκτονώνει την ορμή του σε διαδοχικά στάδια, καταλήγει σε μικρές πισίνες. Και εκεί έχετε τη δυνατότητα να βουτήξετε στα κρύα νερά του ψηλότερου καταρράκτη του κόσμου.

Οι τροπικές βροχές είναι συχνές σε αυτό το σημείο της γης και σε αυτήν την περίπτωση ο ποταμός Churun ενδέχεται να φουσκώσει. Τότε το θέαμα γίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακό: ο καταρράκτης στην αρχή είναι κρυμμένος πίσω τα πυκνά μόρια νερού που αιωρούνται στον αέρα και μετά το πέπλο της 100% υγρασίας αρχίζει σιγά σιγά να υποχωρεί και ο ήλιος φωτίζει τη νοτισμένη ζούγκλα.

Ένα άλλο αξιοθέατο που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι το όρος Roraima, με υψόμετρο 2.810 μ., είναι το ψηλότερο tepui στο εθνικό πάρκο και στη Νότια Αμερική.

Οι ταξιδιώτες στο Εθνικό Πάρκο Κανάιμα συνήθως μένουν στην περιοχή για τουλάχιστον 2 διανυκτερεύσεις, ώστε να μπορέσουν να κάνουν τη διαδρομή στο ποτάμι και την πεζοπορία στους καταρράκτες Angel Falls. Ωστόσο, αν θέλετε να μείνετε περισσότερες μέρες, το πάρκο διαθέτει πολλά μονοπάτια και περιπατητικές διαδρομές για να γνωρίσετε την πλούσια φύση του. Ο πιο εύκολος τρόπος πρόσβασης στο πάρκο είναι με μικρό αεροπλάνο είτε από το Καράκας είτε από την πόλη Bolívar. Οι πτήσεις αυτές περνούν πάνω από την κορυφή του καταρράκτη Angel Falls, οπότε αν ο καιρός είναι καλός, θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τον καταρράκτη και από ψηλά.

Διαβάστε ακόμα:

Νησιά Γκαλαπάγκος: Γιγάντιες χελώνες, θαλάσσια ιγκουάνα και ενεργά ηφαίστεια

6 Εθνικά Πάρκα στον κόσμο που αξίζει να επισκεφθείτε

5 ταξίδια ζωής σε Ασία, Αφρική, Νότια Αμερική, Ινδία