Ως μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων –και 9ο μεγαλύτερο σε όλη τη Μεσόγειο Θάλασσα– η Ρόδος διαθέτει μια εντυπωσιακή ακτογραμμή μήκους 253 χιλιομέτρων. Βρίσκεται επίσης σε στρατηγικό γεωγραφικό σημείο, αποτελώντας κόμβο μεταξύ του Αιγαίου Πελάγους, της Κύπρου, αλλά και των κοντινών παραλίων της Μέσης Ανατολής.

15

Όλα αυτά έχουν βοηθήσει τη Ρόδο να καταστεί διάσημος προορισμός για κάθε εποχή του χρόνου, αν και είναι τα καλοκαίρια που υποδέχεται τον περισσότερο κόσμο. Τόσο Έλληνες επισκέπτες, όσο και πολλούς ξένους, οι οποίοι την επιλέγουν σταθερά για διακοπές. Συχνά, μάλιστα, μένοντας έως και τον Οκτώβριο, καθώς εκμεταλλεύονται τις ζεστές της θάλασσες.

Έτσι, πέρα από την ίδια την πόλη της Ρόδου με το χαρακτηριστικό Κάστρο των Ιπποτών, έχουν ανακαλυφθεί και περαιτέρω ωραία σημεία του νησιού, όπως λ.χ. ο παραδοσιακός οικισμός της Λίνδου. Ο οποίος έχει μεγάλη ιστορία, που ανάγεται στην αρχαιότητα, αλλά και πολλές φυσικές ομορφιές. Ανάμεσα σε αυτές, ασφαλώς, συγκαταλέγεται και η παραλία του Αγίου Παύλου, η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοσιότητα τα τελευταία χρόνια.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(245809)
      ["id"]=>
      int(245809)
      ["title"]=>
      string(12) "AgPavlos_01a"
      ["filename"]=>
      string(16) "AgPavlos_01a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(3073356)
      ["url"]=>
      string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/AgPavlos_01a.jpg"
      ["link"]=>
      string(96) "https://www.travel.gr/experiences/agios-paylos-mpanio-se-smaragdenia-ne/attachment/agpavlos_01a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(111) "Η παραλία του Αγίου Παύλου στη Λίνδο/Photo: Κλαίρη Μουσταφέλλου"
      ["caption"]=>
      string(110) "europe, greece, dodecanese, rhodes, lindos, town, castle, akropolis, archaelogical, site, agios, pavlos, beach"
      ["name"]=>
      string(12) "agpavlos_01a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(245806)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-06-23 10:28:18"
      ["modified"]=>
      string(19) "2024-04-08 10:47:22"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1331)
      ["height"]=>
      int(2000)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/AgPavlos_01a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(73) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/AgPavlos_01a-200x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(200)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/AgPavlos_01a-768x1154.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1154)
        ["large"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/AgPavlos_01a-681x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(681)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/AgPavlos_01a-1022x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1022)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(65) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/06/AgPavlos_01a.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1331)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2000)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Σμαραγδένια νερά και θέα στην αρχαία Ακρόπολη

Όσον αφορά τους ίδιους τους κατοίκους της Λίνδου, η τάση «παραδοσιακά» είναι όσοι μένουν στο κάτω μέρος της πόλης να πηγαίνουν για μπάνιο στην ομώνυμη παραλία, που είναι και μεγαλύτερη –με τον μικρότερο Άγιο Παύλο να προτιμάται από όσους ζουν στο πάνω μέρος, με αποτέλεσμα να είναι μια λιγότερο πολυσύχναστη ακτή. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, σημειώνεται αισθητά περισσότερη κίνηση συγκριτικά με το παρελθόν, καθώς έχει ανακαλυφθεί και από πολλούς τουρίστες.

Η τοποθεσία του Άγιου Παύλου, άλλωστε, είναι πραγματικά ειδυλλιακή, ενώ το φυσικό της κάλλος συνδυάζεται και με την ιστορική σημασία. Λέγεται, δηλαδή, ότι εδώ προσάραξε ο Άγιος Παύλος το 60 μ.Χ. με το πλοίο που τον μετέφερε στη Ρώμη για να δικαστεί, μαζί με άλλους φυλακισμένους, λόγω κακών καιρικών συνθηκών στο πέλαγος. Αυτή είναι η σωστή ημερομηνία, γιατί πολλοί μπερδεύονται με ένα προηγούμενο ταξίδι του στη Ρόδο (γύρω στο 54 μ.Χ.), όταν πέρασε από το νησί για να κηρύξει τον Χριστιανισμό, κατά τη διάρκεια της τρίτης μεγάλης περιοδείας που έκανε τότε, διατρέχοντας τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.

Η ονομασία της περιοχής οφείλεται λοιπόν στην παράδοση αυτή, ενώ ο σύγχρονος επισκέπτης θα δει κι ένα εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παύλο να συμβάλλει στη γραφικότητα της παραλίας, έτσι όπως στέκει, κατάλευκο, στο ένα άκρο της, λίγο πριν το βραχώδες μέρος της ακτής. Κάθε χρόνο, μάλιστα, πολλά ζευγάρια επιλέγουν να κάνουν τους γάμους τους εδώ, επιθυμώντας να συνδυάσουν τη χαρμόσυνη τελετή με ένα περιβάλλον ξεχωριστής ομορφιάς.

Ο Άγιος Παύλος είναι βασικά ένας σχεδόν κλειστός κόλπος με στενό, πλωτό άνοιγμα προς τη θάλασσα, που σε μια βιαστική ματιά δίνει την εντύπωση λίμνης σε όσους έρχονται εδώ για πρώτη φορά. Το τοπίο συνδυάζει λοιπόν ωραιότατα το βραχώδες έδαφος με τη θάλασσα (πολλοί ανεβαίνουν λ.χ. στα βράχια για να κάνουν βουτιές), ενώ η παραλία είναι καλυμμένη με άμμο ανάκατη με βότσαλα. Θεωρείται επίσης ότι διαθέτει υπέροχο βυθό, οπότε συστήνεται σε όσους αγαπούν τις καταδύσεις να έρθουν εδώ «εξοπλισμένοι» με μάσκα και αναπνευστήρα.

Τα νερά στον Άγιο Παύλο είναι ζεστά, βαθαίνουν σιγά-σιγά και αφήνουν μια γαλαζοπράσινη και σμαραγδένια αίσθηση στο μάτι, που σαγηνεύει ιδιαίτερα όσους καταφτάνουν για μπάνιο. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να απολαύσετε το κολύμπι σας έχοντας θέα στην αρχαία Ακρόπολη της Λίνδου, η οποία διακρίνεται καθαρά, χτισμένη όπως είναι στην κορυφή ενός απότομου, παρακείμενου βράχου, σε ύψος 116 μέτρων. Οι καταβολές της ανάγονται στην Αρχαϊκή Εποχή της αρχαίας Ελλάδας (γύρω στο 700 π.Χ.), με την κατοίκηση να είναι έπειτα συνεχής ως και τον 16ο αιώνα, καθώς για τους Ιωαννίτες ιππότες ήταν το δεύτερο σημαντικότερο φρούριο μετά από αυτό της πόλης της Ρόδου.

Είναι σημαντικό να τονιστεί, βέβαια, ότι ο Άγιος Παύλος ανήκει στις οργανωμένες παραλίες. Φτάνοντας εδώ, λοιπόν, θα βρείτε και ξαπλώστρες και ομπρέλες, αλλά και υποδομή που λειτουργεί ως καντίνα, αναψυκτήριο και ταβέρνα, παρέχοντας σας ό,τι μπορεί να χρειαστείτε σε καφέ, κρύο νερό, αναψυκτικά, μπύρες, σνακ ή και πλήρη γεύματα, για όσους επιθυμούν να κάτσουν εδώ μέχρι τη δύση του ηλίου.

Πώς θα έρθετε στον Άγιο Παύλο

Εάν έχετε κανονίσει τη διαμονή σας στη Λίνδο, μπορείτε να έρθετε στον Άγιο Παύλο ακόμα και με τα πόδια. Εάν μένετε στην πόλη της Ρόδου, υπολογίστε ότι η Λίνδος απέχει γύρω στα 55 χιλιόμετρα, τα οποία θα διανύσετε οδικώς σε περίπου 1 ώρα, κατευθυνόμενοι προς το ακρωτήριο Κράνα, στις ανατολικές ακτές του νησιού. Ο δρόμος είναι πολύ εύκολος.

Αν έρθετε με αυτοκίνητο, θα χρειαστεί να το αφήσετε στο πάρκινγκ που θα δείτε λίγο πριν την ακτή και να διανύσετε την υπόλοιπη απόσταση με τα πόδια –είναι πολύ μικρή. Αν δεν έχετε δικό σας όχημα, μπορείτε να φτάσετε εδώ και με το ΚΤΕΛ Ρόδου, το οποίο εκτελεί τακτικά δρομολόγια προς τη Λίνδο. Τέλος, αν διαθέτετε σκάφος, μπορείτε να έρθετε και δια θαλάσσης: το καλοκαίρι, ειδικά, θα δείτε αρκετά ταχύπλοα αγκυροβολημένα στα πιο βαθιά νερά του κολπίσκου.

Διαβάστε ακόμα:

Λίνδος: Το εμβληματικό χωριό της Ρόδου με την αρχαία Ακρόπολη και τις μαγευτικές παραλίες

Πηγές Καλλιθέας: Το εμβληματικό αξιοθέατο της Ρόδου με τα ιαματικά νερά

Τα πιο όμορφα χωριά της Ρόδου – Μεσαιωνικά κάστρα, αγροτόσπιτα, πηγές και πράσινο