Γράφοντας Κωνσταντινούπολη, αμέσως έρχονται σχεδόν μηχανικά στο μυαλό μας οι γνωστές εικόνες με την Αγία Σοφία, το θρυλικό Πέρα με τα κτίρια της Μπελ Επόκ και ο Βόσπορος που αλλάζει χρώμα ανάλογα με τον καιρό. Σίγουρα, όμως, ένα πράγμα στην Κωνσταντινούπολη που αξίζει όσο τίποτε άλλο είναι οι περίφημες σκεπαστές αγορές της. Κληροδότημα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και αγαπητές σε ντόπιους και τουρίστες, είναι οι σκεπαστές αγορές – παλιές και σύγχρονες – οι οποίες αποτελούν το σπάνιο ανεξερεύνητο διαμάντι της Πόλης που σίγουρα μια επίσκεψη δεν θα σας φθάσει για να τις ανακαλύψετε.

16

Η περιήγηση στις σκεπαστές αγορές της Πόλης ξεκινάει φυσικά από την τεράστια Σκεπαστή Αγορά. Γνωστή και ως Καπαλί Τσαρσί, η μεγάλη αγορά βρίσκεται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της Πόλης ακριβώς εκεί όπου κυριαρχεί η φασαρία και το χάος. Αν και η σημερινή τουριστική εκδοχή του χώρου δεν έχει καμία σχέση με το θρυλικό παρελθόν του ως λαϊκή αγορά, το Καπαλί Τσαρσί είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ένα από τα πρώτα mall του κόσμου. Ένα δαιδαλώδες πλέγμα από σοκάκια, αψιδωτές οροφές με κλασικά οθωμανικά μοτίβα και διασκορπισμένα μαγαζάκια, που δημιουργήθηκε μετά από την Άλωση της Πόλης, με βασικό στόχο την ασταμάτητη διεξαγωγή του εμπορίου παρά τις κακές καιρικές συνθήκες, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί βασικό πυλώνα του καθημερινού εμπορίου στην Πόλη.

Αν και το σημερινό Καπαλί Τσαρσί δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φανταζόμαστε ως τούρκικο παζάρι της Ανατολής, στο Καπαλί Τσαρσί μπορείτε να βρείτε μια τεράστια ποικιλία από παραδοσιακά γλυκά και γυαλικά μέχρι βαμβακερά ρούχα και παπούτσια. Περνώντας μια από τις πολλές εισόδους στην Σκεπαστή Αγορά (δεν έχει σημασία ποια ακριβώς, γιατί το ευρύτερο σύμπλεγμα έχει πάνω από πέντε εισόδους σε διαφορετικά σημεία), το πρώτο πράγμα που σας χτυπάει αμέσως στο μάτι είναι τα λαμπερά φώτα από τις βιτρίνες και το σχεδόν αστείρευτο πλήθος που πηγαινοέρχεται πάνω κάτω στον ανηφορικό δρόμο απασχολημένο ψάχνοντας να βρει την επόμενη αγορά του.

Αν και φαντάζει χαοτική η Σκεπαστή Αγορά, δεν είναι. Κάθε άλλο. Στην σημερινή της εκδοχή, η Σκεπαστή Αγορά είναι ένα οργανωμένο και ασφαλές – η παρουσία της αστυνομίας είναι κάτι παραπάνω από ευδιάκριτη – πλέγμα από σοκάκια που διασταυρώνονται μεταξύ τους οδηγώντας πάντα στον κεντρικό διάδρομο της αγοράς. Όποιο σοκάκι και να διαλέξετε, φροντίστε να πάρετε τον δρόμο που οδηγεί στον κεντρικό διάδρομο. Έτσι, δεν θα χαθείτε καθόλου.

Αν πάλι αναζητάτε τα απομεινάρια του παρελθόντος, μπορείτε να ψάξετε για καμιά μισοσβησμένη πινακίδα ή καμία παλιά πύλη που είναι ό,τι απέμεινε από την εκ βάθρων ανακαίνιση της αγοράς πριν λίγα χρόνια. Τα μόνα φανερά απομεινάρια του παρελθόντος είναι μερικές μισοσβησμένες ταμπέλες που οδηγούσαν στα καλντερίμια με τα εργαστήρια των δερματοποιών και των τσαγκάρηδων. Άντε και καμιά οθωμανική βρύση που στέρεψε. Τίποτα άλλο. Σήμερα, στο μεγαλύτερο μέρος της, η αγορά φιλοξενεί καταστήματα με επώνυμες τουρκικές μάρκες ή απλώς μικρομάγαζα με διάφορα διακοσμητικά προϊόντα της Ανατολής ή χρυσά και ασημένια κοσμήματα.

Αν πάλι θέλετε να αγοράσετε κάτι, μην ξεχάσετε να κάνετε παζάρια στις τιμές. Στο Καπαλί Τσαρσί οι έμποροι είναι σκληροί στη διαπραγμάτευση των τιμών τους, αλλά μην το βάλετε τόσο εύκολα κάτω. Και αν δείτε ότι δεν σας παίρνει, απλώς συνεχίστε στο επόμενο μαγαζί στο παραδίπλα στενό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρείτε αυτό που ψάχνετε.

Βγαίνοντας από το Καπαλί Τσαρσί, παίρνετε τα στενοσόκακα προς το Εμινονού. Με μια λέξη. Κόσμος. Πολύς κόσμος. Η περιοχή αποτελεί από τα βυζαντινά χρόνια το επίνειο της Πόλης με αποτέλεσμα εδώ να καταφθάνουν όλων των ειδών τα προϊόντα. Από είδη καθαρισμού μέχρι βαμβακερά ρούχα και καλάθια. Το παλιό λιμάνι της Πόλης, αν και σήμερα εξυπηρετεί μόνο τα μεταφορικά βαποράκια του Βοσπόρου, διατηρεί τον εμπορικό του χαρακτήρα μόνο όμως υπό το φως της μέρας. Το βράδυ η περιοχή ερημώνει, τα μαγαζιά κλείνουν και τα σοκάκια σιωπούν.

Όσο διασχίζετε τα στενά μέχρι την Αιγυπτιακή Αγορά γνωστή και ως Αγορά Μπαχαρικών, περνάτε από αμέτρητα μικρά μαγαζάκια κρυμμένα μέσα σε παλιά οθωμανικά χάνια που πωλούν οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε. Αν και τα σημερινά χάνια δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχικό σκοπό τους ως εμπορικά πανδοχεία, ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη αισθητική τους και έχουν μετατραπεί σε μικρές σκεπαστές αγορές ή στις καλύτερες περιπτώσεις vintage καφέ και εστιατόρια.

Μην παραλείψετε να σταματήσετε στο Kuru Kahveci Han, όπου η μυρωδιά του φρεσκοκομμένου παραδοσιακού καφέ συνεπαίρνει τις αισθήσεις σας, ενώ η μπαρόκ αρχιτεκτονική του κτιρίου σας δίνει μια γεύση από το λαμπρό – δυστυχώς περασμένο – κοσμοπολίτικο παρελθόν της Πόλης.

Μετά από ένα ευχάριστο και λιγάκι κουραστικό περπάτημα μέσα από τα κατάμεστα σοκάκια, φθάνετε επιτέλους στην Αιγυπτιακή Αγορά. Γνωστό και ως Μισίρ Τσαρσί – Μισίρ στα τούρκικα είναι η Αίγυπτος – το κτίριο με τα κόκκινα τουβλάκια και τους πολλούς φεγγίτες είναι ένα μια από τις πιο ιστορικές αγορές της Πόλης. Σχεδιασμένη για να εξυπηρετήσει τους Αιγύπτιους εμπόρους της οθωμανικής Κωνσταντινούπολης, η αγορά κατάφερε να βάλει την Πόλη στην αγορά των μπαχαρικών της Ανατολής και να την μετατρέψει σε πασίγνωστο κέντρο γαστρονομικού πειραματισμού. Έμποροι από όλο τον Δρόμο του Μεταξιού κατέληγαν στην Πόλη να πουλάνε μπαχαρικά από κάθε άκρη της Ανατολής κάτω από περίτεχνους οθωμανικούς φεγγίτες δημιουργώντας μια οπτική πανδαισία με μια μεθυστική μυρωδιά που όμοιά της δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή γύρω από το Καπαλί Τσαρσί παραδοσιακά φημιζόταν για τα δεκάδες μικρά και μεγάλα εστιατόρια και καφενεία που είναι χωμένα ακόμα και στα πιο απίθανα μέρη αυτής της πυκνοκατοικημένης περιοχής.

Λένε πως για να καταλάβεις αυτή την αγορά, πρέπει να μπορείς να ξεχωρίζεις τα μπαχαρικά από τις μυρωδιές τους. Δεν έχουν άδικο. Οι πάγκοι στο Καπαλί Τσαρσί είναι μια χρωματική πανδαισία γεύσεων και χρωμάτων που κανείς αναρωτιέται πώς μπορεί να μετουσιωθεί σε φαγητό. Μπαχαρικά, λουκούμια, αποξηραμένα φρούτα κάθε λογής, καφές και τσάι σε όποια γεύση τραβάει ο νους σας γεμίζουν τα τσουβάλια και τους πάγκους στην αγορά.

Ανάμεσα στους δεκάδες τουρκικούς πάγκους, την έκπληξη την κάνει ένας ελληνικός. Ναι, καλά διαβάζετε. Στο Καπαλί Τσαρσί στο κέντρο της Πόλης, θα βρείτε το μαγαζί του Γιάννη με την πινακίδα γραμμένη στα ελληνικά να υποδέχεται ταξιδιώτες που αναζητούν μπαχαρικά και γεύσεις της Ανατολής. Ακόμα και να μην είστε λάτρεις της πικάντικης κουζίνας, σίγουρα μια επίσκεψη στην αγορά επιβάλλεται, σαν βγείτε στον πηγαιμό για την Πόλη. Να θυμάστε μόνο ότι, σε αντίθεση με την Μεγάλη Σκεπαστή Αγορά, εδώ τα παζάρια δεν επιτρέπονται.

Διαβάστε ακόμα:

10 εστιατόρια που αξίζει να επισκεφθείτε στην Κωνσταντινούπολη

Εξερευνώντας τα μικρά παραδοσιακά μαγειρεία της Κωνσταντινούπολης

Εκκλησίες, street art και vintage καφέ – Περπατώντας στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης