Το 1497, ο John Cabot, ένας Βενετσιάνος εξερευνητής και θαλασσοπόρος ξεκίνησε από το Bristol της νοτιοδυτικής Αγγλίας για τον «Νέο Κόσμο». Λίγους μήνες αργότερα έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που πάτησε το πόδι του στο ηπειρωτικό τμήμα της Βορείου Αμερικής. Αυτό το περιστατικό ήταν η αρχή της τεράστιας εμπορικής άνθισης του λιμανιού του Bristol, το οποίο σταδιακά εξελίχθηκε σε πόλη-σταθμό για τα μακρινά ταξίδια στην πολυπόθητη Αμερική.

39

Την ίδια στιγμή η όμορφη, παραθαλάσσια βρετανική πόλη, που σήμερα αποτελεί ένα από τα κέντρα των σύγχρονων γραμμάτων και τεχνών της χώρας, συνδέθηκε με μία σκοτεινή πλευρά της ευρωπαϊκής, αποικιοκρατικής ιστορίας, γενόμενη βασικός πυρήνας του εμπορίου σκλάβων για ολόκληρους αιώνες. Υπολογίζεται πως περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν από την Αφρική στην Αμερική, κάνοντας πρώτα στάση στο λιμάνι του Bristol, πριν καταλήξουν σκλάβοι στα σπίτια των εύπορων κατοίκων του «Νέου Κόσμου».

Μία βόλτα στο σημερινό πολύβουο λιμάνι της πόλης δεν θυμίζει αυτή την πλευρά του χθες. Πλέον στην περιοχή του λεγόμενου Harborside θα δείτε φοιτητές να πίνουν τον καφέ τους σε χαριτωμένα καφέ, συζητώντας για τέχνη μετά από την επίσκεψη τους σε κάποια από τις κοντινές γκαλερί. Νεαρές επιχειρηματίες να κάνουν ένα γρήγορο διάλειμμα από τη δουλειά και ζευγάρια να απολαμβάνουν μία βόλτα με ποδήλατο δίπλα στο νερά του ποταμού Avon, που συνδέει την πόλη με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Το Bristol δεν είναι μία μεγάλη πόλη. Στις πράσινες εκτάσεις της κατοικούν περίπου 450.000 μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και πολλοί φοιτητές που ανανεώνονται κάθε χρόνο δίνοντας τον δικό τους παλμό σε αυτό το ζωηρό παραθαλάσσιο μέρος. Για να το δείτε ολόκληρο δεν θα χρειαστείτε παραπάνω από ένα long weekend, ενώ μια καλή ιδέα θα ήταν να συνδυάσετε την επίσκεψη σας κατά τη διάρκεια ενός μεγαλύτερου ταξιδιού στο Λονδίνο, αφού οι δύο πόλεις δεν απέχουν μεταξύ τους πάνω από 2.5 ώρες οδικώς. Ανάμεσα στους πολλούς, «μικρούς» Βρετανικούς προορισμούς που αξίζει να ανακαλύψει κανείς το Bristol έχει σίγουρα μία πολύ υψηλή θέση στη λίστα.

Τι θα δείτε

Harborside

Σε μία πόλη σαν το Μπρίστολ όλες οι βόλτες ξεκινούν από το λιμάνι. Για αιώνες αυτό το σημείο της πόλης υπήρξε το πολύβουο κέντρο που ένωνε το παραθαλάσσιο θέρετρο της ισχυρής Βρετανικής Αυτοκρατορίας με τον «Νέο Κόσμο», ένας τόπος όπου εύποροι Ευρωπαίοι συναντιόντουσαν για να ταξιδέψουν στη μακρινή Αμερική.

Πλέον, ο κύριος χώρος του λιμανιού έχει μετακινηθεί παρακάτω, αλλά τα παλιά docks παραμένουν γεμάτα κίνηση και έντονη εμπορική, καλλιτεχνική και, φυσικά, τουριστική δραστηριότητα. Στο λεγόμενο Harborside του Μπρίστολ θα βρείτε συγκεντρωμένους πολυχώρους και πολλές γκαλερί σύγχρονες τέχνης, όμορφα καφέ και μικρά καταστήματα, αλλά και ξενοδοχεία με θέα στον ποταμό Avon.

Νοικιάστε ένα ποδήλατο για μία απολαυστική βόλτα πλάι στο νερό, τις ηλιόλουστες ημέρες ειδικά η διαδρομή στο Harborside είναι πανέμορφη. Εναλλακτικά, μπορείτε να κλείστε μία κρουαζιέρα στο ποτάμι, με τα καραβάκια που πραγματοποιούν ενδιαφέρουσες και διαφορετικές ξεναγήσεις εν πλω. Θα ανακαλύψετε ενδιαφέροντα πράγματα για την ιστορία του Μπρίστολ και θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε κι άλλες μικρές πόλεις του αγγλικού νότου, όπως το Bath και το Newport.

Ashton Court Mansion

Σαν βγαλμένο από μυθιστόρημα της Τζέιν Όστεν το Ashton Court ξεχειλίζει από την πολυτέλεια, τη σαγήνη, αλλά και το γοητευτικό «παραμύθι» μιας άλλης εποχής. To τεράστιο αρχοντικό, τοποθετημένο μέσα σε 850 στρέμματα καταπράσινης γης, κατασκευάστηκε τον 11ο αιώνα και έχει υποστεί πολλές μετατροπές και αρχιτεκτονικές προσθήκες κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Το σπίτι, που κάποτε άνηκε σε μία πολύ εύπορη και αριστοκρατική οικογένεια της περιοχής είναι επισκέψιμο και μία στάση εκεί θα σας κάνει να νιώσετε με ήρωα από τα βιβλία των μεγάλων βρετανών συγγραφέων της Γεωργιανής περιόδου. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει επίσης το πάρκο του κτήματος όπου είναι πολύ πιθανό να δείτε δεκάδες ελεύθερα, πανέμορφα ελάφια να τρέχουν στη φύση. Στο δάσος υπάρχει ακόμα ένα δίκτυο καλά σχεδιασμένο και σηματοδοτημένο για μία αξέχαστη πεζοπορία στην αγγλική εξοχή.

Το κτήριο είναι ανοικτό για το κοινό από Τετάρτη μέχρι Κυριακή από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το μεσημέρι. Κι αν είστε τυχεροί ίσως πετύχετε και τα γυρίσματα κάποιας σειράς εν εξελίξει αφού το Ashton Court έχει αποτελέσει ντεκόρ για πολλές τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές.

To κάστρο Βlaise

Λες και έχει βγει από το πρόγραμμα ενός υπολογιστή – τόσο όμορφο είναι – το εκπληκτικό κάστρο Blaise στέκεται μέσα σε ένα κατάφυτο πάρκο 650 στρεμμάτων από το 1766. Σήμερα είναι ένα αληθινό σύμβολο της πόλης και λειτουργεί σαν μουσείο, αποκαλύπτοντας πολλά για την ιστορία του Bristol και τη ζωή σε αυτή την πραγματικά ιδιαίτερη περιοχή η οποία σύμφωνα με τους μελετητές κατοικούνταν ήδη από τα νεολιθικά χρόνια.

Τόσο το κουκλίστικο κάστρο όσο και το πάρκο γύρω από αυτό έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα από το βρετανικό κράτος και μία επίσκεψη εκεί θα σας ταξιδέψει σε πολύτιμα αντικείμενα τα οποία συνδέονται με το παρελθόν του κτήματος και, βέβαια, με τη βαθύπλουτη οικογένεια που έζησε κάποτε εδώ. Αν και το κάστρο υπήρξε αρχικά περιουσία της Εκκλησίας της Αγγλίας και χρησιμοποιούνταν ως κατοικία από τον Αρχιεπίσκοπο του Worcester, η εντυπωσιακή έπαυλη του κτήματος αγοράσθηκε τον 18ο αιώνα από τον έμπορο ζάχαρης, Thomas Farr, που απέκτησε ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων του από εμπόριο σκλάβων στις αφρικανικές χώρες. ‘Οταν ο Farr χρεοκόπησε το σπίτι άλλαξε πολλά χέρια, περνώντας από τον έναν πλούσιο Βρετανό επιχειρηματία στον άλλο. Πλέον ανήκει στο κράτος, τόσο το αρχοντικό όσο και τα 10 μικρά cottages που βρίσκονται μέσα στο πάρκο. Κάποια από αυτά κατοικούνται από ιδιώτες, αλλά μία ξενάγηση στα έργα τέχνης που φιλοξενούνται ακόμα στο κάστρο και στην έπαυλη είναι αρκετή για να αξίζει την επίσκεψη σας. Πολύ ωραία εμπειρία είναι και η βόλτα στα δάση του κτήματος γεμάτα υπέροχα λουλούδια, φυτά και οργιώδη βλάστηση.

Το κέντρο σύγχρονης τέχνης Arnolfini

Το Bristol δεν είναι απλά η γενέτειρα των Massive Attack, ενός εκ των κορυφαίων συγκροτημάτων που βγήκαν ποτέ από τη Μεγάλη Βρετανία. Είναι μία βαθιά καλλιτεχνική πόλη, σε όλες της τις εκφάνσεις, και μία ζωντανή πανεπιστημιούπολη, με χιλιάδες νέους φοιτητές που διψούν για γνώση και τέχνη. Πολλή τέχνη.

Στο κέντρο σύγχρονης τέχνης Arnolfini που ιδρύθηκε το 1961 στην συνοικία Clifton, του Βristol, πριν μετακινηθεί τη δεκαετία του 1970 στην πλατεία Queen, ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης. Πλέον βρίσκεται σε ένα θεαματικό σημείο στην περιοχή του λιμανιού, με τις μεγάλες αίθουσες του να κοιτάζουν το νερό. Το μουσείο έχει πάρει το όνομα του από τον διάσημο πίνακα του Φλαμανδού εικαστικού Jan van Eyck με τίτλο «Οι αρραβώνες των Arnolfini» και ανάμεσα στα εκθέματα που φιλοξενούνται εδώ θα δείτε έργα των Bridget Riley και Jack Yeats, αλλά και πολλές ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις.

Πολύ όμορφο και το πωλητήριο, ειδικά για όσους ξετρελαίνονται να ξεφυλλίζουν με τις ώρες μεγάλα λευκώματα τέχνης. Μετά την περιήγηση σας στους χώρους του Arnolfini κάντε μία στάση και στο ωραίο καφέ και εστιατόριο του κέντρου σύγχρονης τέχνης, το οποίο έχει θαυμάσια θέα στο νερό και τις καλές ημέρες του χρόνου βγάζει τα τραπεζάκια του έξω.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(136531)
      ["id"]=>
      int(136531)
      ["title"]=>
      string(48) "St,Mary,Redcliffe,Cathedral,In,Bristol,,England."
      ["filename"]=>
      string(12) "bristol3.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(479601)
      ["url"]=>
      string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/bristol3.jpg"
      ["link"]=>
      string(146) "https://www.travel.gr/experiences/bristol-long-weekend-stin-ilioloysti-poli-tis-megalis/attachment/st-mary-redcliffe-cathedral-in-bristol-england/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(70) "Ο Καθεδρικός ναός St Mary Redcliffe/Photo: Shutterstock"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(46) "st-mary-redcliffe-cathedral-in-bristol-england"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(136440)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-10-24 08:56:17"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-10-25 10:02:45"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1000)
      ["height"]=>
      int(1504)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/bristol3-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/bristol3-199x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(199)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/bristol3-768x1155.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1155)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/bristol3-681x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(681)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/bristol3.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1000)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1504)
        ["2048x2048"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/10/bristol3.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1000)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1504)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Ο Καθεδρικός ναός St Mary Redcliffe

Ένας μεγαλειώδης ναός απαράμιλλης γοτθικής ομορφιάς αποτελεί το πιο διάσημο μάλλον αξιοθέατο του Bristol. Η εκκλησία St. Mary Redcliffe ολοκληρώθηκε τον 15ο αιώνα, πάνω στις βάσεις παλαιότερων ναών που βρίσκονταν στο ίδιο σημείο ήδη από το 1100 και έχει δεχθεί πολλές αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μέσα στα χρόνια.

Αδιαμφισβήτητο στολίδι της πόλης, ο ναός που βρίσκεται στο κέντρο του Bristol, περιέχει κάποια από τα ωραιότερα βιτρό που θα αντικρύσετε ποτέ, αληθινά έργα τέχνης που χρονολογούνται πίσω στον 14ο αιώνα. Στο εσωτερικό της εκκλησίας θα δείτε επίσης πολλά εντυπωσιακά γλυπτά και εκκλησιαστικά κειμήλια ανεκτίμητης αξίας, αλλά το σημείο στο οποίο σίγουρα αξίζει να σταθείτε είναι οι 14 καμπάνες του κοσμούν τον πύργο της εκκλησίας τοποθετημένες εκεί κατά τον 17ο αιώνα.

Σήμερα ο ναός φιλοξενεί κανονικά λειτουργίες όπου η εξαιρετική χορωδία και το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Η πλατεία Queen

Στην καρδιά της πόλης θα κάνετε βόλτα στην πιο γνωστή πλατεία του Bristol. Πάρα τη στρατηγική της θέση κοντά σε όλα τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος η Queen Square είναι μία όαση δροσιάς και ηρεμίας μέσα στον θόρυβο του κέντρου. Μπροστά στην πλατεία, απλώνεται ένα καταπράσινο πάρκο που υπάρχει στο ίδιο σημείο από το 1622. Τριγύρω επιβλητικά γεωργιανά κτήρια και παλιά αρχοντικά ξυπνούν μνήμες από την πιο αριστοκρατική πλευρά αυτού του παραθαλάσσιου θέρετρου, που αποτέλεσε αγαπημένο τόπο διακοπών των Άγγλων ευγενών για ολόκληρους αιώνες.

Kαθώς βολτάρετε στο πάρκο κάντε μία στάση μπροστά στο μπρούτζινο έφιππο άγαλμα του βασιλιά της Σκωτίας και της Ιρλανδίας William ΙΙI, φιλοτεχνημένο από τον Βρετανό γλύπτη John Michael Rysbrack το 1736. Τους καλοκαιρινούς μήνες στο πανέμορφο πάρκο της πλατείας Queen με τα ψηλά δέντρα και το μαλακό γκαζόν μπορείτε να απολαύσετε υπαίθριες παραστάσεις και συναυλίες, events που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της βραδινής ζωής της πόλης.

Πού θα φάτε

The Ethicurean

Ένα πραγματικά ξεχωριστό εστιατόριο που αποτελεί τη μετουσίωση της έκφρασης «αληθινή εμπειρία». To Τhe Εthicurean, στις ανθισμένες εξοχές του Bristol, είναι από μόνο του ένα γαστρονομικό happening «φωλιασμένο» στην καρδιά ενός κτήματος που παράγει απλόχερα τη δική του πρώτη ύλη και κατ’ επέκταση το δικό του πεντανόστιμο φαγητό.

Στο The Ethicurean θα τα βρείτε όλα, από μία πιο συμβατική εμπειρία γεύματος στον χώρο του εστιατορίου μέχρι μία απολαυστική σειρά από events και εκδηλώσεις που θα σας δώσουν την ευκαιρία να πάρετε και εσείς μέρος στο κομμάτι του αγροτουρισμού, της καλλιέργειας, να ψήσετε αυθεντική ιταλική πίτσα σε ξυλόφουρνο, να παρακολουθήσετε γαστρονομικά σεμινάρια ή απλά να απολαύσετε ένα κυριακάτικο brunch σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία ολόκληρης της Αγγλίας. Κάντε κράτησε από νωρίς γιατί η ζήτηση είναι πάρα πολύ μεγάλη.

The Ox

Ψαγμένο bar restaurant με πολύ καλό φαγητό και ακόμα πιο καλά, ιδιαίτερα και προσεγμένα κοκτέιλ. To Τhe Ox άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 2013 και απέκτησε φανατικό κοινό που ορκίζονταν ότι εδώ θα φάτε τις καλύτερες μπριζόλες του Bristol. Αλλά και μία σειρά από πολλά ακόμα χορταστικά πιάτα, όπου το κρέας πρωταγωνιστεί. Πλέον διαθέτει και μία μεγάλη ποικιλία vegan επιλογών, όπως και πολλά signature coctailes αλλά και μία μεγάλη κάβα με εξαιρετικά κρασιά από όλο τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμα:

Νάντη: Η ζωή σε αυτή την πόλη της Γαλλίας είναι απολαυστική

Γκρατς, Αυστρία: Αριστοκρατική ατμόσφαιρα, υπέροχη αρχιτεκτονική και 9 αιώνες ιστορία

Πλατεία Αγίου Μάρκου: Μία ημέρα σε ένα από τα πιο εμβληματικά σημεία της Ευρώπης