Ο ανθεκτικότατος βασιλικός θεσμός καλά κρατεί στη Μεγάλη Βρετανία και με τη συμπλήρωση 70 χρόνων στο βρετανικό θρόνο στις 6 Φεβρουαρίου, η Ελισάβετ Β΄ γίνεται η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της χώρας.

18

Το γεγονός ότι πρώτη φορά Βρετανός μονάρχης φτάνει το ιστορικό αυτό ορόσημο και πρόκειται να γιορτάσει πλατινένιο ιωβηλαίο, έχει προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού στους υποστηρικτές του στέμματος, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί λεπτομερώς οι προγραμματισμένες 4ήμερες εορταστικές εκδηλώσεις, από τις 2 έως και τις 5 Ιουνίου. Επίκεντρο των εορτασμών, που θα λάβουν χώρα σε ολόκληρη την Κοινοπολιτεία, είναι φυσικά η βρετανική πρωτεύουσα, η ιστορία της οποίας είναι σχεδόν ταυτόσημη με τις δυναστείες των Βρετανών μοναρχών.


Πράγματι, το Λονδίνο, ως τόπος κατοικίας των βασιλικών ηγεμόνων που κάποτε διοικούσαν μια ολόκληρη αυτοκρατορία, είναι γεμάτο από παλάτια, ανάκτορα, αγάλματα, μνημεία και παραδόσεις που το επιβεβαιώνουν.


Αναπόφευκτα, το σημαντικότερο βασιλικό αξιοθέατο είναι το Παλάτι του Buckingham, επίσημη κατοικία της βασίλισσας κι επίκεντρο των εκδηλώσεων που σχετίζονται με αυτή. Με την κύρια πρόσοψή του στην ανατολική πλευρά να βλέπει προς το επιβλητικό μνημείο της βασίλισσας Βικτώριας – Victoria memorial – ουσιαστικά βρίσκεται μεταξύ των σχετικά μικρών πάρκων Green Park και St James’s Park. Οι αστραφτερές επίσημες αίθουσες, State Rooms, είναι επισκέψιμες μόνο 10 εβδομάδες το χρόνο, από Ιούλιο έως Σεπτέμβριο, όταν η βασίλισσα βρίσκεται στις υπόλοιπες βασιλικές κατοικίες ανά τη χώρα.

Ανάμεσα στα δωμάτια που ανοίγουν για το κοινό περιλαμβάνεται η Αίθουσα του Θρόνου και η εκθαμβωτική Επίσημη Τραπεζαρία, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε την επίσκεψή σας με τους παρακείμενους Βασιλικούς Στάβλους – Royal Mews – και την Πινακοθήκη της Βασίλισσας – The Queen’s Gallery. Στους πρώτους θα παρατηρήσετε από κοντά τις πολυτελείς βασιλικές άμαξες, μεταξύ των οποίων και η θεαματική, 4 τόνων που χρησιμοποιείται σε όλες τις βασιλικές στέψεις. Στη δε πινακοθήκη, θα θαυμάσετε μια εκπληκτική συλλογή αριστουργημάτων των σημαντικότερων ζωγράφων όλων των εποχών, που εναλλάσσονται τακτικά και συμπληρώνονται από σπάνια έπιπλα εποχής και πολύτιμα διακοσμητικά αντικείμενα.


Το άλλο, εξίσου γνωστό βασιλικό ανάκτορο του Λονδίνου, που έχει μείνει στην ιστορία ως κατοικία της πριγκίπισσας Diana, δεν είναι άλλο από το Παλάτι του Kensington. Ως χώρος όπου γεννήθηκε η βασίλισσα Βικτώρια, είναι ιδιαίτερα συνδεδεμένος με αυτή, όπως μπορεί να παρατηρήσει ο επισκέπτης των δωματίων όπου μεγάλωσε αλλά και πληροφορήθηκε ότι έγινε η νέα διάδοχος του θρόνου. Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι η περιήγηση στα Βασιλικά Διαμερίσματα του 17ου αιώνα, με την εκπληκτική διακόσμηση του William Kent και το αριστούργημα του Vasari « Έρως και Αφροδίτη». Είναι επισκέψιμες τόσο η Πινακοθήκη της Μαρίας ΙΙ όσο και του Γουλιέλμου ΙΙΙ, τα υπνοδωμάτια και τα ιδιαίτερα διαμερίσματά τους, οι μνημειώδεις σκάλες και η βιβλιοθήκη. Μην παραλείψετε μια βόλτα στους υπέροχους κήπους του παλατιού, με τη στρογγυλή λίμνη και το άγαλμα της νεαρής Βικτώριας, αλλά και μια στάση για απογευματινό τσάι στο πανέμορφο The Orangery, όπου στις αρχές του 18ου αιώνα η βασίλισσα Άννα δεξιωνόταν τους επίσημους καλεσμένους της.


Πολύ πριν το Buckingham και το Kensington όμως, οι βασιλείς ζούσαν στο Whitehall Palace, ένα εντυπωσιακό παλάτι πάνω στην ομώνυμη οδό που συγκεντρώνει μερικά από τα γνωστότερα αξιοθέατα, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά. Η προσπάθεια ανοικοδόμησής του δεν ολοκληρώθηκε παρά μόνο ως προς την αίθουσα δεξιώσεων, το πολυτελές Banqueting House. Ο αριστουργηματικός χώρος στο χαρακτηριστικό νεοκλασικό αρχιτεκτονικό ύφος που πρώτος εισήγαγε ο Inigo Jones, έχει μείνει στην ιστορία της τέχνης για τη θεαματική νωπογραφία της οροφής «Η Αποθέωση του Ιακώβου Α΄» του Rubens, το μοναδικό έργο του Φλαμανδού ζωγράφου που σώζεται στην αρχική του θέση, αλλά και για το γεγονός ότι από το δωμάτιο αυτό ο Κάρολος Ι οδηγήθηκε το 1649 στο χώρο της εκτέλεσής του, ακριβώς μπροστά στο ανάκτορο.


Όχι πολύ μακριά από εδώ, στην άλλη πλευρά του πάρκου St James’s, ένα ακόμη βασιλικό ανάκτορο, αυτή τη φορά σε αυστηρό Τυδόρ ρυθμό, το St James’s Palace είναι το παλαιότερο της Βρετανίας. Ανοικοδομήθηκε κατά παραγγελία του Ερρίκου 8ου, κατοικήθηκε από την κόρη του Ελισάβετ Α΄ και παρέμεινε εν χρήση βασιλική κατοικία για σχεδόν 300 χρόνια. Εκτός από τις πολυγωνικές πύλες από κόκκινο τούβλο και τους φρουρούς με τη χαρακτηριστική στολή, αξίζει να δείτε και το αυτούσια σωζόμενο Βασιλικό Παρεκκλήσι, όπου η βασίλισσα Βικτώρια παντρεύτηκε τον πρίγκηπα Αλβέρτο το 1840.


Δίπλα στο St James’s Palace, η άλλοτε κατοικία της βασιλομήτορος, το Clarence House, σήμερα αποτελεί κατοικία του πρίγκηπα Καρόλου. Πρόκειται για μια νεοκλασική έπαυλη, χτισμένη μεταξύ 1825 και 1827 από τον αρχιτέκτονα John Nash, της οποίας πέντε δωμάτια που διατηρούν την αρχική τους διαρρύθμιση και επίπλωση ανοίγουν για το κοινό κάθε Αύγουστο.


Καθώς βρίσκεστε στην περιοχή αυτή, ο καλύτερος τρόπος για να ζήσετε ακόμη πιο έντονα την εμπειρία του βασιλικού Λονδίνου, είναι να παρακολουθήσετε την Τελετή Αλλαγής Φρουράς, είτε μπροστά στο Παλάτι του Buckingham, είτε στο Παλάτι St James’s, είτε κατά μήκος της οδού Whitehall. Σίγουρα αποτελεί μία από τις γνωστότερες τουριστικές ατραξιόν, που προσφέρει την ευκαιρία να παρατηρήσετε από κοντά τις τόσο αναγνωρίσιμες στολές των 5 συνταγμάτων που φρουρούν τη βασίλισσα και παρελαύνουν προς τα φυλάκια των ανακτόρων συνοδεία στρατιωτικής μπάντας.
Τι άλλο αποτελεί αναγνωρίσιμο σύμβολο της Βρετανικής μοναρχίας; Μα φυσικά τα εκθαμβωτικά βασιλικά στέμματα με τα αμύθητης αξίας πετράδια τους, που μπορεί κανείς να θαυμάσει από κοντά σε μία επίσκεψη στο παλαιότερο βασιλικό οχυρό και σύμβολο της πόλης, τον Πύργο του Λονδίνου. Η έλξη και το δέος που προκαλεί στους επισκέπτες η συλλογή των Crown Jewels που φυλάσσονται στον Πύργο από το 1661 είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, το χρυσό στέμμα του Αγ. Εδουάρδου, το απαστράπτον Imperial state crown που φόρεσε η Ελισάβετ ΙΙ κατά τη στέψη της, διακοσμημένο με ρουμπίνια και ζαφείρια και το στέμμα της βασιλομήτορος που κοσμείται από το μυθικό διαμάντι Koh-i-Nûr. Τη συλλογή συμπληρώνει μια σειρά από πολύτιμα και ιδιαίτερου συμβολισμού τελετουργικά αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην τελετή στέψης του μονάρχη, όπως το χρυσό σκήπτρο με το μεγαλύτερο – 530 καρατίων – διαμάντι στον κόσμο, η χρυσή σφαίρα και ο πορφυρός, βελούδινος μανδύας.


Αλλά κι εκτός από τις επίσημες βασιλικές κατοικίες και τα σχετικά σύμβολα, η παρουσία του βασιλικού θεσμού είναι εμφανής και διάσπαρτη σε ολόκληρη την πόλη. Αναζητήστε τα εκλεκτά καταστήματα που φέρουν το βασιλικό οικόσημο, ένδειξη ότι κάποιος έμπορος συνήθως μακράς ιστορίας και σίγουρα με προϊόντα ανώτατης ποιότητας, λειτουργεί ως προμηθευτής κάποιου μέλους της βασιλικής αυλής. Ιδιαίτερα στις αριστοκρατικές περιοχές του St James’s και του Mayfair, θα βρείτε βασιλικά σήματα να κοσμούν περήφανα εισόδους και βιτρίνες πολλών πολυτελών καταστημάτων.


Και για όσους έχουν χρόνο για μια κοντινή, ημερήσια εκδρομή στα περίχωρα του Λονδίνου, τόσο στο Greenwich όσο και στο Molesey, θα βρείτε μεγαλοπρεπή κτήρια και επισκέψιμα ανάκτορα, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία του Ερρίκου του 8ου. Στο μεν Greenwich, το αριστούργημα του Sir Christopher Wren που στεγάζει το Παλιό Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο, πήρε τη θέση του του Greenwich Palace – όπου γεννήθηκε ο Ερρίκος 8ος – και περιλαμβάνει το εκπληκτικό μπαρόκ Βασιλικό Παρεκκλήσι, που θεωρείται η Καπέλα Σιστίνα της Βρετανίας. Πίσω από το Ναυτικό Κολλέγιο και ακριβώς μπροστά από το πανέμορφο πάρκο Greenwich Park, το Queen’s House είναι ακόμη μία επισκέψιμη πρώην βασιλική κατοικία. H κατάλευκη έπαυλη αποτελεί κορυφαίο έργο του Inigo Jones, το πρώτο κτήριο αμιγώς κλασσικού ρυθμού στη Βρετανία, όπου σήμερα στεγάζεται μέρος των συλλογών του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου.


Στο δε Molesey, το Τυδοριανό ανάκτορο Hampton Court, με την ατελείωτη σειρά από αίθουσες και τους πανέμορφους κήπους του, θα σας κρατήσει απασχολημένους όλη μέρα με τις ιστορίες και τους θρύλους που το περιβάλλουν. Προσεγγίζοντας και τις δύο αυτές περιοχές με πλοιάριο, θα έχετε ως bonus μερικές μοναδικές όψεις του Λονδίνου και των προαστίων του, διαπλέοντας τον Τάμεση. Θα έχετε δε αποκτήσει, μια πλήρως ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας της βρετανικής μοναρχίας, μέσα από σπουδαία αρχιτεκτονικά, καλλιτεχνικά και πολιτιστικά αφηγήματα.

Διαβάστε ακόμα:

St James’s: Mία μέρα στην πιο αριστοκρατική συνοικία του Λονδίνου

Selfridges: Η ιστορία του εμβληματικού πολυκαταστήματος που μόλις πωλήθηκε έναντι 4 δις λιρών

Charles Dickens Museum: Στο σπίτι του συγγραφέα της πιο όμορφης χριστουγεννιάτικης ιστορίας στο Λονδίνο