Χτισμένος στην κορφή ενός μικρού αλλά αρκετά απόκρημνου λόφου που μοιάζει να αναδύεται από τη θάλασσα σαν το ολόγλυφο καβούκι μιας γιγάντιας γηραιάς χελώνας, ο γραφικός οικισμός του Κάστρου στέκει αγέρωχος αιώνες τώρα στην ανατολική ακτή της Σίφνου ατενίζοντας το πέλαγος.

21

Από τους ομορφότερους οικισμούς του νησιού – κατά πάσα πιθανότητα και ο παλαιότερος – το Κάστρο είναι χτισμένο πάνω στην αρχαία ακρόπολη της Σίφνου – την πρώτη πρωτεύουσα του νησιού – και κατοικείται σταθερά ήδη από την 3η χιλιετία π.Χ. Φρουριακό δείγμα ενετικής περιόδου με αμυντικό χαρακτήρα, το Κάστρο σε μεγάλο βαθμό δεν υπάρχει πια, όμως διατηρεί ακόμα αρκετά στοιχεία από την οχυρωματική μεσαιωνική αρχιτεκτονική του, η οποία κάποτε προστάτευε τον οικισμό από τις επιδρομές κουρσάρων, πειρατών και επίδοξων κατακτητών.

Ξεκινώντας από την Απολλωνία, μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Κάστρο είτε οδικώς, είτε ακολουθώντας το γραφικό παλιό μονοπάτι που ενώνει τους δύο οικισμούς. Λαμπερός και κατάλευκος, ο πολύ ξεχωριστός αυτός οικισμός εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή που ξεπροβάλει αμέσως μετά την τελευταία φουρκέτα του δρόμου. Κι εκεί που ο χρόνος ως συνήθως κυλλά αδυσώπητα, όλα παύουν, ησυχάζουν, ο χρόνος διαστέλλεται μαζί με τις κόρες των ματιών σου. Λίγο πριν, στ’ αριστερά και δεξιά σου αντίστοιχα, μια συστάδα από παλιούς ανεμόμυλους και τα δίδυμα εκκλησάκια του Αγίου Στεφάνου και του Αγίου Ιωάννη του Καλυβίτη σε καλωσορίζουν, σημαίνοντας την άφιξη στο Κάστρο. Λίγο πιο πάνω, καλείσαι να αφήσεις το αυτοκίνητό σου στο δημοτικό πάρκινγκ και να συνεχίσεις με τα πόδια.

Βόλτα στον οικισμό

Ακόμη και σήμερα, η είσοδος στον οικισμό του Κάστρου – και το ταξίδι πίσω στο χρόνο – πραγματοποιείται από τις λεγόμενες λότζιες, τις – έξι συνολικά – μεσαιωνικές θολωτές εισόδους που παλιότερα προστατεύονταν από αμυντικούς πύργους. Ο οικισμός αναπτύσσεται σε δύο δακτύλιους, έναν εξωτερικό και έναν εσωτερικό. Ο εξωτερικός δακτύλιος αποτελείται από μια σειρά από παρατεταγμένα τριώροφα, χτισμένα κολλητά το ένα στ’ άλλο, κατάλευκα, στενομέτωπα μονόσπιτα με λιγοστά μικρά παράθυρα – εν δυνάμει πολεμίστρες – σε μεγάλο ύψος και χαμηλές πόρτες που σχηματίζουν ένα αδιαπέραστο εξωτερικό οχυρωματικό τείχος. Από την άλλη, ο εσωτερικός δακτύλιος αποτελείται από όμορφα διώροφα αρχοντόσπιτα με θυρεούς πάνω από τις πόρτες και χρωματιστά ξύλινα μπαλκόνια.

Το εσωτερικό του Κάστρου χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη στενότητα. Τα θεόστενα καλντερίμια του Κάστρου πολλές φορές περνούν πάνω από τις οροφές κατοικιών, ενώ σε πολλά σημεία η δίοδος εξασφαλίζεται με σκιερές στοές και μικρά – ενίοτε ξύλινα – γεφυράκια. Το δαιδαλώδη σοκάκια επιφυλάσσουν κι άλλες αρχιτεκτονικές εκπλήξεις, όπως αρχαίους κίονες, που έχουν ενσωματωθεί με εκπληκτικό τρόπο στην μεσαιωνική και μεταγενέστερη δόμηση, και μαρμάρινες σκαλιστές ρωμαϊκές λάρνακες. Στην καρδιά του οικισμού βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο Σίφνου με εκθέματα που ξεκινούν από την προϊστορική εποχή και φτάνουν μέχρι και τη ρωμαϊκή, ενώ στο παλιό δημοτικό σχολείο, που βρίσκεται στην αρχή του Κάστρου, διοργανώνονται διάφορες ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσκεψη στο γραφικό εκκλησάκι των Εφτά Μαρτύρων

Αφού διασχίσεις τον οικισμό, βγαίνοντας από την ανατολική λότζια στην – σαφώς πιο εντυπωσιακή – πίσω πλευρά του Κάστρου, θα αντικρίσεις σκαρφαλωμένο σε έναν μικρότερο έρημο βράχο μες στη θάλασσα το μικρό κατάλευκο εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων με τον καταγάλανο τρούλο. Η εικόνα αποπνέει μια απόλυτα κυκλαδίτικη αύρα. Αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν για τις βουτιές τους τις βραχώδης ακτές κάτω από το εκκλησάκι, όπου θα φτάσεις ακολουθώντας τα σκαλοπάτια που ξεκινούν από το περιφερειακό μονοπάτι του Κάστρου. Η διαδρομή είναι μικρή, αλλά η ανάβαση κατά την επιστροφή είναι λίγο πιο απαιτητική.

Κατάβαση στο αρχαίο λιμάνι

Νότια του λόφου στον οποίο δεσπόζει ο οικισμός, στη σκιά του Κάστρου, βρίσκεται το αρχαίο λιμάνι της Σίφνου που ακούει στο όνομα Σεράλια, το οποίο έχει τούρκικες ρίζες και σημαίνει “παλάτια”. Το εν λόγω τοπωνύμιο δόθηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν μεγαλόπρεπα κτίρια κοσμούσαν το φυσικό λιμανάκι. Λειτούργησε ως λιμάνι από την αρχαιότητα μέχρι και την δεκαετία του ’50. Ιδιαίτερα την περίοδο της Φραγκοκρατίας γνώρισε μεγάλη εμπορική ακμή. Τα Σεράλια απέχουν από το Κάστρο 98 σκαλοπάτια που διασχίζουν κάθετα τους απότομους βράχους. Σήμερα στο γραφικό λιμανάκι στέκουν ακόμα μερικά σύρματα και ένας μικροσκοπικός μόλος δίπλα από τη μικρή βοτσαλωτή παραλία με τα πεντακάθαρα νερά που προσφέρεται για ατελείωτες στιγμές ηρεμίας και χαλάρωσης στη θάλασσα με θέα το Κάστρο.

Διαμονή:

Το Κάστρο αποτελεί ιδανική επιλογή διαμονής στο νησί, ειδικά αν αναζητάς ένα μέρος που μοιάζει να ξεγέλασε το χρόνο και να κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφη την αίγλη που απέκτησε ανά τους αιώνες. Μέσα στον οικισμό υπάρχουν λίγα καταλύματα, κυρίως δωμάτια σε παραδοσιακό κυκλαδίτικο στυλ.

Λίγο έξω από τον οικισμό, περιτριγυρισμένο από αμπέλια, το Agnanti Traditional προσφέρει υπέροχα, παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια με εκπληκτική θέα στο Κάστρο (τηλ: +30 22840 32314). Ακόμα πιο κοντά στο Κάστρο, στα ριζά του οικισμού, το Aegean Eye Apartments κυριολεκτικά κρέμεται πάνω από τη θάλασσα, τη θέα της οποίας απολαμβάνουν όλα τα δωμάτια του καταλύματος. Πλήρως εξοπλισμένα, τα δωμάτια είναι πολύ καλαίσθητα διακοσμημένα στις αποχρώσεις του λευκού και του μπλε (τηλ: +30 22840 32020).

Εξαιρετικά άνετα και καλόγουστα είναι και τα διαμερίσματα του Athina Exquisite Houses. Χτισμένα αμφιθεατρικά, τα διαμερίσματα απολαμβάνουν μοναδική θέα προς το νησί (τηλ: +30 694 148 1481). Σε μια φανταστική τοποθεσία, κυριολεκτικά στην καρδιά του οικισμού, το Aris & Maria Houses διαθέτει πολύ χαριτωμένα παραδοσιακά κυκλαδίτικα δωμάτια, κάποια περισσότερο και κάποια λιγότερο εξοπλισμένα (τηλ: +30 694 687 4360).

Φαγητό:

Η γαστρονομική παράδοση της Σίφνου είναι πασίγνωστη πια. Το νησί που γέννησε τον μέγα αρχιμάγειρα Νικόλαο Τσελεμεντέ προσφέρει πολλές επιλογές για φαγητό. Στο Κάστρο, συγκεκριμένα, οι επιλογές μπορεί να μην είναι αμέτρητες, είναι όμως σίγουρα πολλά υποσχόμενες. Για ελληνικές γεύσεις και παραδοσιακές Σιφνέικες συνταγές φτιαγμένες με μεράκι και ντόπια προϊόντα επισκέψου χωρίς δεύτερη σκέψη στο Άστρο. Σε ένα πανέμορφο μπαλκόνι μέσα στον οικισμό του Κάστρου, αυτό το χαριτωμένο παραδοσιακό εστιατόριο σερβίρει πολύ νόστιμα πιάτα και ποιοτικά (+30 22840 31476).

Για αυθεντικό Σιφνέικο φαγητό με πρώτες ύλες απευθείας από το καΐκι και το μποστάνι, επισκέψου το γραφικό ταβερνάκι του Captain Sifakis. Τα ψάρια και τα θαλασσινά αλιεύονται από τους ιδιοκτήτες και σερβίρονται ολόφρεσκα σε ένα σημείο ανέγγιχτο απ’ το χρόνο, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα (+30 22840 31070). Δίπλα ακριβώς, ένα σχετικά νέο εστιατόριο με ιδιαίτερα όμορφο σκηνικό και λιτό μενού με ευφάνταστα πιάτα, που βασίζονται στα ντόπια προϊόντα, θέτει κι αυτό τον γαστρονομικό πήχη στα Σεράλια ψηλά. Το ολόφρεσκο Cantina αξίζει σίγουρα μια δοκιμή κι επειδή 98 σκαλιά δεν είναι λίγα, κάνε καλού-κακού κράτηση πριν πας (+30 22840 35395).

Για ολόφρεσκα, χειροποίητα γλυκά, παραδοσιακά και μη, αλλά και πολλές και εξαιρετικές επιλογές για πρωινό προτείνεται το Κονάκι, το οποίο βρίσκεται ακριβώς στην είσοδο του Κάστρου και έχει καταπληκτική θέα. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε την παραδοσιακή μελόπιτα (+30 22840 33165). Και φυσικά δεν γίνεται να μην επισκεφθείς το Kavos Sunrise, ένα μαγαζί σκέτη εμπειρία, ένα μπαρ που δεν θα επισκεφθείς για τα ποτά του, αλλά για την επαναστατική του ατμόσφαιρα, την υπέροχη θέα και για να θαυμάσεις ιδίοις όμμασι αυτό το ξεχωριστό πάντρεμα της κουβανέζικης κουλτούρας με το κυκλαδίτικο σκηνικό (+30 22840 33883).

Τέλος, βάλε οπωσδήποτε στη λίστα σου το Loggia, μια αρκετά νέα άφιξη στο νησί, ένα wine bar που αγαπά πολύ τα οργανικά και βιοδυναμικά κρασιά. Μαζί με ένα εξαιρετικό ποτήρι κρασί εδώ θα απολαύσεις και εξαιρετικά πλατό τυριών και αλλαντικών, αλλά και μαγευτική θέα στα Σεράλια (+30 22840 31965).

Διαβάστε ακόμα:

Αρτεμώνας Σίφνου: H αποθέωση της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής

Σίφνος, ο παράδεισος του αμυγδαλωτού

Σέριφος: Το «κρυμμένο» πετράδι του Αιγαίου που μοσχοβολάει καλοκαίρι