Η Κατάνια, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, δεν έχει τον κοσμοπολιτισμό του Μιλάνου, την μαγευτική ατμόσφαιρα της Ρώμης, ή την παραμυθένια ομορφιά της Βενετίας και της Φλωρεντίας. H αύρα αυτού του σημαντικού λιμανιού είναι πιο πολύ βιομηχανική παρά ποιητική. Στριμωγμένη ανάμεσα στο Ιόνιο Πέλαγος και την Αίτνα, διαμορφώθηκε από τη λάβα του ηφαιστείου και ξαναγεννήθηκε μετά από έναν καταστροφικό σεισμό το 1693. Είναι ένας τόπος που προσφέρει ένα καταπληκτικό σκηνικό για να καταλάβει κανείς τη θέση της Σικελίας στην Ιστορία.

34

Από το street food και τα κρασιά της, έως την ελληνορωμαϊκή κληρονομιά και την μπαρόκ αρχιτεκτονική των μαυρισμένων κτηρίων που χτίστηκαν από ηφαιστειακή πέτρα (στοιχείο που της έχει χαρίσει το προσωνύμιο «Μαύρη Πόλη», Cita Nera), η Κατάνια είναι ένας προορισμός όχι προδήλως ελκυστικός. Η γοητεία της κρύβεται στους ανθρώπους της, το φαγητό της, την νεανική της ενέργεια.

Από πρακτική άποψη, η Κατάνια είναι μία εξαιρετική βάση για μια εμπειρία ζωής όπως η επίσκεψη στην Αίτνα, ενώ το μικρό της μέγεθος και το γεγονός ότι απέχει λιγότερο από δύο ώρες με το αεροπλάνο από την Αθήνα, την κάνει εξαιρετική επιλογή για city break.

Η Κατάνια δεν προσελκύει τον αριθμό των τουριστών που συρρέει σε άλλες πόλεις της Σικελίας. Το γεγονός αυτό, όμως, της δίνει περισσότερες ευκαιρίες για μια αυθεντική σικελική εμπειρία. Η Κατάνια μπορεί να ζήσει και να πεθάνει χωρίς τουρίστες και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό -σίγουρα όχι αρνητικό- για μία ευρωπαϊκή πόλη.

Θέα και βόλτα στο κέντρο της πόλης

Πίσω από τον καθεδρικό ναό Duomο di Sant’Agata, βρίσκεται η μικρότερη εκκλησία Chiesa della Badia di Sant’Agata -εκεί θα έχετε την καλύτερη θέα στην Κατάνια. Θα φτάσετε εκεί ανεβαίνοντας μία στενή πέτρινη σκάλα και μετά από ακόμα λίγα σκαλιά, θα φτάσετε στον θόλο, ο οποίος προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη, ενώ η Αίτνα διαφαίνεται σε απόσταση.

Τόσο η συγκεκριμένη εκκλησία όσο και ο Καθεδρικός Ναός βρίσκονται στην Piazza del Duomo, την καρδιά της παλιάς Κατάνια, από την οποία θα περάσετε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής σας στην πόλη. Σίγουρα, θα κάνετε μία στάση για να παρατηρήσετε το περίεργο μαύρο γλυπτό που δείχνει έναν χαμογελαστό -από ηφαιστειακή πέτρα- ελέφαντα να κουβαλά στην πλάτη του έναν οβελίσκο. O ελέφαντας είναι το σύμβολο της πόλης, καθώς σύμφωνα με την μεσαιωνική εξιστόρηση, οι κάτοικοι της πόλης απέδιδαν λατρευτικό σεβασμό σε ένα αρχαίο γρανιτένιο ελέφαντα που ονόμαζαν Liotru και είχε τη μαγική δύναμη να προβλέπει τις εκρήξεις της Αίτνας.

Στην ίδια πλατεία βρίσκονται μερικά εξαιρετικά μπαρόκ αρχιτεκτονήματα. Εκτός από τον Καθεδρικό ναό υπάρχει το Palazzo dei Chierici αλλά και το Palazzo degli Elefanti, το οποίο σήμερα στεγάζει το δημαρχείο της πόλης.

Eλάχιστα μέτρα μακριά από την πλατεία, βρίσκεται η ψαραγορά της Κατάνια. Όσο και αν φαίνεται περίεργο, η συγκεκριμένη αγορά είναι τουριστική ατραξιόν. Εδώ, θα απολαύσετε φωτεινά χρώματα, ιδιαίτερες μυρωδιές και τους «θορυβώδεις» Σικελούς ψαράδες που διαλαλούν την φρέσκια πραμάτεια τους. Οι ρυθμοί της πόλης είναι συνυφασμένοι με αυτή την ψαραγορά, ενώ, ακόμα και αν δεν σκοπεύετε να μαγειρέψετε, μπορείτε να φάτε νόστιμα σάντουϊτς με φιλέτα ψαριού και άλλες θαλασσινές λιχουδιές στο Sirocco, το οποίο στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο παλιό χασάπικο και σερβίρει on the spot όλες τις παραδοσιακές σικελικές συνταγές.

Στα βήματα ενός μεγάλου της μουσικής

Η γενέτειρα του Βιτσέντσο Μπελίνι δικαιολογημένα αποτίνει φόρο τιμής στα έργα του και στην μουσική κληρονομιά του έχοντας δώσει το όνομά του σε ιδρύματα, δρόμους και κτήρια της πόλης, όπως και στην διασημότερη συνταγή της την Pasta alla Norma (ζυμαρικά με μελιτσάνες, ντομάτα, βασιλικό και τυρί  ricotta salata) που οφείλει το όνομά της στη διασημότερη όπερα του Μπελίνι.

Η Νόρμα ήταν και η πρώτη παράσταση με την οποία το 1890 εγκαινιάστηκε το Teatro Massimo Vincenzo Bellini στην πλατεία Vincenzo Bellini. Μια θαυμαστή κατασκευή εσωτερικά και εξωτερικά, με την πρόσοψή του να μιμείται το στυλ της Σικελικής Μπαρόκ, παρότι δεν είναι έργο εκείνης της εποχής. Αν θέλετε να ζήσετε μία πραγματικά μαγική βραδιά, φροντίστε η επίσκεψη σας στην Κατάνια να συμπίπτει με μια παράσταση όπερας. Εναλλακτικά, υπάρχει και η δυνατότητα για οργανωμένη ξενάγηση στο κτήριο.

Βορειότερα, βρίσκεται το πάρκο Giardino Bellini ή Villa Bellini, ο μεγαλύτερος και παλαιότερος χώρος πρασίνου στην πόλη. Εκεί, υπάρχουν προτομές διαφόρων γηγενών μουσικών, συγγραφέων και πολιτικών, ενώ οι δροσεροί κήποι είναι ένα ιδανικό καταφύγιο για ξεκούραση το ζεστό σικελικό καλοκαίρι.

Eνώ, αν σας ενδιαφέρουν λεπτομέρειες για τη ζωή του Μπελίνι μπορείτε να επισκεφθείτε το Museo Civico Belliniano, το οποίο στεγάζεται στο πρώην σπίτι του στην Piazza San Francesco d’Assisi. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1930 και εκεί, θα δείτε φωτογραφίες του και προσωπικά του αντικείμενα, όπως δύο πιάνα και υπογεγραμμένα χειρόγραφα.

H Via Etnea

Είναι ο πιο γνωστός και κυριότερος εμπορικός δρόμος της πόλης, κατά ένα μέρος πεζοδρομημένος. Σε αρκετά καταστήματα θα βρείτε γνωστά brands ενώ υπάρχουν και souvenir shops. Στον ίδιο δρόμο υπάρχουν και πολλά φαγάδικα όπως και gelaterie. Η οδός ξεκινά από την Piazza Duomo και διασχίζει περίπου 3 χιλιόμετρα έως την πλατεία Tondo Gioeni. Απέναντι από την πλατεία, βρίσκεται το πάρκο Gioeni, στην κορυφή ενός λόφου από όπου μπορείτε να απολαύσετε θέα προς την Αίτνα.

Τα περισσότερα κτήρια κατά μήκος της Via Etnea καταστράφηκαν στον σεισμό του 1693 και αντικαταστάθηκαν από κτήρια σε μπαρόκ στιλ. Σε αυτά περιλαμβάνονται το Palazzo Gioeni, το Palazzo San Demetrio και η Villa Bellini.

Castello Ursino

To Castello Ursino χτίστηκε τον 13ο αιώνα και είναι ένα από τα ελάχιστα κτήρια που γλίτωσαν από τον μεγάλο σεισμό του 1693. Αρχικά, χτίστηκε πάνω σε έναν βράχο δίπλα στη θάλασσα αλλά πλέον εξαιτίας ηφαιστειακών εκρήξεων και σεισμών βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο μακριά από την ακτή. Επίσης, η πρώην τάφρος του έχει γεμίσει με λάβα από κάποια έκρηξη της Αίτνας. Η σημερινή του τοποθεσία, ανάμεσα σε δρόμους και καταστήματα σε μία τυπική piazza της πόλης, ίσως προκαλέσει εντύπωση στον επισκέπτη.

Το κάστρο σήμερα φιλοξενεί το Μuseo Civico. Στο μουσείο εκτίθενται αντικείμενα της ρωμαϊκής εποχής όπως και έργα τέχνης από τον 17ο, τον 18ο και τον 19ο αιώνα.


To ρωμαϊκό θέατρο

Το ρωμαϊκό αμφιθέατρο βρίσκεται σε πάρα πολύ κεντρικό σημείο της πόλης. Είναι πιθανό να δυσκολευτείτε να το εντοπίσετε με την πρώτη ματιά καθώς είναι πραγματικά κρυμμένο από μοντέρνα κτήρια που χτίστηκαν γύρω του. Πιστεύεται ότι, στην αρχική του μορφή, ήταν το μεγαλύτερο θέατρο στο νησί χωρητικότητας 15.000 θεατών. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξερευνήσετε τις στοές και τα περάσματα πίσω από τα καθίσματα ενώ στον αρχαιολογικό χώρο εκτίθενται και ορισμένα αντικείμενα.

Στη μεγαλειώδη Αίτνα

Το όρος Αίτνα είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και σίγουρα αν ταξιδέψετε στη Σικελία ένα must τοπόσημο που πρέπει να επισκεφτείτε. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στην Αίτνα ξεκίνησε πριν 500.000 χρόνια και συνεχίζεται έως τις μέρες μας.

Το χαλικώδες και σκούρο έδαφος του ηφαιστείου δημιουργούν ένα απόκοσμο τοπίο που σίγουρα θα σας εντυπωθεί για πάντα. Σημειώνεται ότι, ενώ υπάρχει δυνατότητα να επισκεφτείτε ορισμένες περιοχές της Αίτνας, το περπάτημα στον κρατήρα είναι επιτρεπτό μόνο με οργανωμένη αδειοδοτημένη ξενάγηση. Η διαδρομή είναι σχετικά εύκολη, αν σκεφτείτε ότι θα βρίσκεστε σε υψόμετρο έως και 2900 μέτρα -φυσικά πρέπει να φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια.

Μερικές επιλογές για φαγητό:

Sapio

Αυτό το εστιατόριο συμβολίζει την ηλικιακή αλλαγή φρουράς στη νότια Ιταλία, σε γαστρονομικό επίπεδο. Νέοι άνθρωποι δημιουργούν τις δικές τους επιχειρήσεις και εκφράζουν τις γαστρονομικές τους δεξιότητες στο μέγιστο βαθμό. Το βραβευμένο με αστέρι Michelin Sapio είναι ένα κομψό εστιατόριο το οποίο διαχειρίζεται ένα νεαρό ζευγάρι. Η Roberta Cozzeta σας καλωσορίζει με γενναιόδωρο και θερμό τρόπο ενώ στην κουζίνα, ο Alessandro Ingiulla ετοιμάζει μοντέρνα πιάτα με τη χρήση φρέσκων υλικών από αυτό το υπέροχο νησί.

Osteria Acqualavica

Σε απόσταση αναπνοής από την Piazza del Duomo, αυτό το εστιατόριο με ένα κελάρι για wine tasting θα σας γοητεύσει. Η κουζίνα του περιλαμβάνει τυπικές σπεσιαλιτέ από την περιοχή της Αίτνας, όπως και μια ευρεία επιλογή από πίτσες. Στα πιάτα περιλαμβάνονται επίσης υπέροχα ζυμαρικά, τηγανιτό ψάρι και ψάρι καρπάτσιο καθώς και άλλες επιλογές θαλασσινών.

Km.0

Αυτό το μικρό, απλό και μινιμαλιστικό εστιατόριο βρίσκεται πίσω από τον βοτανικό κήπο και εστιάζει -όπως υπονοεί το όνομά του- σε υλικά τοπικής παραγωγής. Δύο νεαρά αδέρφια βρίσκονται στο τιμόνι του -ο ένας στην υποδοχή, ο άλλος στην κουζίνα. Τα πιάτα του υπογραμμίζουν την υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.

Salumeria dei Fratelli Zappalà

Στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης, αυτό το κατάστημα ντελικατέσεν ειδικεύεται στα αλλαντικά και τυριά. Στα ράφια του θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από σαλάμια, κατσικίσια τυριά, βιολογικό τυρί πεκορίνο, μοτσαρέλα, καθώς και μανιτάρια από την Αίτνα. Αφεθείτε στις υπέροχες γεύσεις και τα αρώματα της σικελικής παράδοσης.

La Trattoria del Cavaliere

Η Τrattoria del Cavaliere είναι μια διαχρονική επιλογή για ντόπιους και ταξιδιώτες στην Κατάνια, έχοντας γίνει πια ένας θεσμός της πόλης. Συνδυάζει την εξαιρετική επιλογή από ορεκτικά με πεντανόστιμα πιάτα τόσο με κρέας όσο και με ψάρι σε λογικές τιμές. Αποφύγετε να το επισκεφθείτε Σάββατο γιατί η πολυκοσμία ίσως μειώσει την ποιότητα του σέρβις.

Πώς θα πάτε

Από την Αθήνα υπάρχουν απευθείας πτήσεις προς την Κατάνια, δύο φορές την εβδομάδα, ενώ και με πτήση transit δεν είναι δύσκολο να βρεθείτε στο αεροδρόμιο της σικελικής πόλης.

Διαβάστε ακόμα:

48 ώρες στο Τορίνο, την πιο elegant πόλη της Ιταλίας

Τοσκάνη: Ο επίγειος παράδεισος της Ιταλίας -Ένας προορισμός για κάθε εποχή

Τροπέα: Το μαργαριτάρι της νότιας Ιταλίας