Στο νοτιοανατολικό τμήμα της Ρόδου, αρκετά μακριά από την πόλη, η γραφική, γοητευτική Λίνδος διεκδικεί επάξια τον τίτλο του ομορφότερου χωριού στο νησί και ενός από τους ωραιότερους σταθμούς σε ολόκληρα τα Δωδεκάνησα.

41

Με ιστορία που ξεκινά αμέτρητους αιώνες πριν, η Λίνδος με την επιβλητική Ακρόπολη να δεσπόζει ακόμα όρθια πάνω στον ψηλό βράχο, ατενίζοντας το πέλαγος, αποτελεί τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο της Ρόδου και ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σποτ. Σύμφωνα με σημαντικά ευρήματα που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή, στη Λίνδο είχαν αναπτυχθεί κοινωνίες ήδη από τα νεολιθικά χρόνια, ωστόσο, ο οικισμός έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή του κατά την αρχαϊκή περίοδο και συγκεκριμένα τον 7ο και τον 6ο αιώνα π.Χ. Αρκεί να περάσετε μία μόλις ημέρα εκεί, στα περίπλοκα, λιθόστρωτα στενά του ανηφορικού χωριού για να θυμάστε για πάντα τη σαγηνευτική ατμόσφαιρα της παράδοσης που κυριαρχεί σε κάθε γωνιά, έξω από κάθε σπίτι και μπροστά από κάθε μαγαζί και τις γλυκιές μυρωδιές από τα εσπεριδοειδή που ανθίζουν τριγύρω από το χωριό.

Η Λίνδος μοιάζει με τόπο κλεισμένο μέσα σε έναν χωροχρόνο παράλληλο, έτσι όπως είναι όμορφα «περιορισμένη» σε δαιδαλώδεις στροφές που ανηφορίζουν προς τα πάνω και φτάνουν μέχρι τους πρόποδες της Ακρόπολης. Γεμάτα απ’ άκρη σε άκρη με υπέροχες κατοικίες που θυμίζουν μία άλλη εποχή, αριστοκρατικές και αυθεντικές, ένα πραγματικό σήμα – κατατεθέν του ενετικού παρελθόντος αυτού του πανέμορφου νησιού. Περπατήστε με τις ώρες στα σοκάκια και χαζέψτε τα καταστήματα που πουλούν αναμνηστικά είδη – φυσικά τα χαριτωμένα, πολύχρωμα μαγνητάκια πρωταγωνιστούν, το ίδιο και τα πανέμορφα, τοπικά κεραμικά που θα στολίσουν το σπίτι σας.

Ακρόπολη της Λίνδου

Ανεβείτε στο ψηλότερο σημείο του χωριού για να θαυμάσετε το κομμάτι του μεγαλοπρεπούς δωρικού ναού της Λίνδου που σώζεται μέχρι σήμερα, πατώντας πάνω στο ίδιο μονοπάτι που ακολουθούσαν και οι αρχαίοι κάτοικοι για να φτάσουν στην Ακρόπολη του οικισμού. Πολύ αργότερα, η Λίνδος πέρασε στα χέρια των Ιπποτών κάτι που συνέβαλε σημαντικά στον έντονα πολυπρόσωπο χαρακτήρα της περιοχής.

Για να φτάσετε στην Ακρόπολη ακολουθήστε απλά τις πινακίδες που βρίσκονται μέσα στο χωριό κατά μήκος όλης της διαδρομής. Για όσους δεν θέλουν να περπατήσουν, στην είσοδο του χωριού υπάρχουν γαϊδουράκια που μεταφέρουν τους επισκέπτες στον αρχαιολογικό χώρο, ωστόσο, καλό είναι να θυμάστε ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που η ζέστη είναι από μόνη της κουραστική αυτή η διαδρομή μπορεί να αποδειχθεί επώδυνη για τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Το ίδιο βέβαια και για εμάς, γι’ αυτό ξεκινήστε τη βόλτα σας νωρίς το πρωί που ο ήλιος δεν έχει προλάβει να ανέβει ακόμα στον ουρανό, έχοντας πάντα μαζί σας νερό και καπέλο.

Σε περίπου 10 λεπτά θα έχετε φτάσει στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης. Το πρώτο πράγμα που θα αντικρύσετε είναι η ανάγλυφη αναπαράσταση ενός αρχαίου πλοίου σκαλισμένο πάνω σε έναν βράχο. Ανεβείτε μία μεγάλη σκάλα που οδηγεί κατευθείαν στο παλιά διοικητικά κτήρια των Ιπποτών, αλλά και στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, η κατασκευή της οποίας χρονολογείται πίσω στον 13ο ή 14ο αιώνα. Κάντε μία στάση για να θαυμάσετε τη θέα και συνεχίστε την ανάβαση από μία ακόμα εντυπωσιακή σκάλα που οδηγεί στα Προπύλαια και τη μεγαλειώδη Ελληνιστική Στοά, ένα θαυμάσιο αξιοθέατο της περιοχής και ένα από τα πιο ωραιότερα δείγματα αρχαίου ελληνικού πολιτισμού που θα δείτε ποτέ στη νησιωτική Ελλάδα.

Στην κορυφή του βράχου θα δείτε τον ναό της Αθηνάς, χτισμένο σε δωρικό ρυθμό πάνω στα ερείπια αρχαιότερου ναού. Τριγύρω το μεγάλο φρούριο που κατασκευάστηκε συμπληρωματικά τον 14ο αιώνα από τους Ιππότες του Αγίου Ιωάννη σε μία προσπάθεια να διασφαλίσουν την ακεραιότητα της Ρόδου απέναντι σε κάποια πιθανή επίθεση του οθωμανικού στρατού.

Ο τάφος του Κλεόβουλου του Λίνδιου

Ένας από τους Επτά Σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, ο Κλεόβουλος ο Λίνδιος κυβέρνησε την αρχαία ελληνική πόλη της Λίνδου τον 6ο αιώνα π.Χ. Σήμερα, η μαρμάρινη προτομή του βρίσκεται σε προνομιακή θέση στην αρχή του οικισμού, όπως και ο τάφος του τον οποίο μπορείτε να επισκεφθείτε αν έχετε τη διάθεση να περπατήσετε περίπου 3 χιλιόμετρα (θα σας πάρει πάνω-κάτω 1 ώρα), ακολουθώντας τις πινακίδες που οδηγούν στο σημείο από το χωριό. Η διαδρομή είναι πολύ όμορφη με φανταστική θέα, μέσα από ένα στενό, βραχώδες μονοπάτι που σίγουρα απαιτεί να μη φοράτε σαγιονάρες, αλλά άνετα αθλητικά παπούτσια.

Το αρχαίο θέατρο

Σκαλισμένα πάνω στα βράχια της Λίνδου, τα ερείπια του αρχαίου θεάτρου δεσπόζουν ανατριχιαστικά επιβλητικά και εντυπωσιακά μέχρι τις μέρες μας.

Το μικρό, όμορφο αρχαίο θέατρο της περιοχής χρονολογείται πίσω στον 4ο αιώνα π.Χ., στεγάζοντας τα αθλητικά γεγονότα και τις καλλιτεχνικές παραστάσεις εκείνης της περιόδου. Σύμφωνα με τις μελέτες το θέατρο μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 1.800 θεατές και σήμερα είναι επισκέψιμο χωρίς εισιτήριο.

Πάρα την εμφανή φθορά η γοητεία αυτού του μέρος παραμένει ολοζώντανη και στον 21ο αιώνα, ένας τόπος με δυνατή ενέργεια ενός άλλου κόσμου μόλις 10 λεπτά μακριά από το κέντρο του οικισμού. Σίγουρα πρόκειται για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε όχι μόνο στη Λίνδο, αλλά και σε ολόκληρη τη Ρόδο.

Κρυστάλλινες παραλίες

Η παραλία Άγιος Παύλος

Μία παραλία αρκετά πιο μικρή από την κεντρική παραλία του οικισμού, αλλά εξίσου μαγευτική – αν ή περισσότερο. Την αποκαλούν και Κόλπο του Αγίου Παύλο – στην πραγματικότητα ο κολπίσκος είναι τόσο «κλειστός» που μοιάζει σχεδόν με φυσική πισίνα – και βρίσκεται λίγο μετά το αρχαίο θέατρο της Λίνδου. Ένα κομμάτι στεριάς στρωμένη με απαλή, χρυσή άμμο που καταλήγει μπροστά σε καταγάλανα, λαμπερά νερά. Τα αρχαία ερείπια που την περιβάλλουν θα σας μεταφέρουν σε άλλους χρόνους και καιρούς.

Την ίδια στιγμή η παραλία του Αγίου Παύλου χαρακτηρίζεται από έναν αέρα απέριττής, σύγχρονης πολυτέλειας με κομψά beach bar και εστιατόριο με όλες τις σύγχρονες ανέσεις. Οι λάτρεις των καταδύσεων την προτιμούν για τον μαγευτικό βυθό της. Πάρτε μαζί σας μάσκα και ετοιμαστείτε να θαυμάσετε τον ξεχωριστό κόσμο του νερού που έχει καταφέρει να φτιάξει τις δικές του αποικίες στα βράχια που περιτριγυρίζουν αυτόν τον δροσερό κόλπο, σχεδόν εξωτικής ομορφιάς.

Που θα φάτε

O Μαυρίκος

Μία από τις διασημότερες, παραδοσιακές ταβέρνες της Ρόδου, ο Μαυρίκος της Λίνδου έχει φιγουράρει κατά καιρούς ακόμα και σε διεθνή έντυπα, όπως οι New York Times και το αμερικανικό Esquire. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει σχεδόν όλες οι γνωστές προσωπικότητες που έχουν κάνει στάση στο νησί, αφού ο Μαυρίκος έχει καταφέρει να συνδέσει το όνομα του με τη σύγχρονη προσέγγιση στην παραδοσιακή τοπική κουζίνα της Ρόδου.

Εδώ ξεχωρίζουν τα ολόφρεσκα υλικά και μία πίστη στην αυθεντικότητα: δοκιμάστε σίγουρα τα κλασικά ροδίτα πιάτα που θα βρείτε στον κατάλογο, δίνοντας έμφαση στον ρεβυθοπουρέ με χυμό πορτοκαλιού, στο κοτόπουλο ψητό με δεντρολίβανο και στο απίθανο στριφτούδι με καλαμάρι και σουτζούκι. Η αυλή του είναι πανέμορφη και ένα από τα πιο ρομαντικά σημεία στο νησί για να απολαύσετε ένα όμορφο δείπνο.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(106207)
      ["id"]=>
      int(106207)
      ["title"]=>
      string(10) "broccolino"
      ["filename"]=>
      string(14) "broccolino.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(118860)
      ["url"]=>
      string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/broccolino.jpg"
      ["link"]=>
      string(95) "https://www.travel.gr/experiences/lindos-to-emvlimatiko-chorio-tis-rodoy/attachment/broccolino/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(44) "Η γραφική αυλή του Broccolino"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(10) "broccolino"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(104984)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-28 10:10:15"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-28 10:55:37"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(712)
      ["height"]=>
      int(662)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/broccolino-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(71) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/broccolino-300x279.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(300)
        ["medium-height"]=>
        int(279)
        ["medium_large"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/broccolino.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(712)
        ["medium_large-height"]=>
        int(662)
        ["large"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/broccolino.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(712)
        ["large-height"]=>
        int(662)
        ["1536x1536"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/broccolino.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(712)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(662)
        ["2048x2048"]=>
        string(63) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/broccolino.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(712)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(662)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Broccolino

Mέσα στον οικισμό, σε ένα από τα πιο ορεινό και απομακρυσμένα σοκάκια, το γραφικό Broccolino έχει καταφέρει να κερδίσει την καρδιά των επισκεπτών που συρρέουν κάθε καλοκαίρι στη Ρόδο.

Η ατμόσφαιρα εδώ είναι ρομαντική και χαλαρή, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στις μεγάλες αναμονές που πιθανότατα θα συναντήσετε εδώ, γι’ αυτό καλό είναι να κλείσετε εγκαίρως τραπέζι. Η σαλάτα με τα τοματίνια και τη μοτσαρέλα είναι υπέροχη, το ίδιο και τα χειροποίητα νιόκι με τρούφα. Η τοποθεσία και η θέα, ωστόσο, παραμένουν τα μεγαλύτερα συν στο Broccolino, ένα εστιατόριο που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του καλύτερου ιταλικού ρεστοράν σε ολόκληρη τη Ρόδο.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(106193)
      ["id"]=>
      int(106193)
      ["title"]=>
      string(8) "tambakio"
      ["filename"]=>
      string(12) "tambakio.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(369300)
      ["url"]=>
      string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/tambakio.jpg"
      ["link"]=>
      string(93) "https://www.travel.gr/experiences/lindos-to-emvlimatiko-chorio-tis-rodoy/attachment/tambakio/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(1) "9"
      ["description"]=>
      string(96) "Το τμήμα του εστιατορίου ακριβώς πάνω από τη θάλασσα"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(8) "tambakio"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(104984)
      ["date"]=>
      string(19) "2022-06-28 10:00:24"
      ["modified"]=>
      string(19) "2022-06-28 10:37:33"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1368)
      ["height"]=>
      int(1508)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/tambakio-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/tambakio-272x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(272)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(69) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/tambakio-768x847.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(847)
        ["large"]=>
        string(70) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/tambakio-929x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(929)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/tambakio.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1368)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1508)
        ["2048x2048"]=>
        string(61) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2022/06/tambakio.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1368)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(1508)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Tambakio

Ακριβώς πάνω από τον κόλπο του Αγίου Παύλου ένα μοντέρνο beach bar – εστιατόριο προσφέρει υπηρεσίες 5 αστέρων σε μία από τις πιο δημοφιλείς και φωτογενείς παραλίες του νησιού. Υπέρ-άνετα κρεβάτια-ξαπλώστρες με σκέπαστρο, χάρτινα, φινετσάτα ομπρελάκια και πολύ καλό φαγητό σχεδόν μέσα στη θάλασσα.

Φρέσκιες σαλάτες και γευστικά σνακ, εάν δεν επιθυμείτε να πληρώσετε πολλά για ένα πλήρες γεύμα, αλλά και νόστιμα, δροσερά κοκτέιλ για μία ολοκληρωμένη, καλοκαιρινή εμπειρία χαλάρωσης. Ξεχωρίζει το daiquiri με φράουλα (είναι πραγματικά εξαιρετικό) και από φαγητό τα υπέροχα linguini με πέστο και η τραγανή τυρόπιτα.

Lindos Yacht Club Kirtos Restaurant

Στην παραλία της Λίνδου το ατμοσφαιρικό Lindos Yacht Club Kirtos Restaurant σερβίρει εξαιρετικά προσεγμένα πιάτα πάνω στην μαλακή άμμο. Εδώ θα έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε πολύ νόστιμο φαγητό σε ένα γρήγορο διάλειμμα από τις βουτιές σας, αλλά και ευφάνταστα κοκτέιλ μέχρι αργά το βράδυ.

Επιλέξτε κάτι ελαφρύ, όπως φιλέτο κοτόπουλο με σαλάτα ή πεντανόστιμο σολομό σε ένα αληθινά ειδυλλιακό περιβάλλον με απίστευτη θέα. Είναι το τέλειο μέρος αν αυτό που θέλετε είναι να περάσετε ολόκληρη την ημέρα σας στην παραλία, απλώς κολυμπώντας και χαλαρώνοντας κάτω από τον ήλιο. Τη νύχτα η εικόνα της φωτισμένης Ακρόπολης πάνω στον βράχο είναι θεαματική.

Village Cafe

Μέσα σε μία πολύ χαριτωμένη αυλή, σχετικά απομακρυσμένη από τον κεντρικό εμπορικό, ανηφορικό δρόμο της Λίνδου, ένα παραδοσιακό καφενείο με μοντέρνο αέρα σερβίρει από νωρίς το πρωί νόστιμο πρωινό και συνεχίζει την μέρα του με χορταστικά σάντουιτς, φρέσκους χυμούς και πολύ νόστιμα χειροποίητα γλυκά. Ο χώρος μοσχοβολάει πορτοκάλι και η ζεστασιά του πρoσωπικού συμβάλει στο να νιώσετε πραγματικά σαν το σπίτι σας.

Διαβάστε ακόμα:

Άμμος: Παραδεισένια νερά, ήμερα κρι-κρι και πεζοπορικά μονοπάτια σε ένα ακατοίκητο νησάκι της Μεσσηνίας

Καραθώνα: Μια «εξωτική» αμμουδιά με φοίνικες, λίγο έξω από το Ναύπλιο

Βενέτικο: Το άγνωστο νησάκι της Μεσσηνίας με την αλυκή δίπλα στη μοναδική του παραλία