Πηγαίνω στη Μεσσηνία τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Κάπου στις αρχές του Οκτωβρίου, έλαβα πρόσκληση από το πρόγραμμα Μοριάς ’21, να επισκεφτώ τη Μεσσηνία και πάλι, αυτή τη φορά όμως, σε ένα πρόγραμμα κομμένο και ραμμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνει η σύνδεση με τη συμβολή της περιοχής στην Επανάσταση του ’21.

8

Πρωί Τρίτης, στην κεντρική πλατεία της Μεσσήνης. Στέκομαι και θαυμάζω το μοναδικής αρχιτεκτονικής κτήριο της Εθνικής Τράπεζας. Ένα εμβληματικό κτίσμα το οποίο κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του `20, στο κέντρο μιας από τις πλέον εύρωστες περιοχές, κέντρο της παραγωγής σταφίδας. Λίγο πιο πέρα το εμβληματικό ρολόι – πύργος. Μία πλατεία, πραγματικό στολίδι, για μία πόλη που ζει στη σκιά της Καλαμάτας. Αξίζει, και θα μπορούσε, καλύτερα.

Το ταξίδι μας όμως έχει μόλις ξεκινήσει. Το πρόγραμμα αναφέρει την επίσκεψη στη δημόσια τοιχογραφία, και πράγματι πολύ γρήγορα βρισκόμαστε να θαυμάζουμε εκεί στο πλάι του κεντρικού δρόμου της πλατείας, την τοιχογραφία των αδερφών Κρέτση που υλοποιήθηκε απ’ την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, με εποπτεία της Προέδρου του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών δρος Ερατούς Χατζησάββα στο ΚΑΠΗ Μεσσήνης. Διαβάζω ξανά και ξανά τα συγκινητικά λόγια του Κολοκοτρώνη προς τον Ιμπραήμ, ο οποίος έχει ήδη κάψει το 1827 τον μεσσηνιακό κάμπο. Οι Έλληνες δεν προσκυνούν «ακόμα και αν τους απομείνουν μόνο πέτρες», αναφέρει στην επιστολή του, ενώ η τοιχογραφία τον απεικονίζει να κρατά ένα κλαδί ελιάς, ότι απέμεινε δηλαδή αό την καταστροφή.

Στον κόλπο του Ναυαρίνο

Αφήνουμε πίσω μας την Μεσσήνη και η πρωτοβουλία Μοριάς, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, της ΤΕΜΕΣ και της Costa Navarinο, μας οδηγεί στην Πύλο. Είναι μία ημέρα υψηλού συμβολισμού, όπου παρουσία της προέδρου της Δημοκρατίας, έχουν εορταστεί τα Ναυρίνεια. Ήταν 20 Οκτωβρίου 1827, όταν οι συμμαχικές Δυνάμεις της Αγγλίας, της Γαλλίας και της Ρωσίας αποφάσισαν να επέμβουν και να δώσουν τέλος στο μαρτύριο των υπόδουλων Ελλήνων, οι οποίοι υπέφεραν από τις επεκτατικές διαθέσεις του Ιμπραήμ Πασά. Παρακολουθούμε με συγκίνηση ένα μέρος των εκδηλώσεων ενώ η ημέρα περιλαμβάνει ξενάγηση στο Νικόκαστρο. Πρόκειται για ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της Ελλάδας, το οποίο κατασκευάστηκε επί Τουρκοκρατίας, περί το 1573, για να ελέγχουν οι Τούρκοι τις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου. Πήρε το όνομα Νιόκαστρο, ώστε να διαχωρίζεται από το φράγκικο Παλαιόκαστρο, που δεσπόζει πάνω από την πασίγνωστη παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Εδώ, κάπου ανάμεσα στις γευστικές δημιουργίες που κατά μία έννοια παραπέμπουν στη γαστρονομία της Επανάστασης, αλλά και στην περίηγηση στην πόλη, θαυμάσαμε το ψηφιακό έκθεμα που έχει εγκατασταθεί στο αρχοντικό Τσικλητήρα, με το οποίο, «ζωντανεύουν» μπροστά μας εμβληματικοί πίνακες από μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, θαυμάσαμε την μοναδικής πολιτιστικής αξίας συλλογή René Puaux με έργα τέχνης και κειμήλια από την Επανάσταση.

Πυξίδα Costa Navarino

Αφήνουμε πίσω μας την Πύλο και η πυξίδα μας δείχνει Costa Navarino. Ο ήλιος σε λίγο θα δύσει. Αφήνω τα πράγματά μου και βιαστικά κατευθύνομαι προς αυτή την περίφημη απέραντη αμμουδιά του resort. Όσο ο ήλιος πλησιάζει τη γραμμή του ορίζοντα, ένα πορτοκαλί υπερθέαμα, σαν μία καλοκουρδισμένη παράσταση απλώνεται στον ουρανό ικανό να αποτυπωθεί ανεξίτηλα στη σκέψη σου. Η συνάντησή μας πλησιάζει και περιλαμβάνει ένα δείπνο-ταξίδι στη γαστρονομία μέσα από τα «πιάτα της Επανάστασης». Πριν από αυτό όμως η ξενάγηση στα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις της Costa Navarino, δίνει μία ακόμη αφορμή για να αναρωτηθούμε για την πολύπλοκη σημασία του πολιτισμού στον τουρισμό και την ανάγκη εμπλοκής του σε όλη την τουριστική αλυσίδα. Μία εντυπωσιακή συλλογή, με εμπνευσμένα έργα τέχνης από την Επανάσταση του 1821 από σπουδαίους καλλιτέχνες, καθώς και ιστορικά κειμήλια και αντικείμενα.

Φορεσιές Συλλογής Καρέλια και μία orangerie στο κέντρο της Καλαμάτας

Το πρωί της επόμενης ημέρας μας βρίσκει στην Καλαμάτα και ειδικότερα στην εμβληματική πλέον συλλογή της πόλης, στη, πολύτιμη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών «Βικτωρία Γ. Καρέλια». Είναι η τρίτη φορά μέσα σε λίγους μήνες που θα βρεθώ στο συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος αποτελεί μία πυξίδα πολιτισμού για την πόλη αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα. Αυτή τη φορά, η κυρία Καρέλια είναι παρούσα, και μοιράζεται μαζί μας την αγάπη της αλλά και το πάθος του συλλέκτη. Σε μία άρτια παρουσίαση θαυμάζουμε γυναικείες και ανδρικές ενδυμασίες, κοσμήματα από τον γεωγραφικό μας χώρο, αλλά και άλλα χαρακτηριστικά δείγματα οικοτεχνίας και εργαστηριακής παραγωγής, για ένα κόσμο που ζούσε, κατά κύριο λόγο, στην προβιομηχανική περίοδο. Παράλληλα μέσα από μία εξαιρετική μουσειολογική προσέγγιση, βλέπουμε την επετειακή εικαστική έκθεση «Ήρωες από μέταλλο» του Νίκου Φλώρου, που φιλοξενήθηκε στο χώρο.

Η βόλτα στην πόλη, μας βρίσκει στον κεντρικό πεζόδρομο της Αριστομένους να επισκεπτόμαστε το πολυμεσικό ψηφιακό έκθεμα στο δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, που δίνει ζωή, στον πίνακα του Ευάγγελου Δράκου «Δοξολογία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα». Ο αποχαιρετισμός στην Καλαμάτα γίνεται με μία στάση στο «Οινοπαντοπωλείον Χρυσομάλλη» για μία μοναδική εμπειρία γαστρονομίας στην πίσω αυλή, κάτω από μία ολόφορτη πορτοκαλιά. Παστό λακέρδα με σαλάτα φακής, σουπιές με το μελάνι τους, λαχανοντολμάδες με μοσχαρίσιο κιμά, κολοκύθι, αμύγδαλα και λεμονάτη σάλτσα με γιαούρτι. Γεύσεις που κρύβουν αλήθεια και μνήμες. Φεύγουμε από την Καλαμάτα με την υπόσχεση ότι θα ξαναέρθουμε σύντομα.

Σε ένα από τα ιστορικότερα καφενεία της Ευρώπης

Μία εμβληματική πόλη του Μοριά, η Τρίπολη, είναι ο επόμενος προορισμός μας. Ο ρόλος της στην Επανάσταση καταλυτικός και με αυτό το στοιχείο αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μοριάς `21. Εδώ έχει σειρά να αποκτήσει ζωή, ο πίνακας του Peter von Hess, ενώ στη συνέχεια περπατήσαμε στην περίφημη πλατεία Άρεως που σε κάθε γωνιά της γίνεται σαφής η παραπομπή στην Επανάσταση, μέσα από τα λάβαρα που απεικονίζουν τους ήρωες. Η τοιχογραφία της πόλης, έχει ως πρωταγωνιστές τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Παναγιώτη Κεφαλά.
Το απολαυστικό διήμερο στην Πελοπόννησο, κλείνει με τρόπο εντυπωσιακό, καθώς περιλαμβάνει στάση στο «Μεγάλο Καφενείο», ένα από τα πλέον ιστορικότερα καφέ της Ευρώπης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του από τον 19ο αιώνα και φιλοξενεί μερικά πολύ εντυπωσιακά κομμάτια όπως καρέκλες καφενείου των αρχών του προηγούμενου αιώνα από την Βιέννη.