Ένας μαγικός υδάτινος μικρόκοσμος, 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας, λίγο πριν το Λαύριο, περιμένει να τον εξερευνήσετε. Έχει όνομα αλλόκοτο που δεν το ξεχνάς εύκολα. Σαν κάλεσμα, σαν συνθηματικό, σαν παρατσούκλι. Στα γαλαζοπράσινα νερά της παραλίας Τσίου θα κάνετε μια βουτιά στη σεροτονίνη.

9

Την παραλία Τσίου δεν την εντοπίζει κάποιος εύκολα και δεν είναι οργανωμένη. Δύο, εκ πρώτης όψεως, ντισαβαντάζ που, όμως, είναι αυτά που την κάνουν τόσο δημοφιλή σε αυτούς που έχουν ανάγκη από απόλυτη ηρεμία. Ούτε ρακέτες, ούτε ομιλίες. Μόνο εσείς και η θάλασσα. Η θάλασσα κι εσείς. Δεν χρειάζεστε κανέναν άλλο άλλωστε για να βρείτε τον εαυτό σας. Πριν ξεκινήσετε, πάρτε μαζί σας νερό και ό,τι άλλο πιστεύετε ότι θα χρειαστείτε για να νιώθετε ασφαλείς, και μόλις φτάσετε, αφήστε ό,τι έχετε στο μυαλό σας να το πάρει το κύμα. Η παραλία βρίσκεται κοντά στο Sounio Villas, στο τέλος της χερσονήσου της Ποσειδωνίας.

Εκεί που αρχίζει το Λαύριο, ακολουθήστε την πινακίδα «Ακρωτήρι». Όταν φτάσετε στο αδιέξοδο, παρκάρετε και ακολουθήστε τα μονοπάτια. Σε λίγα λεπτά θα βρίσκεστε στην παραλία. Αν προϋπόθεση για να επισκεφθείτε μια παραλία είναι το beach bar, η ομπρέλα και η ξαπλώστρα μην πάτε πότε σε αυτή την παραλία γιατί δεν θα την εκτιμήσετε όπως της αξίζει. Αν είστε, όμως, ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες, τότε το πράγμα αλλάζει.

Όσοι την επισκέπτονται, μοιάζουν να ξέρουν από πριν τον «μυστικό» της κώδικα που υπαγορεύει την ησυχία, κι αν δεν τον ξέρουν, τον αντιλαμβάνονται αμέσως. Μικροσκοπική και μεγαλειώδης, μοναχική και συντροφική. Η Παραλία Τσίου μοιάζει με το καλοκαίρι.

Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Μπορείτε να συνδυάσετε το μπάνιο σας με μια βόλτα για να πάρετε λίγο καθαρό φως.

Η επιστροφή στο κέντρο της πόλης δεν θα είναι εύκολη: οι μαγικές εικόνες που θα κρατήσει το μυαλό σας θα κάνουν την μετάβαση στις υποχρεώσεις σχεδόν επίπονη.