Για το Αγκίστρι, οι φράσεις «τιρκουάζ νερά», «εξωτική ατμόσφαιρα», «ξεχνάς ότι απέχεις μία ώρα από την Αθήνα», δεν είναι λεκτικές υπερβολές, είναι μια πραγματικότητα.

12

Η Απόνησος είναι ένα μικρό ιδιωτικό νησί, το οποίο ενώνεται με το μεγαλύτερο Αγκίστρι με μία μικρή γέφυρα. Από το Μεγαλοχώρι και τη Σκάλα απέχει 5 έως 8 χιλιόμετρα, ανάλογα το σημείο εκκίνησης, το μέσο μεταφοράς και τη διαδρομή που θα επιλέξετε. Από τον οικισμό Λιμενάρια απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα ή περίπου 20 λεπτά περπάτημα.

Η παραλία δεν έχει μήκος πάνω από 150 μέτρα και πλάτος πάνω από 5 μέτρα, με την ακτή να καλύπτεται από επίπεδα και λεία βράχια. Υπάρχει οργανωμένο κομμάτι με ξαπλώστρες αλλά και χώρος αν θέλετε να απλώσετε την πετσέτα σας -καλό θα είναι να έρθετε νωρίς το πρωί, καθώς ο ελεύθερος χώρος είναι σχετικά περιορισμένος-.

Ο χαρακτηρισμός «γαλαζοπράσινα» για τα νερά αυτής της παραλίας, δεν είναι υπερβολή. Το επιπλέον πλεονέκτημά τους είναι ότι στα πρώτα μέτρα είναι αρκετά ρηχά, στοιχείο που κάνει την Απόνησο φιλική για τα μικρά παιδιά. Ο υπέροχος βυθός κάνει τις καταδύσεις στην Απόνησο πραγματική απόλαυση. Επομένως, αν έχετε εξοπλισμό, φροντίστε να τον φέρετε μαζί σας, ενώ μπορείτε να νοικιάσετε και θαλάσσια ποδήλατα και κανό.

Στην άλλη πλευρά της κεντρικής παραλίας, βρίσκεται ένας μικρός όρμος που χρησιμοποιούν οι ταξιδιώτες για να ρίξουν άγκυρα απολαμβάνοντας τη μοναδική παραλία του Αργοσαρωνικού. Αναφέρθηκε ήδη ότι στην Απόνησο, υπάρχει οργανωμένο beach bar αλλά και μια ταβέρνα με εξαιρετικές θαλασσινές γεύσεις και ευγενέστατο προσωπικό. Αξίζει να την επισκεφθείτε τις απογευματινές ώρες, ώστε να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στον Αργοσαρωνικό.

Η αλμυρή λίμνη και το εκκλησάκι

Το μπάνιο στην Απόνησο μπορεί να συνδυαστεί και με μια βόλτα στην λίμνη του Αγκιστρίου που λέγεται Αλυκή (ή Λεκάνη). Πρόκειται για μία λίμνη με αλμυρό νερό που έχει δημιουργήσει ένα υπέροχο οικοσύστημα, ειδικά την Άνοιξη με τη βλάστηση και την ανθοφορία.

Η λίμνη πήρε το όνομα Αλυκή όταν οι κάτοικοι έφτιαξαν ένα κανάλι για να την ενώνει με τη θάλασσα και να ρυθμίζει τη ροή του θαλασσινού νερού, ώστε να παράγουν αλάτι. Εδώ και πολλά χρόνια, η λίμνη δεν χρησιμοποιείται πια ως αλυκή αλλά το κανάλι παραμένει ανοιχτό. Πολύ κοντά στη Λίμνη, βρίσκεται και το πολύ όμορφο βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Είναι το πρώτο που χτίστηκε στο νησί και προστατεύεται από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Τips για τις διακοπές στο Αγκίστρι

  • Αν υπάρχει ένα νησί στο οποίο δεν χρειάζεστε αυτοκίνητο, αυτό είναι το Αγκίστρι. Με έκταση μόλις 14 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μπορείτε να το γυρίσετε εύκολα με σκούτερ, ποδήλατα ή και με τα πόδια.
  • Επειδή αρκετές διαδρομές έχουν ανηφόρες και κατηφόρες, αν δεν είστε αρκετά προπονημένοι, καλύτερα να μην επιλέξετε το ποδήλατο.
  • Αν βρεθείτε εδώ Ιούλιο ή Αύγουστο, μπορείτε να κλείσετε θέση σε κάποια από τις εκδρομές που οργανώνονται με προορισμό τις θεατρικές παραστάσεις της Αρχαίας Επιδαύρου.
  • Αξίζει επίσης να κάνετε τον περίπλου του νησιού και να βρεθείτε σε μικρά ακατοίκητα αλλά εξωτικά νησάκια, όπως η Δορούσα, η Κυρά, η Μετώπη και το Σπαλαθρονήσι.
  • Απολαύστε το ηλιοβασίλεμα από την εκκλησία της Παναγίας στο χωριό Μετόχι, τον μοναδικό οικισμό του νησιού που είναι χτισμένος πάνω σε λόφο. Η θέα στη θάλασσα είναι εκπληκτική.
  • Αν είστε τυχεροί κατά τις περιηγήσεις σας στο νησί, θα συναντήσετε τους μόνιμους κατοίκους του. Δηλαδή χελώνες, κουνέλια, πάπιες αλλά και παγώνια που έρχονται από το γειτονικό νησάκι της Μονής.
  • Στο νησί υπάρχει μόνο ένα φαρμακείο, όπως και μόνο δύο ATM (το ένα ελληνικής τράπεζας, το άλλο ανήκει σε διεθνές δίκτυο).
  • To Αγκίστρι είναι ιδανικός προορισμός για ένα Σαββατοκύριακο ή ένα τριήμερο αλλά αν ο χρόνος σας το επιτρέπει, αφήστε ανοιχτή την ημερομηνία επιστροφής. Η ομορφιά και χαλαρωτική ατμόσφαιρα θα σας κάνουν να θέλετε να μείνετε και άλλο.

Πώς θα φτάσετε στο Αγκίστρι

Από το λιμάνι του Πειραιά, το γρήγορο δελφίνι θα σας φέρει στο Μεγαλοχώρι –την πρωτεύουσα του νησιού– μέσα σε μόλις 1 ώρα. Αν πάρετε το πλοίο της γραμμής, το οποίο μεταφέρει και αυτοκίνητα, θα φτάσετε στο λιμάνι της Σκάλας, σε λιγότερο από 2 ώρες.

Διαβάστε ακόμα:

Αγκίστρι: Απόδραση στο πευκόφυτο νησάκι του Αργοσαρωνικού

Τέσσερα ετερόκλητα αλλά πανέμορφα Airbnb στο Αγκίστρι

Oι καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό στο Αγκίστρι