Παρά τα πρόσφατα χιόνια και τους παγετούς η Άνοιξη δεν πτοείται και ο εύφορος κάμπος της Ημαθίας ξεκίνησε να ανθοφορεί, με περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια άνθη ροδακινιάς, σε όλες τις αποχρώσεις του ροζ, να δημιουργούν ένα μοναδικό υπερθέαμα.

20


Το παραμυθένιο σκηνικό, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα, θυμίζει το ιαπωνικό «χανάμι» και την παρατήρηση των ανθισμένων κερασιών στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα θεάματα της χώρας, ιδιαίτερα δημοφιλές στους Ιάπωνες αλλά και στους ξένους τουρίστες.


Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο στα εύφορα μέρη της Ημαθίας, στους πρόποδες του Βερμίου, βρίσκονταν οι περίφημοι «Κήποι του Μίδα». Χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών της «περσικής μηλέας», όπως αποκαλούσαν οι αρχαίοι τα ροδάκινα, που -σύμφωνα με την παράδοση- έφτασαν στην περιοχή από την Περσία κατά την εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου.


Στις παραδόσεις της Άπω Ανατολής η ροδακινιά θεωρείται το «Δέντρο της Ζωής» και του «Επίγειου Παραδείσου» που παρέχει στους ανθρώπους ζωή και χαρά ενώ τα άνθη της συμβολίζουν την άνοιξη, την αναγέννηση και την γονιμότητα. Κατά καιρούς οι ανθισμένες ροδακινιές αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης μεγάλων ζωγράφων, όπως του Vincent van Gogh, που ζωγράφισε 14 πίνακες με ανθισμένα περιβόλια. Ο ίδιος έγραψε για το θαύμα του δέντρου που ανθίζει τη φράση: «ακόμα και στη μαύρη ξαγκαθιά».


Το 2021 οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας «ταξίδεψαν» σε όλον τον κόσμο, μέσα από τη σειρά ντοκιμαντέρ : «Η Ευρώπη από Ψηλά» του National Geographic, στο επεισόδιο που ήταν αφιερωμένο στην Ελλάδα, με τον αφηγητή να σχολιάζει πως ο τεράστιος ανθισμένος κάμπος της Ημαθίας : «είναι από τα καλύτερα διατηρημένα μυστικά του κόσμου».

Μπορεί το φαινόμενο της ανθοφορίας να έχει μικρή χρονική διάρκεια, αλλά προσφέρει απίστευτη ομορφιά και δυνατές συγκινήσεις στους πολλούς ντόπιους και ξένους επισκέπτες που επιζητούν μερικές στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας, περπατώντας στο ροζ «χαλί» που καλύπτει τον απέραντο κάμπο της Ημαθίας. Δεν είναι τυχαίο επίσης, πως όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια -οι ανθισμένες ροδακινιές της Βέροιας- αποτελούν αγαπημένο θέμα του φωτογραφικού φακού.


Σε αυτό συμβάλλουν σημαντικά και οι διαγωνισμοί φωτογραφίας που διοργανώνει ο Τουριστικός Οργανισμός Βέροιας (ΤΟΒ), ένας τοπικός σύλλογος με πλούσια δράση των εθελοντών μελών του, με τη συμμετοχή δεκάδων φωτογράφων -επαγγελματιών και μη- από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, έχουν την ευκαιρία να απαθανατίσουν με τον φακό τους τις μαγευτικές εικόνες της πιο χρωματιστής εποχής του χρόνου. (Όλες οι φωτογραφίες του αφιερώματος μας, προέρχονται από προηγουμένους διαγωνισμούς του ΤΟΒ. Δείτε όλες τις φωτογραφίες στο : www.veriapeach.gr)


Και μπορεί τα προηγούμενα δύο χρόνια οι δράσεις του ΤΟΒ να «πάγωσαν» λόγω της πανδημίας του Covid-19, ωστόσο οι φετινές εκδηλώσεις αναμένεται να φέρουν και πάλι κόσμο για περπάτημα ή ποδηλασία ανάμεσα στις χιλιάδες ανθισμένες ροδακινιές, που μαγνητίζουν το βλέμμα από χιλιόμετρα μακριά.


Το φαινόμενο της ανθοφορίας θα βρίσκεται στο ζενίθ μεταξύ 20 και 30 Μαρτίου, περίοδος που αξίζει να βρεθείτε στην περιοχή και να θαυμάσετε το υπέροχο τοπίο αλλά και να πάρετε μέρος στις δράσεις που έχει ανακοινώσει ο ΤΟΒ για φέτος. Συγκεκριμένα :

Ποδηλατάδα στις Ανθισμένες Ροδακινιές
(Κυριακή 20/3/2022 / Ώρα προσέλευσης 09:00 – Ώρα εκκίνησης 10:00)


Διαδρομή για όλους : Βόλτα με ποδήλατα στην «καρδιά» του κάμπου της Ημαθίας. Συνάντηση στο πάρκο Ελιάς της Βέροιας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει χαλαρή διαδρομή μέσα στις ανθισμένες ροδακινιές (Βέροια, οικισμός Μέσης, χωριά Κουλούρα, Άμμος (στάση για νερό και κολατσιό) και επιστροφή στη Βέροια. Η Ποδηλατάδα στον ανθισμένο κάμπο, ακολουθεί μια εύκολη διαδρομή σε άσφαλτο και απευθύνεται σε όλους τους ποδηλάτες, άνω των 14 ετών (ανήλικοι μόνο με συνοδεία).
Η συνολική διαδρομή αγγίζει τα 17 χλμ, ενώ υπάρχει και εναλλακτική για τους πλέον θαρραλέους ποδηλάτες, που από το χωριό Άμμος μπορούν να συνεχίσουν προς το φράγμα, τις τεχνητές λίμνες και τα στενά του Αλιάκμονα. Συνολικό μήκος μέτριας/δύσκολης διαδρομής: 43 χλμ.
Απαραίτητος εξοπλισμός: Κράνος. Προαιρετικός εξοπλισμός: Γάντια, Παγούρι με νερό. Να θυμάστε πως η Ποδηλατάδα δεν είναι αγώνας. Έχει χαρακτήρα παρεΐστικο. Οι διοργανωτές μόνο συνοδεύουν και υποδεικνύουν τη διαδρομή. Οι ποδηλάτες συμμετέχουν με δική τους ευθύνη και θα πρέπει να έχουν το δικό τους ποδήλατο.

Περίπατος στις Ανθισμένες Ροδακινιές
(Κυριακή 20/3/2022 -Ώρα προσέλευσης 09:30 – Ώρα εκκίνησης 10:30)
Κατάλληλα ενδεδυμένοι με καπελάκι, παγουράκι και smartphone για φωτογραφίες, οι fan της πεζοπορίας θα ακολουθήσουν μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από τις ανθισμένες ροδακινιές. Αφετηρία το πάρκο Ελιάς της Βέροιας, απ’ όπου θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την απεριόριστη θέα του ολάνθιστου ροζ κάμπου. Τα πρώτα ανθισμένα χωράφια απέχουν ελάχιστα από το κέντρο της πόλης. Οι συμμετέχοντες θα περπατήσουν σε παρεϊστικο κλίμα, μαθαίνοντας για την καλλιέργεια του ροδάκινου και απολαμβάνοντας μοναδικές ανοιξιάτικες στιγμές στη φύση.

Διαγωνισμός Φωτογραφίας
Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και ο Φωτογραφικός Διαγωνισμός με θέμα τις «Ανθισμένες Ροδακινιές». Με τη φωτογραφική μηχανή ή το κινητό ανά χείρας, μπορείτε να εκδράμετε στους ανθισμένους οπωρώνες για να απαθανατίσετε το απίστευτης ομορφιάς φαινόμενο του ροζ κάμπου. Ο διαγωνισμός διοργανώνεται από τον ΤΟΒ σε συνεργασία με την Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Κεντροδυτικής Μακεδονίας, τον δήμο Βέροιας και την υποστήριξη της FUJIFILM Hellas. Διαβάστε αναλυτικά την προκήρυξη και όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον διαγωνισμό εδώ: https://www.veriapeach.gr/photo-contest-2022

Η Βέροια και η γύρω περιοχή έχει πολλά και πανέμορφα καταλύματα. Μπορείτε να εξασφαλίσετε τη διαμονή σας ακόμα και αν αποφασίσετε επίσκεψη την τελευταία στιγμή. Εννοείται πως όσοι λάβετε μέρος στις ομαδικές δράσεις του ΤΟΒ, η βρεθείτε στην περιοχή μεμονωμένα, θα πρέπει να τηρείτε πιστά τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού.


Αξίζει να ταξιδέψετε αυτήν την εποχή έως την Ημαθία. Όπως μας λέει ο Τουριστικός Οργανισμός Βέροιας, oι ανθισμένες ροδακινιές είναι μια ευκαιρία : «να εκθέσουμε τη ματιά μας σε ένα ονειρικό περιβάλλον, να μεταδώσουμε τη θετική μας ενέργεια μας, να ζήσουμε μερικές μέρες μέσα στα άνθη, να τα ζήσουμε και να εκτιμήσουμε ξανά τις μικρές, ζωτικής σημασίας, χαρές της ζωής». Oι ανθισμένες ροδακινιές στους πρόποδες του Βερμίου, αποτελούν το δικό μας «χανάμι» που μας καλεί να βιώσουμε λεπτό προς λεπτό την ανοιξιάτικη ζωντάνια της φύσης, τα χρώματά και τα αρώματά της.
Πληροφορίες
www.facebook.com/veriatourismclub
www.veriapeach.gr

Διαβάστε ακόμα:

Rafting στον Άραχθο, canyoning στην Πύλη του Παραδείσου -8 εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε στα Τζουμέρκα

Κάστρο Ηλείας: Μαγευτική θέα στο Ιόνιο, ιαματικά λουτρά κι ένα εντυπωσιακό μεσαιωνικό φρούριο

Ρωμαϊκό Υδραγωγείο Νικόπολης: Tο αρχαίο θαύμα που αξιοποίησε τις πηγές του ποταμού Λούρου