Ήδη από δεκαετίες, πριν έρθει το ίντερνετ στις ζωές μας μεταβάλλοντας (μεταξύ πολλών άλλων) τον «χάρτη» του σύγχρονου ταξιδιωτικού ρεπορτάζ, η Ίος είχε κερδίσει σημαντική διεθνή φήμη ως «νησί της ξέφρενης διασκέδασης»: ως εναλλακτικός προορισμός για μια νεολαία προερχόμενη τόσο από το εσωτερικό, όσο και από πολλές άλλες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Σουηδία, Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κ.ά.), η οποία αναζητούσε μια πιο οικονομική λύση σε σύγκριση π.χ. με τη Μύκονο ή τη γειτονική Σαντορίνη, όπου θα υπήρχαν και κατάλληλες υποδομές για διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

15

Το όμορφο νησί των Κυκλάδων ανάμεσα στη Νάξο, στη Σαντορίνη και στη Σίκινο διατηρεί τον χαρακτήρα αυτόν και καθώς κυλά ο 21ος αιώνας, αφού θα το δείτε να φιγουράρει σε πολλά διεθνή ρεπορτάζ ως «party island». Κάθε καλοκαίρι, άλλωστε, ο Μυλοπότας –η πιο διάσημη παραλία της Ίου, σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα Χώρα, όπου βρίσκονται και τα δημοφιλέστερα μπαράκια και beach clubs– δέχεται πλήθη κόσμου. Τα οποία τροφοδοτούν με φωτογραφίες και βιντεάκια τα προφίλ τους στο Instagram και στο TikTok.

Ταυτόχρονα, διαθέτοντας μια ακτογραμμή μήκους 87 χιλιομέτρων, η Ίος έχει και τις πιο κρυμμένες της γωνιές. Ή, έστω, αυτές που απαιτούν κάποιον κόπο προκειμένου να τις γνωρίσεις. Μια τέτοια περίπτωση, λ.χ., είναι και η τριπλή παραλία που οι Νιώτες (όπως λέγονται οι κάτοικοι του νησιού) ξέρουν ως Πικρί Νερό, η οποία απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να ξεφύγουν από τη βαβούρα της πολυκοσμίας, πριν επιστρέψουν στην ξέφρενη νυχτερινή διασκέδαση της Χώρας. Τουλάχιστον για λίγο ακόμα, καθώς η περιοχή βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού προγράμματος.

		array(1) {
  [0]=>
  array(5) {
    ["file"]=>
    array(24) {
      ["ID"]=>
      int(253811)
      ["id"]=>
      int(253811)
      ["title"]=>
      string(13) "PikriNero_01a"
      ["filename"]=>
      string(17) "PikriNero_01a.jpg"
      ["filesize"]=>
      int(1656722)
      ["url"]=>
      string(66) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/PikriNero_01a.jpg"
      ["link"]=>
      string(98) "https://www.travel.gr/experiences/pikri-nero-i-tripli-paralia-ton-kyklad/attachment/pikrinero_01a/"
      ["alt"]=>
      string(0) ""
      ["author"]=>
      string(2) "10"
      ["description"]=>
      string(137) "Το Πικρί Νερό είναι προσβάσιμο μόνο από τη θάλασσα ή με τα πόδια. Photo: Shutterstock"
      ["caption"]=>
      string(0) ""
      ["name"]=>
      string(13) "pikrinero_01a"
      ["status"]=>
      string(7) "inherit"
      ["uploaded_to"]=>
      int(253805)
      ["date"]=>
      string(19) "2023-07-14 10:28:09"
      ["modified"]=>
      string(19) "2023-07-14 11:27:10"
      ["menu_order"]=>
      int(0)
      ["mime_type"]=>
      string(10) "image/jpeg"
      ["type"]=>
      string(5) "image"
      ["subtype"]=>
      string(4) "jpeg"
      ["icon"]=>
      string(58) "https://www.travel.gr/wp-includes/images/media/default.png"
      ["width"]=>
      int(1700)
      ["height"]=>
      int(2502)
      ["sizes"]=>
      array(18) {
        ["thumbnail"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/PikriNero_01a-150x150.jpg"
        ["thumbnail-width"]=>
        int(150)
        ["thumbnail-height"]=>
        int(150)
        ["medium"]=>
        string(74) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/PikriNero_01a-204x300.jpg"
        ["medium-width"]=>
        int(204)
        ["medium-height"]=>
        int(300)
        ["medium_large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/PikriNero_01a-768x1130.jpg"
        ["medium_large-width"]=>
        int(768)
        ["medium_large-height"]=>
        int(1130)
        ["large"]=>
        string(75) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/PikriNero_01a-696x1024.jpg"
        ["large-width"]=>
        int(696)
        ["large-height"]=>
        int(1024)
        ["1536x1536"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/PikriNero_01a-1044x1536.jpg"
        ["1536x1536-width"]=>
        int(1044)
        ["1536x1536-height"]=>
        int(1536)
        ["2048x2048"]=>
        string(76) "https://www.travel.gr/wp-content/uploads/2023/07/PikriNero_01a-1392x2048.jpg"
        ["2048x2048-width"]=>
        int(1392)
        ["2048x2048-height"]=>
        int(2048)
      }
    }
    ["desc"]=>
    bool(true)
    ["image_position"]=>
    string(6) "center"
    ["image_link_to"]=>
    string(0) ""
    ["open_link_in_new_tab"]=>
    bool(false)
  }
}
	

Άμμος, γαλαζοπράσινα νερά κι ένας υπέροχος βυθός

Το Πικρί Νερό εντοπίζεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ίου και θα το βρείτε αφού περάσετε πιο γνωστές παραθεριστικές τοποθεσίες, σαν π.χ. το Σαπουνόχωμα ή το Κλίμα (που θα το δείτε γραμμένο και ως Κλήμα). Σε πολλά ταξιδιωτικά ρεπορτάζ περιγράφεται βέβαια ως «διπλή» παραλία, αλλά, όποιος την έχει επισκεφθεί ή όποιος φτάνει εκεί για πρώτη φορά, συνειδητοποιεί ότι στην πραγματικότητα είναι τριπλή: οι βραχώδεις σχηματισμοί της περιοχής τη χωρίζουν σε συνολικά τρεις ακτές (αν και οι πιο βασικές είναι, πράγματι, δύο), με τη μία να αποτελεί φυσική συνέχεια της άλλης.

Γεωμορφολογικά, το Πικρί Νερό είναι ένας μικρός και κάπως απομονωμένος κολπίσκος, με αρκετά κλειστό χαρακτήρα, ο οποίος χαρίζει στην παραλία φυσική προστασία από τους ισχυρούς ανέμους του Αιγαίου –αλλά και από τα καλοκαιρινά μελτέμια– διατηρώντας τη θάλασσα της περιοχής ήρεμη: μπορεί βέβαια να τύχετε και σε κύμα, όμως πρόκειται για σπάνιο φαινόμενο.

Το τοπίο εδώ είναι τυπικώς κυκλαδίτικο, με χαμηλή βλάστηση, ενώ η «τρίδυμη» ακτή καλύπτεται από άμμο λευκών και κιτρινωπών χρωματισμών, που ανά σημεία ανακατεύεται και με ψιλό βοτσαλάκι. Τα νερά στο Πικρί Νερό είναι γαλανά με ορισμένες πράσινες αποχρώσεις κατά τόπους, ρηχά (βαθαίνουν πιο μέσα, αλλά με ομαλό τρόπο) και πολύ καθαρά. Μάλιστα, λόγω των αρκετών βράχων, στους οποίους (όπως είπαμε) οφείλεται και η τριπλή διάταξη της παραλίας, διαμορφώνεται και υπέροχος βυθός, που συστήνεται να «επισκεφθείτε» με μάσκα και αναπνευστήρα.

Φυσικά, το Πικρί Νερό είναι παραλία χωρίς καμία οργάνωση, οπότε πρέπει να έχετε σχεδιάσει καλά τον ερχομό σας εδώ. Το τι θέλει να έχει κανείς μαζί του, βέβαια, είναι και δικό του θέμα. Ωστόσο, απαιτείται να φέρετε ομπρέλα για σκιά, καλό αντηλιακό, όπως και άφθονο κρύο νερό, καθώς και κάτι για να φάτε. Σκεφτείτε, επίσης, για καπέλα και για κάποια ψάθα.

Πώς θα φτάσετε στο Πικρί Νερό

Όσοι έρχονται τακτικά στο Πικρί Νερό δεν το κάνουν μόνο για το φυσικό του κάλλος, αλλά και για την αίσθηση απομόνωσης την οποία διατηρεί, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ξεφύγεις από την πολυκοσμία που διακρίνει την Ίο και τις πιο διάσημες παραλίες της. Βέβαια, η απόσταση από τη Χώρα του νησιού δεν είναι μεγάλη –ανέρχεται σε μόλις 12 χιλιόμετρα.

Ωστόσο η πρόσβαση από ξηράς θεωρείται αρκετά δύσκολη. Οι περισσότεροι, λοιπόν, προτιμούν να έρχονται στο Πικρί Νερό διά θαλάσσης, είτε με δικό τους σκάφος (εάν έχουν), είτε με τα καΐκια και τα υπόλοιπα πλεούμενα που τα καλοκαίρια εκτελούν τακτικά δρομολόγια από τον Γιαλό, το γραφικό λιμάνι της Ίου.

Όσοι αγαπούν τις πεζοπορίες, βέβαια, αποτολμούν να έρθουν και από την ξηρά, αν και κάτι τέτοιο δεν απευθύνεται σε όλους: το παλιό, παραδοσιακό μονοπάτι, το οποίο πρέπει να ακολουθήσετε από το σημείο όπου θα παρκάρετε, είναι στενό και με αρκετές ανηφόρες και κατηφόρες. Πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται καλή φυσική κατάσταση, καθώς και μια σχετική εμπειρία, ειδικά από τη στιγμή που θα κουβαλάτε και εξοπλισμό για την παραλία.

Το προφίλ αυτό, βέβαια, φαίνεται ότι δεν θα διατηρηθεί για πολύ ακόμα, γιατί το Πικρί Νερό έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός φιλόδοξου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Σύμφωνα με όσα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, δηλαδή, προβλέπεται στρατηγική επένδυση στην περιοχή, με στόχο τη δημιουργία τόσο ενός μεγάλου ξενοδοχείου πέντε αστέρων, όσο και παραθεριστικών κατοικιών, σε μια έκταση 938 στρεμμάτων. Μάλιστα, προσβλέποντας στην έναρξη των σχετικών έργων, η αρμόδια εταιρία έχει διανοίξει χωματόδρομο, που κατά τόπους δείχνει να εφάπτεται με το παλιό μονοπάτι, αλλοιώνοντας ένα τμήμα του. Για την ώρα, πάντως, έχουν εκφραστεί και κάποιες αντιρρήσεις από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, καθώς υπάρχει ανησυχία για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θα έχουν τέτοιες ενέργειες.

Διαβάστε ακόμα:

Ένα multi culti ζωηρό ησυχαστήριο – Η Ίος της Ελένης Νικολούλια

Η μελισσοκομική ιδιαιτερότητα της Ίου

Ίος: Όλο το νησί μια χρυσή αμμουδιά